Llei 9/2013, del 23 de maig, de modificació de les lleis 25/2011, del 29 de desembre, i 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social.

Llei 9/2013, del 23 de maig, de modificació de les lleis 25/2011, del 29 de desembre, i 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social

Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 23 de maig del 2013 ha aprovat la següent:

llei 9/2013, del 23 de maig, de modificació de les lleis 25/2011, del 29 de desembre, i 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social

Exposició de motius

El temps transcorregut des de l’entrada en vigor de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social recomana, d’una banda, ajustar la regulació de certs aspectes per tal de facilitar-ne l’aplicació i, d’altra banda, introduir algunes modificacions tant en el text original com en la revisió efectuada per la Llei 25/2011, del 29 de desembre, majoritàriament orientades a evitar situacions especialment dificultoses per als cotitzants.

Entre els ajustos de la regulació destaca la definició de les persones que exerceixen una activitat per compte propi; la de les persones assalariades que per ser propietàries o sòcies de l’empresa per a la qual treballen tenen establerta una base de cotització mínima, i la de la base de cotització dels administradors que són alhora persones assalariades de la mateixa societat.

Les modificacions en el sistema que s’introdueixen en aquesta Llei consisteixen a reconèixer les persones que exerceixen una activitat per compte propi, la possibilitat de reduir la base de cotització en circumstàncies especials d’inici d’activitat, de remuneració reduïda o de simultaneïtat amb la condició d’assalariades o de beneficiàries d’una pensió de jubilació.

Així mateix, la Llei crea el règim especial dels assegurats voluntaris a la branca general i a la branca de jubilació.

Article 1

Es modifica l’article 19 de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social, que queda redactat com segueix:

“Article 19.

Persones que realitzen una activitat per compte propi

S’inclouen dins del col·lectiu de persones que realitzen una activitat per compte propi de la seguretat social les persones que pertanyen a qualsevol dels grups següents:

  1. Les persones que realitzen una activitat econòmica per compte propi al Principat d’Andorra.

    S’entén per exercici d’activitat econòmica per compte propi la titularitat:

    - D’una autorització de professió liberal, si el seu titular consta d’alta en el registre d’obligats tributaris per l’impost d’activitats econòmiques. No es considera activitat per compte propi l’exercici d’una professió liberal si es realitza exclusivament en règim d’assalariat.

    - D’un comerç o indústria amb activitat efectiva, incloent la participació en règim de societat civil o comunitat de béns. Als efectes d’aquest article es considera que tenen activitat efectiva els comerços i les indústries autoritzats administrativament fins al moment que els titulars cessen l’activitat de forma definitiva i inscriuen el cessament definitiu de l’activitat al Registre de Comerç i Indústria.

    - D’una explotació agrícola o ramadera de la qual s’extregui producció destinada a la comercialització, incloent la participació en règim de societat civil o comunitat de béns.

  2. Els administradors de societats que compleixin acumulativament els requisits següents:

    - Que no siguin assalariats de la societat de la qual són administradors.

    - Que percebin una remuneració amb caràcter periòdic o no, fixa o variable, per a exercir el càrrec d’administrador, d’acord amb els estatuts o els acords dels òrgans socials de la societat; si els administradors...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR