Llei 6/2011, del 28 de juliol, de modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, del 29 de desembre del 2000, modificada per la Llei 8/2006, del 21 de juny.

Llei 6/2011, del 28 de juliol, de modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, del 29 de desembre del 2000, modificada per la Llei 8/2006, del 21 de juny

Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 28 de juliol del 2011 ha aprovat la següent:

Llei 6/2011, del 28 de juliol, de modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, del 29 de desembre del 2000, modificada per la Llei 8/2006, del 21 de juny

Exposició de motius

La Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, del 29 de desembre del 2000, modificada per la Llei 8/2006, del 21 de juny, va confiar en els plans urbanístics com a eines de previsió i canalització de l’evolució del territori. D’acord amb això, ja han estat aprovats els plans d’ordenació i urbanisme de les set parròquies andorranes (endavant Poups). Es tracta d’un procés complex que, amb aquestes dimensions, ha constituït una novetat en l’evolució històrica del desenvolupament del territori nacional.

Això no obstant, la pràctica desenvolupada des aleshores ha permès detectar problemes d’adaptació dels Poups a la realitat que pretenien ordenar, tant per l’existència d’una regulació estricta dels mateixos, com igualment per l’excessiva rigidesa dels procediments d’adaptació.

Tanmateix, el canvi accelerat de la conjuntura immobiliària un cop aprovats els instruments de planificació general a causa de la crisi econòmica, ha tingut una incidència determinant en el sector de la construcció i en els processos d’urbanització.

Conscients de la necessitat de flexibilitzar la regulació dels Poups i els procediments de modificació dels mateixos, així com de la necessitat de cercar mecanismes que atenuïn els efectes de la crisi actual, s’ha procedit a modificar puntualment algunes disposicions de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, quedant per més endavant una modificació més profunda del text legal, si es creu convenient. Les modificacions introduïdes a la Llei són les següents:

Dins de les mesures orientades a afavorir l’activitat econòmica, aquesta reforma de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme permet l’ajornament o el fraccionament del pagament dels imports de les cessions econòmiques als comuns, als efectes d’atenuar els costos econòmics inicials que comporta tot procés d’urbanització. No s’altera el règim de la cessió econòmica substitutiva de la cessió de terrenys per a equipaments, infraestructures i serveis col·lectius que ja estava previst a la mateixa Llei, sinó que s’introdueix la possibilitat de posposar el pagament efectiu, ajornant o fraccionant l’import de la cessió, sempre que es constitueixin unes garanties mínimes, que la normativa comunal podrà ampliar i desenvolupar.

Dins de les mesures orientades a flexibilitzar la regulació dels Poups, s’introdueixen diverses modificacions puntuals, evitant que es pugui alterar el model establert en el seu dia per la Llei i fomentar la inseguretat jurídica. Partint d’aquests principis, la present reforma procedeix a modificar els continguts essencials del Pla d’ordenació i urbanisme parroquial, mantenint únicament dins dels mateixos els sistemes generals de comunicació, la classificació del sòl i les reserves de terrenys destinades a infraestructures, equipaments i serveis públics. I al mateix temps, preveu la possibilitat de revisar el Pla, amb caràcter excepcional, sempre que existeixin causes d’interès públic justificades, que el Govern ha de valorar i validar.

Aquesta possibilitat excepcional de revisió del Poup no altera el model previst per la Llei en el seu dia, d’acord amb el qual el procés de revisió del planejament general només és possible als sis anys de l’aprovació inicial dels Poups i, posteriorment, cada quatre anys.

Amb la variació dels continguts essencials dels Poups, és possible que es potenciïn els procediments de modificació dels mateixos. La modificació del Poup suposa una nova declaració de voluntat del comú...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR