Ordinació del 28-12-2022 de preus públics per a l' any 2023.

Fecha de publicación29 Diciembre 2022
Fecha28 Diciembre 2022
Número de Gaceta153
SecciónComú d'Ordino
QOO20221213_15_21_14

Ordinació

Ordinació del 28-12-2022 de preus públics per a l' any 2023.

Atès el marc de l' autonomia administrativa i financera que fa referència l' apartat 2n. de l' article 80 de la Constitució.

Atesa la Llei 19/2017, del 20 d' octubre, qualificada de modificació de la Llei qualificada de delimitació de competències dels Comuns, del 4 de novembre del 1993;

Atès el que disposa la Llei 21/2014 del 16/10/2014 de bases de l' ordenament tributari.

Atès el que disposa el Capítol II del Títol III de la Llei 36/2021 del 16 de desembre, de les Finances Comunals.

Atès el Codi de l' Administració.

El Comú d' Ordino estableix, mitjançant la present Ordinació, els preus públics dels serveis que ofereix.

El Comú d' Ordino reunit en sessió del Consell de data 28 de desembre de 2022, ha aprovat la següent Ordinació de preus públics per a l' exercici 2023.

Ordinació de preus públics per a l' any 2023

Capítol I ' Disposicions generals

Secció primera. Potestats i definicions

Article 1. Exercici de la potestat normativa

Sota el principi d' autogovern els comuns del Principat d' Andorra administren i gestionen els seus recursos propis i exerceixen la potestat normativa que preveu la Constitució, la Llei qualificada de delimitació de competències dels comuns, la Llei de bases de l' ordenament tributari i la Llei de les finances comunals.

Article. 2 Definició i contingut dels preus públics

Aquesta Ordinació regula els trets essencials dels preus públics que ofereix el Comú, en relació a la seva naturalesa jurídica, fet generador, obligats al pagament, imports i condicions de pagament, conforme al que preveu el Títol III, Capítol II de la Llei 36/2021 del 16 de desembre, de les finances comunals.

Tenen la consideració de preus públics les contraprestacions exigides pel Comú d' Ordino per la realització de serveis o activitats, no definides com a taxa d' acord amb la Llei de finances comunals, en que concorri alguna de les circumstàncies següents:

a) Que la persona interessada sol·liciti el servei o la prestació de forma voluntària.

b) Que el servei pugui ser prestat pel sector privat amb lliure concurrència.

Article 3. Import dels preus públics

1. L' import dels preus públics es determina de tal manera que cobreix, com a mínim, el cost del servei que es presta i prenent en consideració el preu de mercat que correspon per l' aprofitament d' aquest servei per part de la persona sol·licitant.

2. Tanmateix, quan per raons de caire social, cultural, esportiu, turístic o d' interès públic s' aconselli i es justifiqui, el Comú podrà establir, mitjançant la present ordinació, preus públics per sota del límit previst en el paràgraf anterior, així com aplicar bonificacions al preu.

3. Les propostes per a l' establiment o la modificació dels imports dels preus públics que s' exigeixin han d' anar acompanyades d' una memòria que motivi i justifiqui la quantia.

4. Als preus que es detallen en l' ordinació caldrà afegir en cada cas el percentatge d' Impost General Indirecte que li correspongui d' acord amb la normativa vigent en cada moment.

5. Si la prestació d' aquests serveis o activitats comporten la destrucció o el deteriorament de tot o part dels seus elements, el Comú pot exigir la consignació d' un dipòsit equivalent al cost estimat de la reconstrucció o de la reparació d' aquells elements, sense perjudici de la liquidació definitiva del cost real de la reconstrucció o de la reparació, que s' abonarà en el moment en que finalitza la prestació.

Article 4. Aplicació i gestió

Els imports dels preus públics s' estableixen i modifiquen mitjançant ordinació.

El Comú és l' encarregat de la gestió, el cobrament, la comprovació, la recaptació, la inspecció i qualsevol altra funció referent als preus públics.

D' acord amb l' apartat 5 de l' article 9 de la Llei de competències comunals modificat per la Llei 19/2017 del 20 d' octubre del 2017, els comuns poden delegar en una administració pública o en entitats públiques de caràcter administratiu les facultats de gestió, liquidació, recaptació, inspecció i la potestat sancionadora sobre els tributs, i la liquidació i recaptació d'altres ingressos de dret públic que els corresponguin.

Article 5. Obligats al pagament

1. Els obligats al pagament dels preus públics són les persones que sol·liciten o es beneficien del servei o activitat corresponent.

2. També tenen aquesta consideració les societats civils, les herències jacents, les comunitats de béns i totes les entitats o els patrimonis autònoms que malgrat no tenir personalitat jurídica constitueixen una unitat econòmica, i es beneficiïn dels serveis o activitats prestats pel comú.

3. El Comú pot demanar i exigir a les persones obligades al pagament dels preus públics, les declaracions o aportacions d' informació que consideri necessàries per a determinar les dades o els elements referents als serveis, i que siguin necessàries per a l' aplicació de les tarifes.

4. En el cas que els usuaris obligats al pagament no facilitin les dades esmentades o impedeixin les comprovacions oportunes, el Comú procedirà a determinar l' import del preu públic, partint de les dades que posseeixi i de l' aplicació dels índexs adients, i practicarà i notificarà la liquidació que si escau correspongui.

5. D' acord amb la Llei 5/2021 de modificació del Codi de procediment civil, els preus públics en contraprestació a requeriments documentals que ordeni el tribunal i que s' adrecin al Comú seran gratuïts. No obstant, el Comú podrà facturar aquelles costes complementàries que resultin rellevants segons la naturalesa de l' acte requerit.

6. Salvat que existeixin normes específiques que ho prohibeixin, el Comú pot suspendre la prestació del servei o l' activitat sotmesa a preu públic, quan les persones obligades al pagament incompleixin l' obligació d' aportar declaracions o les dades sol·licitades, quan obstaculitzin les comprovacions o quan no satisfacin les quotes vençudes, sense perjudici d' exigir els pagaments dels preus públics, els recàrrecs i els interessos moratoris acreditats.

Article 6. Naixement de l' obligació

1. L' obligació de pagar el preu públic neix amb l' inici de la prestació del servei o la realització de l' activitat, o des del moment en què s' utilitzi un servei públic, podent exigir, en els casos en què es consideri oportú, pagaments anticipats o un dipòsit previ.

2. Quan es tracti de cursos, tallers, ensenyaments de tot tipus, o d' altres activitats, l' obligació de pagar neix en el moment de formalitzar la matrícula o la inscripció.

3. Quan per causes no imputables a l' obligat al pagament del preu, el servei o l' activitat no es presti o desenvolupi, procedirà la devolució dels imports pagats juntament amb l' interès moratori, si escau, o tractant-se d' espectacles el canvi de les entrades quan això sigui possible.

Article 7. Forma de pagament

Com a norma general, el pagament dels preus públics es farà efectiu a les oficines comunals, o en la mateixa instal·lació. Els preus públics de tracte successiu seran facturats mitjançant càrrec domiciliat al compte de l' entitat bancària legalment establerta al Principat que designi l' obligat al pagament o subsidiàriament per ingrés a les oficines comunals.

Article 8. Prescripció

Els terminis, el còmput i la interrupció de la prescripció, així com els seus efectes, queden regulats en els articles 17 a 18 de la Llei 36/2021 de les finances comunals.

Article 9. Responsabilitats

Les accions i les omissions, tant intencionades com culposes, que ocasionen, directament o indirectament, perjudici econòmic a les finances del Comú determinen l' exigència de responsabilitat civil, penal i administrativa segons els casos.

Secció segona. Cobraments d' impagats

Article 10. Deutes no satisfets

En cas d' impagament, els deutes derivats dels preus públics poden ser exigits per la via administrativa i, en conseqüència, per via de constrenyiment, d' acord amb el procediment previst en la Secció Tercera ' Del procediment de recaptació' del Capítol II ' Aplicació dels tributs' , de l' Ordinació Tributària comunal vigent per l' exercici i en general d' acord amb l' establert a la Llei 21/2014 de bases de l' ordenament tributari i el Codi de l' administració vigent.

El pagament d' una de les quotes d' un venciment posterior no extingeix la facultat d' exigir els anteriors no pagats.

a) Inici del procediment de constrenyiment

El període executiu s' inicia quan, vençut el període voluntari, hi ha hagut un incompliment, total o parcial.

b) Certificació de descoberts

Transcorregut el termini de pagament en període voluntari, s' enumera els descoberts existents per a què siguin executats pel procediment de constrenyiment.

c) Meritament de recàrrecs, interessos moratoris i costes

Transcorregut el termini de pagament en període voluntari, s' inicia el període executiu que produeix, des del dia següent al de la finalització del període voluntari, els efectes següents:

c.1) El meritament dels recàrrecs executiu o de constrenyiment, si escau.

c.2) El meritament de l' interès moratori, si escau.

c.3) El meritament, si és el cas, de costes.

c.4) La recaptació pel procediment de constrenyiment

d) Procediment de constrenyiment

Els aspectes de la recaptació pel procediment de constrenyiment queden regulats pel capítol cinquè, secció segona de la llei 21/2014 de bases de l' ordenament tributari, els reglaments que la desenvolupen i l' Ordinació tributària del Comú d' Ordino i el Codi de l' administració.

e) Embargament i execució de garanties

Si l' obligat tributari no s' oposa al constrenyiment i no efectua el pagament, el Comú li embarga els béns o drets que corresponguin, d' acord amb l' estipulat als articles 108 i següents de la Llei 21/2014 de bases de l' ordenament tributari, els reglaments que la desenvolupen i l' Ordinació tributària del Comú d' Ordino.

f) Mesures cautelars

Per tal d' assegurar el cobrament dels deutes per impagament de preus públics, el Comú pot adoptar mesures cautelars de caràcter provisional...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR