Ordinació del 29-2-2024 d’organització i funcionament del Comú d’Andorra la Vella.

Fecha de publicación01 Marzo 2024
Número de Gaceta29
SecciónOrdinacions
QAO_2024_02_21_09_25_10

Ordinació del 29-2-2024 d’organització i funcionament del Comú d’Andorra la Vella.

Exposició de motius

La Constitució defineix els Comuns com a corporacions públiques, amb personalitat jurídica pròpia que administren les parròquies sota el principi d’autogovern mitjançant les competències que tenen atribuïdes per la mateixa Constitució i per la Llei qualificada de delimitació de competències dels comuns, de 4 de novembre de 1993.

El Comú d’Andorra la Vella fent ús de la potestat normativa que li atribueix la Constitució i vista la necessitat de modernitzar l’organització comunal, en la sessió del Consell de Comú del 17 de novembre de 2011, va aprovar l’Ordinació d’organització i funcionament dels comuns, publicada al BOPA, núm. 73, del 30 de novembre de 2011, que derogava l’anterior Reglament de funcionament dels comuns, de desembre de 1995.

L’Ordinació aprovada l’any 2011, adoptada per tots els Comuns del Principat d’Andorra, si bé deixava un ampli camp de desenvolupament de funcionament intern de cada Comú, a la pràctica calia modificar diversos aspectes per donar més agilitat als actes emesos per part del Comú i millorar-ne el funcionament.

Aquesta Ordinació presenta canvis respecte de l’anterior en relació amb la convocatòria del Consell de Comú, a la delegació de competències del Consell de Comú i a la delegació de signatura del cònsol major. Quant a la delegació de competències del Consell de Comú es modifica l’article 9.3, quant a la delegació de signatura es modifica l’article 10.3, amb la finalitat d’ampliar els supòsits de delegació per donar més agilitat a l’emissió de diversos actes de tràmit emesos pel Comú, i quant a la convocatòria del Consell de Comú es modifiquen els articles 21.2 a) i 21.3 a) amb la finalitat de prioritzar l’ús de les noves tecnologies emprant mitjans telemàtics.

El Comú d’Andorra la Vella, en la sessió del Consell de Comú del 29 de febrer del 2024, aprova la següent:

Ordinació d’organització i funcionament del Comú d’Andorra la Vella

Capítol I. Disposicions generals

Article 1. El Comú

El Comú representa, governa i administra la parròquia d’Andorra la Vella. Dins l’àmbit de les seves competències, establertes per la Constitució, la Llei qualificada de delimitació de competències dels Comuns i d’altres que siguin atribuïdes expressament per Llei, funciona sota el principi d’autogovern.

Article 2. Òrgans comunals

El Comú s’estructura en els òrgans següents:

a) El Consell de Comú

b) La Junta de Govern

c) Els cònsols major i menor i els consellers

d) Les Comissions.

Article 3. Reglament de funcionament intern

El Comú ha d’aprovar un reglament de funcionament intern per a desenvolupar i complementar aquesta Ordinació.

Capítol II. El Consell de Comú

Article 4. Elecció

Els consellers de Comú són elegits d’acord amb la llei electoral vigent i formen el Consell de Comú.

Article 5. Nombre de consellers

El nombre de consellers de Comú oscil·la entre deu i setze membres, sempre en nombre parell. El nombre de consellers de Comú pot ser modificat d’acord amb el que preveu la Llei electoral vigent.

Article 6. Constitució i presa de possessió

1. Els consellers de Comú presten jurament o promesa en el decurs de la sessió tradicional del 28 de desembre posterior a les eleccions comunals, convocada pel cònsol major sortint, i prenen possessió el dia 1 de gener següent.

2. En cas de dissolució anticipada, la norma de convocatòria d’eleccions ha d’establir les dates de jurament o promesa i de presa de possessió.

3. Els consellers presten el jurament o la promesa davant el cònsol major sortint. Si aquest ha estat reelegit com a conseller, presta el seu jurament o promesa davant el cònsol menor sortint.

4. Els membres del Consell de Comú sortint cedeixen el seu lloc a la sala del Consell de Comú als membres del Consell de Comú entrant per a l’elecció dels càrrecs de cònsol major i menor, conseller major i menor i els altres càrrecs propis de cada parròquia.

5. Una volta elegits els càrrecs propis del Consell de Comú entrant d’acord amb el que s’estableix en els articles 7 i 8 següents, aquests presten el jurament o la promesa mitjançant la fórmula tradicional del Comú, davant del cònsol major o del cònsol menor sortint, envoltats dels consellers de Comú sortints que han recuperat el seu lloc a la sala del Consell de Comú.

Article 7. Elecció del cònsol major

1. L’elecció del cònsol major s’efectua pel Consell de Comú entrant d’entre els seus membres, per la durada del mandat comunal, salvat dimissió o moció de censura establerta per la llei electoral.

2. El candidat ha de ser presentat per un mínim de dos consellers. L’elecció recau en el conseller que obtingui el major nombre de vots dins del Consell. En cas d’empat, resulta elegit aquell que pertanyi a la candidatura més votada en les eleccions comunals, tenint preferència el candidat que hagi ocupat un número d’ordre superior dins de la candidatura.

Article 8. Elecció del cònsol menor, dels consellers major i menor i d’altres càrrecs

1. Un cop elegit el cònsol major, es procedeix a l’elecció del cònsol menor i dels consellers major i menor, seguint el procediment establert en l’article anterior.

2. En la mateixa sessió constitutiva es procedeix a l’elecció dels altres càrrecs propis de cada Comú, si és el cas.

Capítol III. Competències del Consell de Comú i del cònsol major

Article 9. Competències del Consell de Comú

1. El Consell de Comú regula de manera general tots els assumptes d’àmbit i interès comunal en els límits fixats per la Constitució i les lleis.

2. El Consell de Comú té les competències següents:

a) L’elecció dels cònsols major i menor i dels consellers major i menor, i la discussió i votació de la moció de censura, prevista a la legislació electoral vigent.

b) L’aprovació d’ordinacions, reglaments i decrets, inclosos els plans i les ordinacions urbanístiques i les ordinacions tributàries.

c) L’aprovació del pressupost del Comú, dels crèdits extraordinaris, dels suplements de crèdit i de tots els crèdits, d’acord amb la Llei de les finances comunals.

d) L’aprovació dels comptes del Comú.

e) L’adopció dels acords de liquidació tributària previstos per la normativa vigent.

f) El control i la fiscalització dels òrgans de govern.

g) Les contractacions administratives de tota mena, quan el seu import superi l’1% del pressupost de despesa.

h) L’alteració de la qualificació jurídica de béns i serveis de domini públic.

i) Les concessions administratives de béns i serveis de domini públic.

j) Les autoritzacions per a l’ocupació del domini públic.

k) L’aprovació de la presentació de proposicions de llei al Consell General, d’acord amb la iniciativa legislativa comunal establerta per la Constitució.

l) La interposició d’accions davant el Tribunal Constitucional.

m) L’exercici d’accions judicials i administratives i la defensa del Comú en matèries de competència del Consell.

n) La resolució de procediments sancionadors, inclosos els relatius a urbanisme i tributs.

o) Les resolucions en matèria de personal propi del Comú, inclosa la convocatòria de concursos públics i la resolució de procediments sancionadors.

p) Les llicències i les autoritzacions en matèria d’urbanisme i d’activitats comercials, empresarials i professionals, o altres exigides per la legislació vigent.

q) La regulació i les resolucions relatives a la gestió ordinària del cens de població comunal i del cens electoral.

r) La regulació i les resolucions relatives al cadastre i als registres immobiliaris.

s) Les altres competències que expressament li atribueixin les lleis i les que la legislació assigna al Comú i no adjudica a cap altre òrgan comunal.

3. El Consell de Comú pot delegar l’exercici de les seves atribucions a la Junta de Govern, al cònsol major, al cònsol menor, als consellers o als responsables de departaments que es consideri convenient. Són indelegables les atribucions indicades a les lletres a), b), c), d), f), g), h), i) i k) del punt anterior.

4. La delegació de l’exercici d’atribucions s’ha de fer mitjançant un acte escrit, datat i signat. L’acte ha d’indicar de manera precisa l’òrgan titular, l’objecte i la naturalesa de la delegació, i ha de ser publicat.

Article 10. Competències del cònsol major

1. El cònsol major té les competències següents:

a) Representar el Comú davant de qualsevol organisme, ens o persona, públic o privat, nacional o estranger, i ostentar la representació comunal en qualsevol acte o negoci jurídic, tant extrajudicial com judicial.

b) Convocar i presidir les sessions de Consell de Comú, de la Junta de Govern i decidir en cas d’empat.

c) Publicar, executar i fer complir els acords comunals.

d) Les competències que estiguin previstes en la legislació vigent.

e) Exercir la direcció superior de tot el personal de la corporació.

f) Exercir accions judicials i administratives i la defensa del Comú en les matèries de la seva competència i també quan aquestes hagin estat delegades en un altre òrgan, i, en cas d’urgència, en matèries de la competència del Consell de Comú. En aquest últim supòsit s’ha de donar compte al Consell de Comú en la primera sessió que aquest convoqui per a la seva ratificació.

g) Adoptar personalment i sota la seva responsabilitat, en el cas de catàstrofe o d’infortunis públics o de greu perill d’aquests, les mesures necessàries i adequades, i donar-ne compte al Ple del Consell en el pròxim Consell de Comú que se celebri.

h) La iniciativa per a proposar al Ple del Consell la declaració de lesivitat dels actes...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR