Ordinació del 24-11-2011 tributària per l’any 2012.

ORDINACIÓ TRIBUTÀRIA PER L’ANY 2012

Atès el marc de l’autonomia administrativa i financera que fa referència l’apartat 2n de l’article 80 de la Constitució,

Atès el que disposen els articles 4, 5, 7, 8 i 9 de la Llei Qualificada de delimitació de competències dels Comuns,

Vista la Llei de bases de l’ordenament tributari de data 19 de desembre de 1996,

Vista la Llei 10/2003, del 27 de juny, de les finances comunals,

Vist l’article 1, de modificació de l’article 32.7, relatiu a la quota tributària de l’impost de radicació d’activitats comercials, empresarials i professionals i l’article 6, d’inserció de l’article 32bis, relatiu a l’impost sobre la construcció, de la Llei 14/2007 del 20 de setembre, de modificació de la Llei 10/2003 de les finances comunals del 27 de juny,

Donant compliment a l’establert a l’article 13.1 de la Llei 10/2003 de 27 de juny de les finances comunals, el Comú d’Ordino reunit en sessió ordinària de 24 de novembre del 2011, ha aprovat la present Ordinació Tributària.

L’Ordinació s’organitza en nou títols, amb un total de 106 articles, una disposició addicional, dues disposicions transitòries, una disposició derogatòria i una final.

El títol I està integrat per sis articles on s’estableixen normes generals.

El títol II, destinat a la regulació de les taxes, està distribuït en dos capítols, el primer referit a disposicions generals, i el segon estableix la classificació de les diferents taxes, fent un tractament específic en quan les taxes per a la prestació de serveis públics i les taxes per a la realització d’una funció administrativa de sol·licitud o de recepció obligatòria que es refereix a l’obligat tributari o l’afecta o el beneficia de manera particular.

El títol III regula les contribucions especials mitjançant vuit articles específics.

El títol IV està integrat per cinc capítols que contemplen els diferents impostos, l’impost tradicional del foc i lloc, l’impost sobre la propietat immobiliària edificada, l’impost sobre els rendiments arrendataris, l’impost sobre radicació d’activitats comercials, empresarials i professionals i l’impost sobre la construcció.

El títol V fa referència als impostos d’àmbit estatal compartits com és l’impost sobre les transmissions patrimonials immobiliàries.

El títol VI recull disposicions comunes als tributs.

El títol VII, en el capítol primer regula els procediments de recaptació en període de constrenyiment i el capítol segon fa referència al règim d’infraccions i sancions.

El títol VIII, regula el procediment per a l’ajornament i fraccionament dels deutes tributaris.

El títol IX, desenvolupa la competència inspectora i comprovadora del Comú.

ORDINACIÓ TRIBUTÀRIA PER L’ANY 2012

TÍTOL I.- DISPOSICIONS GENERALS

Article 1

Objecte

  1. Aquesta ordinació regula la totalitat dels tributs del Comú d’Ordino, els quals es classifiquen en taxes, contribucions especials i impostos i, en concret els seus elements determinants que són:

    - El fet generador

    - L’obligat tributari

    - La base de tributació

    - El tipus de gravamen

    - El meritament

    - I la resta d’elements determinants del deute tributari

  2. També regula, respecte a la totalitats dels tributs del Comú d’Ordino, els aspectes següents:

    - Les infraccions i sancions aplicables.

    - El sistema de gestió, declaració i liquidació, en els casos escaients.

  3. Respecte als impostos d’àmbit estatal compartits, aquesta Ordinació regula el tipus de gravamen addicional aplicable, i si és el cas, la gestió, la comprovació, les infraccions i les sancions.

Article 2

Àmbit d’aplicació

Aquesta Ordinació obligarà:

  1. Pel que fa l’àmbit territorial: En tot el territori de la parròquia d’Ordino.

  2. Pel que fa l’àmbit personal: A totes les persones físiques o jurídiques susceptibles de drets i obligacions fiscals, així com les societats civils, herències jacents, comunitats de béns i totes les entitats o patrimonis autònoms que, malgrat no tenir la personalitat jurídica, constitueixin una unitat econòmica separada, susceptible d’imposició.

Article 3

Potestat administrativa de gestió

  1. El Comú gaudeix, en quant a la recaptació dels tributs comunals, de les mateixes prerrogatives establertes legalment a favor de l’Administració general.

  2. Les prerrogatives de gestió i de comprovació en relació amb els impostos d’àmbit estatal compartits són del Comú per la part de la quota tributària que li correspon, si bé les pot delegar al Govern, mitjançant conveni i sense perjudici del que estableixi la normativa de cada tribut.

  3. En cas de recaptació en període de constrenyiment, i en aplicació de l’article 60 de la Llei de bases de l’ordenament tributari, la potestat recaptadora pertany al Comú en el marc del seu autogovern.

  4. En cas de concurrència de crèdits d’antiguitat diferent, les quantitats cobrades sobre aquests crèdits s’apliquen als deutes més antics.

  5. Per la interpretació de l’Ordinació, no s’admetrà l’analogia per estendre més enllà dels seus termes estrictes l’àmbit del fet imposable o el de les exempcions o bonificacions.

Article 4

Exercici de la potestat comprovadora i sancionadora

  1. El Comú és competent per comprovar el compliment de les obligacions i els drets tributaris comunals, d’acord amb la Llei de bases de l’ordenament tributari i la Llei de les Finances Comunals. Aquesta competència es desenvolupa en el títol IX de la present Ordinació.

  2. El Comú és competent per definir infraccions i aplicar sancions per incompliment de la normativa comunal en relació als tributs que li són propis, segons els termes establerts en la Llei de bases de l’ordenament tributari, la Llei de les Finances Comunals i d’aquesta Ordinació. Aquesta competència es desenvolupa en el títol VII de la present Ordinació.

Article 5

Obligats tributaris

Són obligats tributaris, a banda dels definits en aquesta Ordinació, els previstos a l’article 15 de la Llei de bases de l’ordenament tributari.

Article 6

Obligacions de l’obligat tributari

L’obligació principal de l’obligat tributari consisteix en el pagament del deute tributari. Així mateix, queda obligat a formular totes les declaracions i comunicacions que s’exigeixin per a cada tribut i a portar i conservar els registres, les dades i la resta de documents que en cada cas es puguin considerar amb transcendència tributària.

A banda de les especificacions que es contenen en aquesta Ordinació, també són obligacions de l’obligat tributari, les previstes, a l’article 16 de la Llei de bases de l’ordenament tributari.

TÍTOL II.- TAXES

Capítol I.- Disposicions generals

Article 7

Fet generador

  1. Les taxes són tributs el fet generador de les quals és la prestació d’un servei públic o la realització d’una funció administrativa de sol·licitud o de recepció obligatòria que es refereix a l’obligat tributari o afecta o el beneficia de manera particular.

  2. Són prestacions de serveis públics les següents:

    - Embrancaments a la xarxa de clavegueram i d’aigua potable

    - Serveis públics en general ( higiene pública, enllumenat, manteniment d’espais públics, treta de neu i servei de circulació i atenció ciutadana)

    - Servei de grua

    - Manteniment de cementiris

    - Guardes comunes

  3. Es considera realització d’una funció administrativa de sol·licitud o recepció obligatòria que es refereix a l’obligat tributari o l’afecta o el beneficia de manera particular les següents:

    - Atorgament de llicències urbanístiques

    - Revisió de projectes

    - Autorització per la transmissió de llicències urbanístiques i la transmissió de sol·licitud de llicències urbanístiques en tràmit administratiu.

    - Autorització de pròrroga de llicències urbanístiques

    - Autorització d’obertura, d’exercici d’un comerç, indústria i activitat professional i d’inscripció al registre comunal.

    - Autorització de modificació de radicació dins de la parròquia, d’activitat, de nom comercial i del titular.

    - Emissió de certificats

    - Delimitacions de terrenys comunals

    - Realització d’informes tècnics

    - Tramitació de sol·licituds

    - Inscripció al registre administratiu i al cadastre comunal

    - Emissió de documentació cadastral

  4. L’obligació de contribuir, una vegada originada, no es veurà afectada per la renúncia o desistiment del sol·licitant, un cop concedida l’autorització.

Article 8

Obligats tributaris

  1. Pel que fa les prestacions de serveis, són obligats tributaris les persones físiques o jurídiques i les entitats que sol·licitin, es beneficiïn o resultin afectades pels diferents serveis objecte de la imposició tributària.

  2. Pel que fa les autoritzacions administratives, són obligats tributaris les persones físiques i jurídiques i les entitats que sol·licitin o...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR