Decret de l’11-06-2014 de modificació del Decret pel qual s’autoritza la posada en funcionament del Centre de Tractament Tèrmic de Residus de la Comella, de data 26 de juliol de 2006.

Decret de modificació del Decret pel qual s’autoritza la posada en funcionament del Centre de Tractament Tèrmic de Residus de la Comella, de data 26 de juliol de 2006

Vista la Directiva 2000/76/CE del Parlament Europeu i del Consell del 4 de desembre del 2000 relativa a la incineració de residus; atès que l’article 4.7 estableix que sense perjudici del que disposa la Directiva 96/61/CE, l’autoritat competent reconsiderarà periòdicament i, si escau, actualitzarà les condicions d’autorització;

Atès que la Comissió d’Informació i Vigilància del Centre de Tractament Tèrmic de residus de la Comella ha posat de manifest la necessitat de revisar i actualitzar alguns aspectes del Decret de posada en funcionament vigent;

Atès que per una major claredat i seguretat jurídica, convé publicar íntegrament el Decret que fixa les condicions de funcionament de la instal·lació;

Vist l’acord entre el Principat d’Andorra i el Regne d’Espanya sobre el trasllat de residus, signat en data 29 de novembre del 2011;

Atès que la Comissió d’Informació i Vigilància del Centre de Tractament Tèrmic de Residus de la Comella aprova el contingut d’aquest Decret;

El Govern, en la sessió de l’11 de juny de 2014, a proposta del ministre de Turisme i Medi Ambient,

Decreta

Modificar el Decret pel qual s’autoritza la posada en funcionament del Centre de Tractament de Residus de la Comella pel que fa a la instal·lació de tractament tèrmic de residus amb recuperació energètica (d’ara endavant, “el Centre”), que queda redactat com segueix, i comunicar la modificació a la societat Centre de Tractament de Residus d’Andorra SA (d’ara endavant, “el gestor”), ubicat a la carretera de la Comella d’Andorra la Vella.

  1. Recepció dels residus. Capacitats. Processos de control. Emmagatzematge.

    1.1. Disposicions generals

    El Centre ha de ser implantat, realitzat i explotat de conformitat amb la Llei de residus 25/2004, del 14 de desembre del 2004; el Reglament relatiu als centres de tractament tèrmic de residus, de data 5 juliol del 2006, o la legislació que els substitueixi, i aquest Decret, independentment del compliment de requisits exigibles amb caràcter general en altres lleis i reglaments.

    Tota modificació que constitueixi un canvi en relació amb aquesta autorització de posada en funcionament està sotmesa al procediment d’autorització prèvia per part del Govern.

    1.2. Capacitat de la instal·lació

    La capacitat total d’incineració del Centre, sense tenir en compte els fangs humits d’estacions de depuració, és la següent:

    ConcepteRègim nominal

    Línies d’incineració1

    Capacitat anual d’incineració60.000 t/any

    Capacitat horària 8 t/hora

    PCI (explotador/tecnòleg)8.380 Kj/Kg

    Càrrega tèrmica 18.600 kW

    1.3. Categories de residus admissibles

    El Centre pot rebre els residus següents: residus urbans i residus assimilables a urbans procedents del comerç, de la indústria i de les administracions; residus sanitaris no radioactius ni citotòxics; residus procedents de la neteja viària; residus carnis (inclou els cadàvers d’animals morts sencers); residus dels treballs de la fusta; fangs i residus procedents de les estacions depuradores i de la xarxa de sanejament; residus voluminosos combustibles; productes alimentaris caducats; i qualsevol altre residu expressament autoritzat pel ministeri responsable de medi ambient de característiques similars, amb la caracterització fisicoquímica prèvia i la declaració del productor relativa a l’homogeneïtat del residu en el transcurs del procés de producció.

    En concret, els residus admissibles al Centre i la seva classificació segons el Catàleg nacional de residus són els següents:

    - Residus municipals (residus domèstics i residus assimilables procedents dels comerços, les indústries i les institucions). Codis 200201, 200203 200301, 200302, 200303, 200304, 200306, 200307, 200399, 020601.

    - Residus sanitaris que no formin part dels grups següents:

    1. partides de sals d’argent, productes químics utilitzats per a les operacions de revelat, clixés radiogràfics caducats, entre d’altres;

    2. partides de residus amb riscos químics i tòxics;

    3. partides de residus que continguin mercuri;

    4. partides de residus que continguin material radioactiu

    Codis 180101, 180102, 180103*, 180104, 180201, 180203.

    - Residus de l’agricultura, horticultura, aqüicultura, silvicultura, caça i pesca. Codis 020102, 020103, 020104, 020202, 020203, 020204 i 020301, 020302, 020304, 020305, 020399.

    - Residus resultants de la transformació de la fusta i de la producció de taulers i mobles, pasta de paper, paper i cartró. Codis 030101, 030105, 030199.

    - Fangs, residus de desbast i de desarenatge d’estacions depuradores d’aigües residuals. Codis 190805, 190801, 190802.

    - Altres tipologies de residus: Absorbents amb els codis 150202*, 150203 i alguns plàstics que no es poden reciclar amb el codi 200139.

    - Qualsevol altre residu expressament autoritzat pel ministeri responsable de medi ambient amb característiques similars i amb caracterització fisicoquímica prèvia.

    Queden estrictament exclosos de la incineració els residus radioactius i els residus valoritzables procedents de la recollida selectiva.

    1.4. Processos de control d’admissió, recepció i emmagatzematge dels residus

    El Centre ha de disposar de processos de control per a l’admissió i la recepció dels residus que prevegi, a més a més del que inclou el Reglament del centre de tractament tèrmic de residus, com a mínim el següent:

    - Radioactivitat: el gestor del Centre disposa d’un protocol de detecció de radioactivitat d’obligat compliment lliurat al Govern. Aquest protocol preveu el control de tots els processos d’admissió, de recepció i de rebuig dels residus radioactius i compleix com a mínim els punts següents:

    - Comprovació automàtica de presència de radioactivitat en tots els vehicles que pesen a la bàscula del centre de transferència.

    - Verificació i confirmació amb radiòmetres portàtils de presència de radioactivitat en els vehicles que hagin fet saltar l’alarma del pòrtic de radioactivitat.

    - Delimitació d’un perímetre de seguretat als voltants del vehicle si es detecta que el vehicle porta residus radioactius.

    · Informació immediata al posseïdor del residu i als ministeris competents.

    - Inadmissibilitat de residus: en cas que el gestor, durant el procés de control de l’admissió i de la recepció, detecti una càrrega de residus per als quals l’explotador no té autorització per admetre’ls, el gestor n’informa immediatament el ministeri competent i el posseïdor del residu, i li pot retornar la càrrega.

    - Quantificació i catalogació dels residus: tots els residus admesos han de ser objecte de pesada, i han de ser catalogats d’acord amb el Catàleg nacional de residus (codis CNR). El gestor registra la mateixa informació, per les partides de residus no admesos, i hi afegeix la informació relativa al productor, el transportista i la tipologia de residu.

    Aquesta informació queda registrada al llibre de control de residus, concretament a l’apartat d’incidències.

    El gestor pren totes les precaucions necessàries pel que fa al lliurament, a la recepció i a l’emmagatzematge de residus per tal de prevenir o de limitar, tant com sigui possible, els efectes negatius sobre el medi ambient, en particular sobre la contaminació de l’aire, del sòl, de les aigües superficials i subterrànies, com també limitar o prevenir les olors, el soroll i els riscos directes per a la salut de les persones.

    En concret:

    - Les portes que permeten l’accés a la zona de descàrrega són de tancament automàtic. L’àrea de descàrrega està en depressió quan funciona el forn i l’aire aspirat serveix d’aire de combustió a fi de destruir els compostos olorosos.

    - La recepció dels residus s’efectua al moll de descàrrega. La zona de descàrrega dels camions es manté permanentment neta.

    - El gestor haurà de planificar convenientment les aturades del Centre, a fi de preveure els emmagatzematges temporals de residus i evitar molèsties al veïnat.

    1.4.1. Els residus carnis

    Els residus carnis es reben al moll de descàrrega i es condicionen abans d’incinerar-los. És prohibit dipositar els residus carnis sense pretractar-los a la fossa d’emmagatzematge dels residus no perillosos.

    Els residus carnis es condicionen en funció de la seva naturalesa i de les necessitats del Centre:

    - Les carcasses dels animals es traslladen immediatament a la zona destinada al seu procés, o bé són emmagatzemades en una cambra freda, o bé congelades.

    - Els altres residus carnis són condicionats en contenidors, a fi de facilitar-ne la manutenció, i són emmagatzemats en la cambra freda o en una cambra de congelació. Un cop usats, els contenidors han de ser netejats i desinfectats en la mateixa instal·lació. Els contenidors buits, nets i desinfectats s’emmagatzemen en un indret previst per a aquest ús i fora de les cambres.

    Els emmagatzematges provisionalment es poden fer durant un període de temps curt en una cambra freda a una temperatura de conservació de 0 a 5 ºC, o bé durant un període de temps més prolongat i inferior a un any, en congeladors a una temperatura de conservació de -18 ºC.

    Abans d’introduir-los al forn per al tractament tèrmic, els residus carnis necessiten un pretractament que consisteix en una reducció granulomètrica.

    Els residus carnis processats són considerats com a residus assimilables a residus sòlids urbans i poden ser abocats a la fossa o injectats a la cambra de combustió.

    1.4.2. Els residus sanitaris

    Els residus sanitaris convenientment condicionats es reben al moll de descàrrega i són conduïts al seu lloc d’emmagatzematge, o bé poden ser buidats directament a la tremuja d’alimentació del forn. És prohibit dipositar els residus sanitaris a la fossa d’emmagatzematge dels residus no perillosos.

    L’emmagatzematge es pot perllongar el temps que la planta estigui en aturada estacional, d’acord amb les previsions del Reglament relatiu als centres de tractament tèrmic de residus. En els casos en què es prevegi una aturada superior a 22 dies naturals, el gestor pot...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR