Decret del 23-06-2010 d’aprovació del Reglament regulador de les prestacions econòmiques d’atenció social.

Decret d’aprovació del Reglament regulador de les prestacions econòmiques d’atenció social

Exposició de motius

El Reglament regulador de les prestacions econòmiques d’atenció social aprovat el 19 de novembre de 2008, substituí el Reglament regulador de les prestacions d’assistència social que datava de l’any 1996.

Posteriorment, en data 16 de setembre de 2009, el Govern, davant l’impacte de la crisi econòmica i la seva repercussió sobre el món del treball, procedí a una primera modificació d’aquest Reglament, afegint un nou capítol que incorporava al catàleg de prestacions econòmiques d’atenció social, per primera vegada i de manera específica, la cobertura de la contingència de desocupació involuntària.

Finalment, en data 25 de novembre de 2009, el Govern decidí una darrera modificació a través de la qual va suprimir el requisit del període mínim de residència de sis mesos per a les víctimes de violència de gènere i els seus fills, amb la finalitat de garantir l’atenció integral a les persones afectades per aquesta situació i possibilitar que rebessin, sense excepció, els serveis i prestacions necessaris per a la seva recuperació.

Transcorreguts nou mesos de l’aprovació de la modificació que introduïa en el catàleg de prestacions d’atenció social la prestació per desocupació involuntària, arriba el moment de fer-ne un primer balanç, amb la finalitat d’introduir els ajustaments necessaris segons les disfuncions detectades, aportar un nivell més elevat de seguretat jurídica mitjançant una regulació més precisa de determinats aspectes i aportar al text normatiu les millores que permetin l’eliminació de les situacions de greuge que la pràctica ha anat evidenciant.

D’acord amb el principi de seguretat jurídica i amb l’objecte de no dificultar el coneixement i l localització del dret aplicable, es publica íntegrament el Reglament, amb la inclusió de totes les modificacions i es deroga el Reglament vigent així com les modificacions posteriors de 16 de setembre i 25 de novembre del 2009.

A proposta de la ministra de Salut, Benestar i Treball, el Govern, en la sessió de dia 23 de juny del 2010,

Decreta

Article únic

S’aprova el Reglament regulador de prestacions econòmiques d’atenció social de data 23 de juny del 2010, que entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

REGLAMENT

REGULADOR DE LES PRESTACIONS ECONÒMIQUES D’ATENCIÓ SOCIAL

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquest Reglament té per objecte regular el règim jurídic de les prestacions econòmiques individuals i familiars en matèria d’atenció social.

Article 2

Concepte de prestacions econòmiques d’atenció social

Les prestacions econòmiques d’atenció social són ajudes dineràries atorgades pel Govern a favor de persones individuals o unitats familiars adreçades a proporcionar mitjans per:

  1. Atendre necessitats bàsiques.

  2. Prevenir o superar situacions de marginació i d’exclusió social, com també per fomentar l’autonomia.

  3. Facilitar l’accés als programes, a les activitats i als serveis d’atenció social.

Poden percebre aquestes prestacions econòmiques quan se’ls hagi reconegut el dret d’accés a la prestació o quan acreditin que no disposen de recursos econòmics suficients ni tenen dret a rebre’ls d’altres persones o entitats públiques o privades i compleixen els altres requisits establerts en aquest Reglament.

Article 3

Classificació de les prestacions econòmiques

Les prestacions econòmiques d’atenció social, segons el tipus de dret que atorguen, poden ser:

  1. De dret subjectiu. Les prestacions econòmiques de dret subjectiu s’estableixen per llei i quan la persona sol·licitant que compleix els requisits exigits a la norma té dret a rebre’n.

  2. Assistencials. Les prestacions econòmiques assistencials tenen un caràcter puntual o temporal que no pot superar l’exercici en què es concedeixen, sense perjudici de la possibilitat de pròrroga en exercicis posteriors.

La concessió d’aquestes prestacions, que es regulen en aquest Reglament, s’ha d’ajustar als requisits establerts i als recursos disponibles.

Capítol segon. Regulació de les prestacions econòmiques assistencials

Article 4

Característiques generals

  1. Creació. El Govern aprova les prestacions econòmiques assistencials i el fet de concedir-les s’ajusta als principis de publicitat, transparència, igualtat i no discriminació.

  2. Convocatòria. Les prestacions esmentades a l’apartat anterior poden estar obertes tot l’any o es poden supeditar a una convocatòria pública específica. En aquest darrer cas se n’han de publicar les bases reguladores, els terminis, els criteris de concessió, les quanties màximes, el procediment i altres formalitats que s’estableixin per tal que puguin ser resoltes.

  3. Durada. Les prestacions econòmiques assistencials es concedeixen per a l’exercici en què s’han sol·licitat, sense perjudici de la possibilitat de pròrroga en els casos previstos. Si el sol·licitant és estranger la concessió de la prestació econòmica no pot referir-se a períodes posteriors a la data de finalització del període de residència legal.

  4. Quantia. Les quanties màximes de les prestacions econòmiques assistencials són les que fixa aquest Reglament, i han de ser actualitzades periòdicament pel Govern mitjançant decret.

Article 5

Tipus

Les prestacions econòmiques assistencials poden ser d’urgència, ordinàries i excepcionals. Les d’urgència s’adrecen a satisfer o pal·liar necessitats peremptòries, bàsiques i puntuals de subsistència. Totes les altres prestacions econòmiques tenen la consideració d’ordinàries, excepte les de caràcter excepcional regulades a l’article 23.

Article 6

Beneficiaris

Es consideren beneficiaris les persones individuals i les unitats familiars de convivència que es troben en una situació de necessitat prevista en la normativa i que compleixen els requisits generals i específics establerts en aquest Reglament, i en cas de prestacions que se sotmeten a convocatòria pública, els que estableixen les bases corresponents.

A l’efecte d’aquest Reglament, es consideren unitats familiars de convivència les formades per persones que conviuen en un mateix domicili i estan casades o formen una unitat estable de parella i els familiars del sol·licitant fins a segon grau.

Article 7

Requisits generals

Per accedir a les prestacions econòmiques assistencials s’han de complir els requisits següents:

  1. Ser andorrà o estranger

  2. En cas que el sol·licitant sigui estranger s’han de tenir en compte els punts següents:

    Els nacionals d’un Estat que tingui signat un conveni amb l’Estat andorrà referent a la cobertura d’aquest tipus de prestacions tenen l’accés a les prestacions en els termes i l’extensió establerts al conveni esmentat.

    En tots els casos de sol·licitants estrangers es té en compte el principi de reciprocitat i es respecten els tractats i els convenis internacionals que puguin ser d’aplicació.

    En general, els sol·licitants estrangers poden accedir a les prestacions econòmiques establertes si reuneixen els requisits fixats en aquest Reglament.

    Tenir la residència legal i efectiva a Andorra, excepte en cas que el beneficiari de la prestació econòmica sigui un menor. Per accedir a determinades prestacions econòmiques s’exigeix un període mínim de residència.

  3. No disposar dels recursos econòmics suficients per fer front a la situació que origina la sol·licitud, d’acord amb el que estableix el present reglament.

  4. No poder obtenir recursos suficients per part de familiars obligats a cobrir la necessitat, d’acord amb el que estableix l’article 13, ni tenir dret a obtenir-los d’altres sistemes de protecció social andorrans o estrangers, públics o privats.

  5. Comprometre’s a complir les obligacions establertes a l’article 9.

Article 8

Documentació general

  1. Amb la sol·licitud s’han d’adjuntar els documents següents:

    1. El número d’identitat de la seguretat social/cens

    2. Les persones sol·licitants de nacionalitat andorrana han d’acreditar la residència mitjançant un certificat del comú; les persones estrangeres han de presentar el certificat d’inscripció expedit pel Servei d’Immigració en què s’acredita el temps de residència i, si escau, el permís de treball al Principat.

    3. Justificants d’ingressos de tot tipus de l’interessat i dels membres de la unitat familiar i dels saldos de comptes bancaris dels dotze darrers mesos dels quals siguin titulars. Així mateix, quan s’exigeixi com a requisit de la prestació sol·licitada, s’ha d’aportar informació sobre els ingressos i el patrimoni dels familiars obligats.

    4. Comprovants i títols de propietat d’immobles, d’accions i de participacions en societats de les quals sigui propietària la persona sol·licitant i, si escau, dels familiars.

    5. Declaració del sol·licitant sota jurament o promesa:

      Que totes les dades són certes i completes i que el sol·licitant està assabentat que una eventual falsedat o omissió en la sol·licitud o en documents presentats pot donar lloc a la incoació d’un procediment judicial per possible delicte de falsedat en document públic o oficial, que pot ser castigat amb una pena de fins a cinc anys de presó, segons l’article 148 del Codi penal.

      Que no té dret a cap altra prestació econòmica pública o privada, nacional o estrangera, pel mateix concepte, i que no rep altres ingressos que els declarats, tant de la persona sol·licitant com, en el seu cas, dels familiars.

    6. Si els familiars obligats no...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR