Tercer Protocol addicional de l' Acord general sobre els privilegis i les immunitats del Consell d' Europa, adoptat a Estrasburg, el 6 de novembre de 1959.

Fecha de publicación11 Enero 2023
Fecha22 Diciembre 2022
Número de Gaceta4
SecciónConsell General
CGA20230109_12_37_31

Tercer Protocol addicional de l' Acord general sobre els privilegis i les immunitats del Consell d' Europa, adoptat a Estrasburg, el 6 de novembre de 1959

Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 22 de desembre del 2022 ha aprovat la ratificació al següent:

Tercer Protocol addicional de l' Acord general sobre els privilegis i les immunitats del Consell d' Europa, adoptat a Estrasburg, el 6 de novembre de 1959

Exposició de motius

El Principat d' Andorra és estat part de l' Acord general sobre els privilegis i les immunitats del Consell d' Europa, (STE 002) així com del Protocol addicional a l' Acord general sobre els privilegis i les immunitats (STE 010) i del Sisè Protocol addicional a l' Acord general sobre els privilegis i les immunitats (STE 162).

L' Acord general, que va entrar en vigor a Andorra el 24 de novembre del 1998, fixa de manera global els privilegis i immunitats del Consell d' Europa, dels representant governamentals al Comitè de Ministres, dels representants a l' Assemblea Parlamentària i dels Funcionaris del Consell d' Europa.

Així mateix, el sisè Protocol conté disposicions relatives a les persones que participen a procediments davant el Tribunal Europeu de Drets Humans.

El Tercer Protocol addicional de l' Acord general sobre els privilegis i les immunitats del Consell d' Europa, adoptat a Estrasburg el 6 de novembre de 1959, és un instrument adreçat als estats membres del Consell d' Europa que són membres o volen esdevenir membres del Fons de Restabliment (des del 1999 anomenat Banc de Desenvolupament del Consell d' Europa, d' ara en endavant CEB), com és el cas d' Andorra. El protocol fixa el règim jurídic dels béns, dels havers i de les operacions, així com l' estatus jurídic dels òrgans i agents del CEB.

L' impacte generat en l' economia andorrana a causa de la pandèmia del SARS-CoV-2, va comportar l' adopció d' una estratègia per a l' augment de la capacitat de resiliència financera d' Andorra, amb mecanismes de finançament d' institucions internacionals. Aquesta estratègia, que té l' objectiu d' ajudar a garantir una sòlida posició fiscal d' Andorra a mig i llarg termini davant del cost derivat de la crisi sanitària, pivota sobre un eix principal: la diversificació de les fonts de finançament de l' Estat per mitigar el risc financer i alleugerir la càrrega que pesa sobre les fonts tradicionals de finançament intern.

En aquest context, el 26 de maig del 2020 Andorra ha adherit com a membre de ple dret el Banc de Desenvolupament del Consell d' Europa (CEB), que va ser creat el 1956 com a instrument major de la política de solidaritat a Europa, amb l' objectiu originari principal d' ajudar a resoldre els problemes socials derivats de la presència de refugiats, persones desplaçades o immigrants que s' han vist obligats a moure' s per diferents raons, inclosos els conflictes armats, i els desastres ecològics. Amb el temps, el CEB ha anat aportant una gran experiència tècnica i financera, i la seva activitat ha anat transitant cap a la promoció activa de la cohesió i la integració social a Europa, mitjançant projectes que inclouen la creació i preservació de llocs de treball, així com la construcció d' habitatges socials o qualsevol tipus d' infraestructures (sanitàries, educatives, socials, esportives, etc.& ), destinades a les comunitats dels seus països membres i en especial a projectes sostenibles ' verds' o per lluitar contra el canvi climàtic.

Una de les condicions per esdevenir membre del Banc, és tenir ratificat el Tercer Protocol addicional a l' Acord General sobre Privilegis i Immunitats del Consell d' Europa, alhora que adreçar una declaració al secretari General al respecte, o bé, mentre la ratificació no tingui lloc, confirmar l' acord d' Andorra d' aplicar el règim legal resultant del Protocol mencionat als béns, actius i operacions del CEB. Per aquest motiu, en el moment del dipòsit de la Declaració d' adhesió al CEB, el Govern va consentir en ' (& ) confirmar l' acord d' Andorra d' aplicar el règim legal resultant del Protocol mencionat als béns, actius i operacions del CEB, així com l' estatut legal resultant d' aquest Protocol en benefici dels òrgans i dels agents del CEB' .

Amb l' adhesió a aquest Tercer Protocol, Andorra continua la tasca iniciada el 1996 d' incorporar progressivament dins de l' ordenament jurídic del Principat els instruments internacionals del Consell d' Europa. Així mateix, no només dona resposta a un compromís adquirit en el moment d' adherir-se al CEB, el 26 de maig de 2020, sinó que va més enllà, reduint la càrrega fiscal que grava directament o indirectament les operacions del Fons, la qual acaba repercutint en els beneficiaris dels préstecs concedint pel CEB, i obrint la porta a una diversitat de fonts de finançament per part d' Andorra.

El present Protocol es composa d' un preàmbul i de 17 articles repartits en 6 Títols, presentant en primer lloc (articles 1 i 2) la personalitat jurídica del Banc, la seva capacitat per a contractar, i les jurisdiccions competents per a conèixer de litigis en què el Banc hi sigui part demandada. Els articles 3 a 8 regulen les proteccions i les exempcions de les quals beneficien els béns i havers del Banc. Per la seva banda, els articles 9 a 13 regulen les immunitats i privilegis dels diferents òrgans que composen el Banc, del governador i els seus agents. Per últim, els articles 14 a 17 tracten l' aplicació del Protocol, la seva signatura i entrada en vigor.

L' apartat segon de l' article tercer, preveu l' execució forçosa de les sentències que hagin tingut lloc a resultes del procediment d' arbitratge a què es refereix l' article 2. En aquest sentit, cal tenir en compte que la normativa vigent al Principat d' Andorra preveu que el procediment d' exequàtur s' ha d' iniciar amb una demanda de la part interessada a la Batllia. A més, cal tenir present que el rol del Departament de Justícia i Interior en la cooperació jurídica internacional és el d' autoritat central, figura que ha d' estar expressament prevista en un conveni internacional i que té com a objectiu fer d' enllaç entre les autoritats judicials andorranes i les autoritats competents estrangeres. El Tercer Protocol addicional a l' Acord general sobre els privilegis i les immunitats del Consell d' Europa no preveu cap disposició amb relació a l' autoritat central, ni cap referència a l' enllaç entre autoritats judicials andorranes i estrangeres. El Departament de Justícia i Interior no té la competència requerida a l' article 3, consistent en verificar l' autenticitat d' aquestes sentències, que siguin conformes amb les normes de jurisdicció i de procediment que estableixen les regulacions de préstecs del Banc, i que no hi hagi cap contradicció entre les sentències esmentades i les sentències fermes que s' hagin pronunciat en el país en qüestió.

Per tot això, es valora de manera positiva l' emissió de la Declaració següent per part del Principat d' Andorra:

' El Principat d' Andorra notifica que la competència en matèria de reconeixement i d' execució de sentències arbitrals previstes pel Tercer Protocol addicional s' atribueix al Tribunal de primera instància (Batllia) competent.'

Alhora, l' apartat 4 de l' article 7 disposa que els Estats membres prendran, sempre que sigui possible, les disposicions adequades per a l' exempció d' impostos sobre la renda relatius als interessos sobre bons emesos o préstecs contractats pel Banc. En aquest sentit, es valora emetre una reserva segons la qual la ratificació no comporta per Andorra l' obligació de concedir l' exempció d' impostos sobre la renda en relació amb els interessos dels bons emesos o dels préstecs contractats pel Banc, en la mateixa línia que Alemanya, Espanya, Estònia, Liechtenstein, Lituania, Polònia, Moldàvia i Suïssa.

Es proposa, en aquest sentit, l' emissió de la reserva següent:

' Pel que fa al quart paràgraf, apartat a, de l' article 7 del Protocol, el Govern del Principat d' Andorra fa una reserva segons la qual la ratificació no comporta per a Andorra l' obligació de concedir l' exempció d' impostos sobre la renda relatius als interessos dels bons emesos o dels préstecs contractats pel Fons'

Finalment, i de conformitat amb el seu contingut i l' ordenament jurídic vigent, el Tercer Protocol addicional haurà de tramitar-se de conformitat amb l' article 64.1 de la Constitució.

Considerant el que s' ha exposat i els compromisos adquirits per part d' Andorra en el moment de l' adhesió al Banc de Desenvolupament del Consell d' Europa;

S' aprova:

L' adhesió d' Andorra al Tercer Protocol addicional de l' Acord general sobre els privilegis i les immunitats, adoptat a Estrasburg, el 6 de novembre de 1959.

El Ministeri d' Afers Exteriors donarà a conèixer la data de l' entrada en vigor per a Andorra d' aquest Tercer Protocol addicional.

Casa de la Vall, 22 de desembre del 2022

Roser Su'é Pascuet
Síndica General

Nosaltres els coprínceps manifestem el consentiment de l' Estat per obligar a través d' ell, n' ordenem la publicació en el Butlletí Oficial del Principat d' Andorra, i autoritzem que a partir d' aquell moment es pugui lliurar l' instrument de ratificació corresponent.

Emmanuel Macron Joan Enric Vives Sicília
President de la República Francesa Bisbe d' Urgell
Copríncep d' Andorra Copríncep d' Andorra

Tercer Protocol addicional de l' Acord general sobre els privilegis i les immunitats del Consell d' Europa

Estrasburg, 6.III.1959

Els governs signataris, membres del Consell d' Europa, signataris de l' Acord general sobre els privilegis i les immunitats del Consell d' Europa o de les parts d' aquest Acord i, alhora, membres del Fons de Restabliment del Consell d' Europa per als Refugiats Nacionals i els Excedents de Població;

Vist el que disposen els articles 1 i 9.g de l' Estatut del Fons esmentat;

Vist l' article 40 de l' Estatut del Consell d' Europa;

Amb el desig d' especificar el règim jurídic dels béns, dels havers i de les operacions, així com l' estatus...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR