Ordinació de 19-12-2013 tributària de l’exercici 2014.

ORDINACIÓ

Vist l’article 5.1 de la Llei qualificada de delimitació de competències dels comuns;

Vistos els articles 12 i 13 de la Llei de les finances comunals de data 27 de juny de 2003,

En sessió ordinària de data 19 de desembre de 2013, el Comú de Canillo ha aprovat la següent

Ordinació

tributària

Títol I. Disposicions generals

Article 1

Objecte

  1. Aquesta Ordinació regula la totalitat dels tributs del Comú de Canillo, els quals es classifiquen en taxes, contribucions especials impostos, i els seus elements determinants, segons l’establert a la Llei 10/2003 de les Finances Comunals.

  2. També regula respecte a la totalitats dels tributs del Comú de Canillo, els aspectes següents:

    - Les infraccions i sancions aplicables

    - El sistema de gestió, declaració i liquidació, en els casos escaients.

  3. Respecte als impostos d’àmbit estatal compartits, aquesta ordinació regula el tipus de gravamen addicional aplicable, i si és el cas, la gestió, la comprovació, les infraccions i les sancions.

Article 2

Àmbit d’aplicació

Aquesta Ordinació obliga:

  1. Pel que fa l’àmbit territorial: En tot el territori de la parròquia de Canillo.

  2. Pel que fa l’àmbit personal: A totes les persones físiques o jurídiques susceptibles de drets i obligacions fiscals, així com les societats civils, herències jacents, comunitats de béns i totes les entitats o patrimonis autònoms que, malgrat no tenir la personalitat jurídica, constitueixin una unitat econòmica separada, susceptible d’imposició.

Article 3

Potestat administrativa de gestió i exercici de la potestat comprovadora

  1. El Comú gaudeix, en quant a la recaptació dels tributs comunals, de les mateixes prerrogatives establertes legalment a favor de l’Administració general.

  2. Les prerrogatives de gestió i de comprovació en relació amb les impostos d’àmbit estatal compartits són del Comú per la part de la quota tributària que li correspon, si bé les pot delegar al Govern, mitjançant conveni i sense perjudici del que estableixi la normativa de cada tribut.

  3. El Comú és competent per comprovar el compliment de les obligacions i els drets tributaris comunals d’acord amb la Llei de bases de l’ordenament tributari i la Llei de les finances comunals.

Article 4

Obligats tributaris

Són obligats tributaris, a banda dels definits en aquesta Ordinació, els previstos a l’article 15 de la Llei de bases de l’ordenament tributari.

Article 5

Obligacions de l’obligat tributari

L’obligació principal de l’obligat tributari consisteix en el pagament del deute tributari. Així mateix, queda obligat a formular totes les declaracions i comunicacions que s’exigeixin per a cada tribut i a portar i conservar els registres, les dades i la resta de documents que en cada cas es puguin considerar amb transcendència tributària.

A banda de les especificacions que es contenen en aquesta Ordinació, també són obligacions de l’obligat tributari, les previstes, a l’article 16 de la Llei de bases de l’ordenament tributari.

Títol II. Taxes

Capítol I. Taxa del servei d’higiene pública

Article 6

Naturalesa jurídica i fet generador

La taxa d’higiene pública grava la prestació d’un servei públic, de recepció obligatòria, i constitueix el fet generador la prestació genèrica dels serveis públics destinats a la neteja i el manteniment de la parròquia, incloent-hi la neteja de vies i espais públics, treta de neu, recollida d’escombraries, recollida selectiva de residus urbans i qualsevol altre servei necessari per al bon manteniment de la parròquia.

Article 7

Obligats tributaris

  1. Són obligats tributaris, com a contribuents, les persones físiques o jurídiques que resulten beneficiades pel servei.

  2. A efectes d’aquesta taxa, es consideren beneficiades pel servei:

    1. Les persones censades d’edat compresa entre els 18 i els 65 anys.

    2. Els propietaris d’immobles no residents o el titular del dret real d’ús sobre el mateix immoble.

      Queden exempts de la taxa els immobles ans referits que estiguin arrendats a persones físiques censades d’acord amb l’anterior punt a), sense perjudici de la condició de responsable del propietari de l’immoble. La situació d’arrendament ha de ser acreditada pel propietari, sense perjudici que es pugui aplicar d’ofici per constar dita situació al Comú per la inscripció al cens de l’arrendatari.

    3. Les persones físiques o jurídiques i les entitats titulars d’una autorització d’activitat comercial, empresarial o professional.

      Tenen la consideració d’obligats tributaris, les societats civils, herències jacents, comunitats de béns i totes les unitats o patrimonis autònoms que malgrat no tenir personalitat jurídica constitueixen una unitat econòmica separada susceptible d’imposició.

  3. Poden gaudir d’exempció les persones amb discapacitat subjectes a l’àmbit d’aplicació de la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat, tal i com s’estableix a l’article 222 de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la Seguretat Social.

    L’exempció s’haurà de sol·licitar al Comú, acreditant-se mitjançant document oficial.

Article 8

Quota tributària

  1. La quota tributària per a les persones censades al Comú de Canillo és de 56 euros.

  2. La quota tributària per a les persones físiques o jurídiques i les entitats titulars d’una autorització d’activitat comercial, empresarial o professional en el terme de la parròquia de Canillo és la que s’indica a l’annex núm. I.

  3. - La quota tributària per a les persones, físiques o jurídiques, titulars de béns immobles a la parròquia de Canillo i que no figuren inscrits al cens de residents del Comú, segons la superfície de dits immobles, és la següent:

- Fins a 70 m2 de superfícies construïda 85 euros

- Superior a 70 m2 de superfícies construïda 106 euros

Article 9

Període impositiu i meritament

  1. Aquesta taxa té caràcter anyal i es merita el primer dia de l’any natural.

  2. En els supòsits de noves inscripcions al cens o als registres administratius corresponents d’aquest Comú, la taxa es merita a la data d’inscripció.

Article 10

Gestió de la taxa: liquidació, notificació i pagament

  1. D’acord amb les dades que consten als seus registres, el Comú procedeix d’ofici a la liquidació de la taxa, i la notifica a l’obligat tributari a l’adreça registrada al Comú, mitjançant el document liquidatori corresponent, que inclou les següents dades: obligat tributari, fet generador, període tributari, quota tributaria, forma i termini de pagament voluntari.

    Per a les persona físiques i/o jurídiques titulars d’un bé immoble i no residents, el domicili es aquell on es trobi radicat l’immoble, sempre que no hagin expressament designat un altre.

  2. El pagament de la quota tributària s’ha de fer efectiu mitjançant càrrec domiciliat al compte de l’entitat bancària del Principat designada per l’obligat tributari en el moment de l’alta registral, o subsidiàriament per davant de les oficines comunals.

  3. Els obligats tributaris censats a la parròquia menors de 25 anys d’edat que convisquin amb algun dels seus progenitors i acreditin cursar estudis, tenen dret a la devolució del 75% de la quota tributària, amb acreditació prèvia de la seva situació, aquest es pot sol·licitar únicament durant l’any en curs abans del dia 30 de juny. El procediment per a la devolució és el que preveu el capítol VIII del Codi de l’Administració, la resolució del qual és susceptible de recurs administratiu.

    Capítol II. Taxa sobre l’autorització d’embrancament a la xarxa pública d’aigua, i de clavegueram

Article 11

Naturalesa jurídica i fet generador

La taxa sobre l’autorització d’embrancament a la xarxa d’aigua pública, o a la xarxa pública d’aigües residuals o clavegueram, és un tribut, el fet generador del qual és la realització de la funció administrativa d’autorització:

- d’embrancament d’un edifici o construcció a la xarxa pública d’abastament d’aigua o

- d’embrancament a la xarxa pública d’evacuació d’aigües residuals o clavegueram.

Article 12

Obligats tributaris

Són obligats tributaris d’aquesta taxa el propietari o el titular del domini útil d’un immoble, o el titular de l’autorització de construcció.

Article 13

Base de tributació i tipus de gravamen

  1. La base de tributació són els m2 construïts i les despeses pels serveis que s’han destinat (lampisteria, enginyeria, obra civil, etc),, aquests serveis estaran sota la direcció i control del Comú.

  2. El tipus de gravamen és:

- Pel que fa l’embrancament d’un edifici o construcció a la xarxa pública d’abastament d’aigua:

- Fins a 75 m2: 720,30 euros.

- A partir de 75 m2: 9,65 euros per m2 construït.

- Pel que fa l’embrancament a la xarxa pública d’evacuació d’aigües residuals o clavegueram: 1,85 euros per m2 construït.

- En els casos pertinents, les despeses reals dels treballs que s’han...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR