Aute del Tribunal Constitucional del 14-03-2018 relatiu al recurs de súplica 2017-35-RE.

Fecha de publicación21 Marzo 2018
Fecha14 Marzo 2018
SecciónTribunal Constitucional
Número de Gaceta16
TA20180315_13_08_23

Causa 2017-35-RE
(Sansa Milà i Sinfreu Maya c/ Govern d' Andorra)

Número de registre 353-2017. Recurs d' empara

Aute del 14 de març del 2018

En nom del Poble Andorrà;

El Tribunal Constitucional;

Atès l' escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 16 de gener del 2018, per la representació processal dels Srs. Pol Sansa Milà i Josep Sinfreu Maya, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l' aute del Tribunal Constitucional del 22 de desembre del 2017 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2017-35-RE;

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 36.2, 37.2, 38 i 94;

Vist l' aute esmentat del Tribunal Constitucional del 22 de desembre del 2017;

Escoltat l' informe del magistrat ponent, Sr. Isidre Molas Batllori;

1. Arguments dels recurrents

Els recurrents discrepen de la inadmissió a tràmit d' aquesta causa per part del Tribunal Constitucional, ja que la qüestió que es planteja rau en el principi de respecte de la legalitat, principi vertebrador del dret constitucional andorrà.

Si bé el dret a la propietat, reconegut a l' article 27 de la Constitució, no pot fer l' objecte d' un recurs d' empara per si mateix, si que es pot invocar en conjunció amb el dret a la jurisdicció, establert a l' article 10 de la Constitució.

En aquest cas la denegació de la prova essencial que hagués permès determinar l' import de les sancions recaptades d' ençà l' adopció de la Llei 5/2004, del 14 d' abril, del Codi de Duana havia d' establir també l' import destinat al fons de complement salarial dels duaners.

L' Administració ha ignorat de manera flagrant l' obligació de crear el fons esmentat i els recurrents sol·liciten el reintegrament de la recaptació de les sancions. I al·leguen que l' argument de la inexistència d' un reglament d' aplicació de la Llei esmentada no és procedent, ja que no pot impedir als recurrents rebre un dret legalment reconegut.

Els recurrents consideren que no atendre a examinar la constitucionalitat d' aquesta causa suposa deixar sense efecte les inaccions de l' Administració.

Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que revoqui l' aute d' inadmissió a tràmit recaigut en aquesta causa i que, posteriorment, se segueixin els tràmits escaients per tal de donar lloc a la petició efectuada pels recurrents en el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR