Decret 121/2022, del 30-3-2022, d' aprovació del Reglament d' ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l' eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic nacional.

Fecha de publicación06 Abril 2022
Fecha30 Marzo 2022
SecciónGovern
Número de Gaceta43
GR20220404_08_59_14

Decret 121/2022, del 30 de març del 2022

Decret 121/2022, del 30-3-2022, d' aprovació del Reglament d' ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l' eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic nacional.

Exposició de motius

La renovació i la millora del parc automobilístic són dos de les mesures més eficients per aconseguir un estalvi energètic amb efectes positius en matèria ambiental i de seguretat viària.

Aquesta premissa ha estat present des de l' any 2014, any en el qual el Govern va aprovar el primer Reglament d' ajuts per a la millora de l' eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic. L' any 2015 es va aprovar el segon reglament.

La Llei 4/2016, del 10 de març, de foment del vehicle elèctric va permetre desplegar, l' any 2016 i el 2017, el tercer i el quart reglaments.

El quart Reglament d' ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l' eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic nacional, del 15 de març del 2017, promovia els ajuts econòmics per a la compra de vehicles nous de mobilitat elèctrica (elèctrics purs, d' autonomia estesa i híbrids endollables), el desballestament de vehicles associat a la compra de vehicles de mobilitat elèctrica i el desballestament de vehicles associat a la compra de vehicles nous energèticament eficients (gasoil, gasolina i híbrids no endollables).

Aquests ajuts són compartits, en el sentit que les empreses del sector de l' automòbil registrades a Andorra amb l' activitat de venda de vehicles i que s' acullen al programa poden participar-hi, sempre que aportin també ajuts econòmics per a la compra de vehicles nous de mobilitat elèctrica o per al desballestament de vehicles associat a la compra de vehicles nous energèticament eficients.

Durant els anys 2018, 2019 i 2020, el Govern va continuar incentivant el programa Engega, d' acord amb els ajuts i requisits previstos en el Reglament del 15 de març del 2017.

L' any 2021, a més de continuar atorgant els ajuts compartits entre el punt de venda i el Govern, el programa va incentivar el desballestament de vehicles sense necessitat de comprar un vehicle nou, de manera que la persona que tingués un vehicle poc eficient fes el canvi a un model de transport més sostenible. Aquest ajut econòmic no és compartit i és atorgat únicament pel Govern. Per aquest motiu, una vegada més es va modificar el Reglament el 24 de febrer del 2021.

Atès que s' han constatat algunes mancances en el Reglament i en les seves modificacions posteriors, el departament competent en matèria de transport ha modificat aquest text legal introduint-hi les modificacions i els canvis necessaris i reprenent totes les modificacions per fer-ne més fàcil la lectura.

Així doncs, es deroguen el Reglament d' ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l' eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic nacional del 2017 i les seves modificacions posteriors, que queden reemplaçats per aquest nou Reglament.

D' acord amb aquestes consideracions, a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa, el Govern, en la sessió del 30 de març del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent:

Article únic

S' aprova el Reglament d' ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l' eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic nacional.

Reglament d' ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l' eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic nacional

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte i àmbit d' aplicació

1. L' objecte del Reglament d' ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l' eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic nacional, d' ara endavant ' el Reglament' , és establir i regular els criteris, els requisits i els procediments necessaris per accedir als ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i la millora de l' eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic, amb la finalitat de potenciar una disminució del consum energètic i contribuir així a una millora del parc automobilístic i de la qualitat mediambiental, i a un augment de la seguretat viària.

2. Amb aquesta finalitat, el Govern ha elaborat el programa amb el qual s' atorguen ajuts econòmics per a l' adquisició de vehicles nous de mobilitat elèctrica (elèctrics purs, d' autonomia estesa i híbrids endollables). Aquests ajuts poden ser complementats amb ajuts econòmics per al desballestament, si la persona sol·licitant, a més d' adquirir aquest tipus de vehicle, en desballesta un.

Així mateix, amb aquest programa s' atorguen ajuts econòmics per al desballestament de vehicles sempre que la persona que sol·licita aquest tipus d' ajut estigui tramitant una sol·licitud d' adquisició d' un vehicle nou de gasoil, gasolina o híbrid no endollable energèticament eficient.

3. D' altra banda, també s' atorguen ajuts econòmics per al desballestament de vehicles no associat a la compra d' un vehicle nou.

4. En tots els casos, tant el vehicle que s' adquireix com el vehicle que es desballesta han de reunir els requisits d' aquest Reglament i els de l' edicte d' obertura de la convocatòria.

Article 2. Tipus d' ajuts

1. Els vehicles subvencionats són els indicats en l' edicte d' obertura de la convocatòria per al programa Engega de l' any en curs.

El programa es materialitza mitjançant:

a) L' ajut econòmic per a l' adquisició d' un vehicle nou de mobilitat elèctrica.

b) L' ajut econòmic per al desballestament d' un vehicle, quan la persona sol·licitant compra un vehicle nou de mobilitat elèctrica.

c) L' ajut econòmic per al desballestament d' un vehicle, quan la persona sol·licitant associa aquest desballestament a l' adquisició d' un vehicle nou energèticament eficient.

d) L' ajut econòmic per al desballestament d' un vehicle no associat a l' adquisició d' un vehicle nou.

2. S' entén per vehicle nou el vehicle que no ha estat mai matriculat en un altre país i la primera matriculació del qual és a Andorra.

3. No obstant l' apartat anterior, el punt de venda pot importar un vehicle nou, matriculat però que no hagi circulat mai, i el tràmit de matriculació del qual sigui únicament a efecte de l' exportació del país. Un cop sigui a Andorra, el vehicle ha de passar la ITV i presentar l' informe favorable amb la sol·licitud oficial de demanda d' ajut.

4. L' ajut econòmic per a la compra d' un vehicle nou de mobilitat elèctrica s' atorga una sola vegada al vehicle, sense que hi pugui haver duplicitat en el cas de transmissions successives del vehicle.

5. En els supòsits b i c, l' ajut per al desballestament és complementari de l' ajut per a la compra d' un vehicle nou i no s' atorga de forma autònoma ni és independent de l' adquisició d' un vehicle nou.

6. En el supòsit d, l' ajut econòmic per al desballestament d' un vehicle no associat a l' adquisició d' un vehicle nou s' atorga de forma autònoma i és independent de la compra d' un vehicle.

7. L' import dels ajuts dels vehicles subvencionats són els indicats en l' edicte d' obertura de la convocatòria per al programa Engega de l' any en curs.

Article 3. Compatibilitat dels ajuts

1. Els ajuts del programa no poden superar en cap cas el 35% del valor del preu de venda al públic del vehicle adquirit.

2. Els ajuts del programa són compatibles entre si i amb els que puguin establir altres administracions públiques o entitats privades, sempre que la suma de tots els ajuts no superi el preu de venda al públic del vehicle adquirit.

3. Els ajuts del programa no tenen caràcter socioeconòmic.

Capítol segon. Característiques del programa

Article 4. Actuacions protegibles i requisits dels ajuts

1. En el cas de l' ajut per a l' adquisició d' un vehicle nou de mobilitat elèctrica:

a) L' ajut únicament es pot atorgar en el cas de tramitar l' adquisició d' un vehicle nou elèctric pur, d' autonomia estesa o híbrid endollable.

b) El vehicle nou ha de complir els requisits establerts en aquest Reglament i els de l' edicte d' obertura de la convocatòria.

c) Tot vehicle que rebi un ajut ha d' estar matriculat a Andorra un mínim de sis anys. En el cas contrari, l' últim propietari del vehicle ha de retornar al Govern i al punt de venda la totalitat de l' ajut que es va atorgar per adquirir-lo. En el permís de circulació hi ha de constar la menció ' Vehicle amb restricció a l' exportació fins al 20.' .

d) Tot vehicle que rebi un ajut ha d' estar matriculat a nom del beneficiari un mínim d' un any. S' entén com a beneficiari de l' ajut el propietari del vehicle. En el cas contrari, el beneficiari de l' ajut ha de retornar al Govern i al punt de venda la totalitat de l' ajut que es...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR