Aute del Tribunal Constitucional del 2-4-2012 relatiu al recurs d’empara 2012-3-RE.

Causa 2012-3-RE

Número de registre 76-2012. Recurs d’empara

Aute del 2 d’abril del 2012

En nom del Poble Andorrà;

El Tribunal Constitucional;

Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 10 de febrer del 2012, per la representació processal del Sr. Tomàs Pascual Casabosch, mitjançant el qual interposa un recurs d’empara contra la sentència del 28 d’abril del 2011, dictada pel Tribunal de Batlles, contra la sentència del 23 de novembre del mateix any i contra l’aute del 23 de gener del 2012, dictats per la Sala Administrativa del Tribunal Superior de Justícia, per una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció, reconegut a l’article 10 de la Constitució i atès que demana al Tribunal Constitucional que admeti aquest recurs d’empara i que dicti una resolució que declari nul·la i sense efectes la resolució dictada per la Sala Administrativa del Tribunal Superior de Justícia;

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítol sisè;

Vist l’informe del Ministeri Fiscal del 5 de març del 2012;

Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Juan Antonio Ortega Díaz-Ambrona;

Antecedents

Primer

El Sr. Tomàs Pascual Casabosch va sol·licitar adquirir la nacionalitat andorrana i, després d’aportar una declaració jurada en què afirmava haver perdut la nacionalitat espanyola, el 29 de març del 2006, el Govern li va reconèixer la nacionalitat demanada amb efectes des del 3 d’octubre del 2005.

Segon

El Sr. Tomàs Pascual Casabosch va recuperar la nacionalitat espanyola davant el cònsol d’Espanya a Andorra amb efectivitat a partit del 18 de maig del 2006.

Tercer

L’11 de juny del 2010, el Servei de Policia va controlar el Sr. Tomàs Pascual Casabosch el qual, a més del seu passaport andorrà, estava en possessió d’un document d’identitat espanyol.

Quart

Per consegüent, el 30 d’agost del 2010, el ministre d’Interior, d’acord amb l’article 23.2 del Decret legislatiu de publicació del text refós de la Llei qualificada de la nacionalitat del 5 d’octubre de 1995, amb les seves modificacions successives, va acordar la pèrdua de la nacionalitat andorrana de l’interessat. Així mateix, el 7 de desembre del mateix any, el Govern va desestimar el recurs de reposició interposat per l’interessat.

Segons aquest text, si el Govern té constància que una persona de nacionalitat andorrana exerceix activament una altra nacionalitat, incoarà d’ofici un expedient de pèrdua de la nacionalitat.

Cinquè

El 28 d’abril del 2011, el Tribunal de Batlles va desestimar la demanda del Sr. Tomàs Pascual Casabosch...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR