Aute del Tribunal Constitucional del 7-4-2014 relatiu al recurs d’empara 2014-5-RE

Causa 2014-5-RE

(Monteagudo Giménez c/ Ubach Filbà)

Número de registre 82-2014. Recurs d’empara

Aute del 7 d’abril del 2014

En nom del Poble Andorrà;

El Tribunal Constitucional;

Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 19 de febrer del 2014, per la representació processal del Sr. Manuel Monteagudo Giménez, mitjançant el qual interposa un recurs d’empara contra la sentència del 28 de novembre del 2013 i contra l’aute del 30 de gener del 2014, dictats per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia, per una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció, en el seu vessant del dret a obtenir una decisió fonamentada en Dret, reconegut a l’article 10 de la Constitució i atès que demana al Tribunal Constitucional que acordi l’admissió a tràmit d’aquest recurs d’empara, seguidament, que, en el seu dia, declari la vulneració del dret fonamental esmentat, que anul·li les resolucions objecte de recurs i que disposi que la sentència sigui dictada de nou esmenant la lesió denunciada;

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítol sisè;

Vist l’informe del Ministeri Fiscal del 19 de març del 2014;

Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Juan Antonio Ortega Díaz-Ambrona;

Antecedents

Primer

La Sra. Mercè Ubach Filbà va presentar una demanda contra el Sr. Manuel Monteagudo Giménez, actualment el seu exespòs, en què sol·licitava la revocació d’una donació que li havia efectuat l’any 2005, atesa la supervenció del naixement d’una filla amb la seva parella actual.

Segon

El 7 de desembre del 2012, el Tribunal de Batlles va dictar una sentència mitjançant la qual estimava aquesta demanda, revocava la donació esmentada i condemnava el Sr. Manuel Monteagudo Giménez a retornar a la demandant els béns donats i tots aquells que els haguessin substituït durant la permanència dels títols aparents de domini, que es van declarar nuls.

Tercer

La representació processal del Sr. Manuel Monteagudo Giménez va interposar un recurs d’apel·lació contra aquesta sentència i, el 28 de novembre del 2013, la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia va confirmar la decisió de la primera instància pel que feia a la revocació de la donació, però deixava sense efecte la declaració de nul·litat dels títols de transmissió ulterior dels béns donats, efectuada pel Tribunal de Batlles. El Tribunal Superior de Justícia considerava, i d’aquesta manera es recollia en el dispositiu, que els béns que haguessin substituït els béns donats només podien ser retornats mitjançant el procediment oportú.

Quart

La representació processal del Sr. Manuel Monteagudo Giménez va formular, aleshores, un incident de nul·litat d’actuacions contra la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia, per tal com va considerar que s’havia vulnerat el seu dret a la jurisdicció en el vessant del dret a obtenir una decisió fonamentada en Dret, reconegut a l’article 10 de la Constitució.

Cinquè

El 30 de gener del 2014, la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia va dictar un aute mitjançant el qual desestimava aquest incident de nul·litat d’actuacions.

Sisè

El 19 de febrer del 2014, la representació processal del Sr. Manuel Monteagudo Giménez va presentar un recurs d’empara contra la sentència del 28 de novembre del 2013 i contra l’aute del 30 de gener del 2014, dictats per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia, per una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció, en el seu vessant del dret a obtenir una decisió fonamentada...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR