Aute del Tribunal Constitucional del 18-5-2023 relatiu al recurs de súplica presentat en el marc de la causa 2023-16-RE.

Fecha de publicación31 Mayo 2023
Fecha18 Mayo 2023
Número de Gaceta71
SecciónTribunal Constitucional
TA20230518_17_04_30

Aute

Aute del Tribunal Constitucional del 18-5-2023 relatiu al recurs de súplica presentat en el marc de la causa 2023-16-RE.

Causa 2023-16-RE
(Torres Torres c/ Torres Torres)

Número de registre 141-2023. Recurs d' empara

Aute del 18 de maig del 2023

En nom del Poble Andorrà;

El Tribunal Constitucional;

Atès l' escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 26 d' abril del 2023, per la representació processal dels Srs. Antoni, Enric, M. Dolors, Àngel, M. Mercè i Josep M. Torres Torres, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l' aute del Tribunal Constitucional del 17 d' abril del 2023 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2023-16-RE;

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;

Vist l' aute esmentat del Tribunal Constitucional del 17 d' abril del 2023;

Escoltat l' informe del magistrat ponent, Sr. Dominique Rousseau;

1. Arguments dels recurrents

- Els recurrents al·leguen que el dret a la jurisdicció, reconegut a l' article 10 de la Constitució, obliga les jurisdiccions ordinàries a interpretar la legalitat ordinària de conformitat amb la Constitució i, per consegüent, els formalismes processals han de ser interpretats en el sentit més favorable per a l' efectivitat dels drets de l' article 10 esmentat; així mateix, afegeixen que qualsevol irregularitat formal, com seria l' error en presentar la demanda davant el tribunal competent, pot esdevenir un obstacle insalvable per accedir al dret fonamental a la jurisdicció.

- Per aquests motius, els recurrents retreuen al Tribunal Constitucional no haver estimat que l' aute impugnat de la Sala Civil havia efectuat una interpretació respecte dels defectes de forma de la seva demanda que no anava en el sentit de l' eficiència directa de la Constitució.

- Consideren que el Tribunal Constitucional hagués hagut de distingir entre les irregularitats greus de requisits, que determinen la nul·litat de l' acte, i altres irregularitats, que no afecten el nucli essencial de l' acte jurídic presentat, per poder garantir la superioritat normativa de la Constitució, així com l' aplicació directa del seu article 10.

- Segons el seu parer, el Tribunal Constitucional hagués hagut d' estimar la seva empara i requerir a la Sala Civil que reenviés la seva oposició als acords d' execució de la saig al tribunal competent per tal que fossin tramitats.

- Per acabar...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR