Aute del Tribunal Constitucional del 22-11-2021 relatiu al recurs d'empara 2021-83-RE.

Fecha22 Noviembre 2021
Fecha de publicación01 Diciembre 2021
Número de Gaceta126
SecciónTribunal Constitucional
TA20211126_11_12_36

Aute

Aute del Tribunal Constitucional del 22-11-2021 relatiu al recurs d' empara 2021-83-RE.

Causa 2021-83-RE
(Ripoll Daza c/ Principat d' Andorra)

Número de registre 519-2021. Recurs d' empara

Aute del 22 de novembre del 2021

En nom del Poble Andorrà;

El Tribunal Constitucional;

Atès l' escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 12 d' octubre del 2021, pel Sr. Marc Ripoll Daza, actuant en nom i interès propis i en qualitat d' advocat, mitjançant el qual interposa un recurs d' empara contra els autes del 5 de juliol del 2021 i del 23 de setembre del mateix any, dictats per la Secció d' Instrucció 2 de la Batllia, per una presumpta vulneració dels drets a un procés degut, a la defensa, a la presumpció d' innocència, a l' assistència tècnica d' un lletrat, a ser informat de l' acusació, a no confessar-se culpable i a no declarar contra un mateix, reconeguts a l' article 10 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l' empara sol·licitada, que declari la vulneració dels drets esmentats i que anul·li les resolucions impugnades. Així mateix demana que l' acceptació d' aquest recurs es faci a dos efectes i que es paralitzi la causa davant la jurisdicció ordinària;

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2, 98 c) i 102;

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítols primer i sisè;

Escoltat l' informe del magistrat ponent, Sr. Josep-D. Guàrdia Canela;

1. Antecedents processals davant les jurisdiccions ordinàries

1.1. El 5 de juliol del 2021, la Secció d' Instrucció 2 de la Batllia va dictar un aute mitjançant el qual declarava processat el Sr. Marc Ripoll Daza per la comissió d' un presumpte delicte major d' estafa qualificada en qualitat de còmplice o d' autor intel·lectual i d' un presumpte delicte menor de creació de document inveraç; decretava la seva llibertat provisional; i, declarava la seva responsabilitat civil.

1.2. El Sr. Marc Ripoll Daza va presentar un incident de nul·litat contra aquesta decisió, i, el 23 de setembre del 2021, la Secció d' Instrucció 2 de la Batllia va dictar un aute en què decidia no donar lloc a l' incident de nul·litat esmentat, precisant que, d' acord amb les disposicions de la Llei transitòria de procediments judicials, aquesta resolució no era susceptible de recurs d' apel·lació.

1.3. El 12 d' octubre del 2021, el Sr. Marc Ripoll Daza, actuant en nom i interès propis i en qualitat d' advocat, va interposar un recurs d' empara contra els autes del 5 de juliol del 2021 i del 23 de setembre del mateix any, dictats per la Secció d' Instrucció 2 de la Batllia, per una presumpta vulneració dels drets a un procés degut, a la defensa, a la presumpció d' innocència, a l' assistència tècnica d' un lletrat, a ser informat de l' acusació, a no confessar-se culpable i a no declarar contra un mateix, reconeguts a l' article 10 de la Constitució.

2. Argumentació jurídica

2.1. Argumentació del recurrent

- El recurrent exposa de manera detallada els fets origen del litigi entre el querellant, que volia invertir en un negoci, i el querellat, el seu client, que volia cedir diverses participacions d' una societat de la qual n' era soci i administrador, que, no obstant això, no es podien transmetre públicament, ja que estaven embargades.

- Com a advocat d' aquest segon i a petició dels interessats va preparar un certificat en què es plasmava l' operació.

- En el marc d' aquesta querella, el recurrent va prestar declaració en qualitat de testimoni en relació amb la informació que posseïa sobre els fets i en relació amb la documentació que havia preparat.

- El Ministeri Fiscal va sol·licitar la suspensió del judici per considerar necessària la seva declaració amb totes les garanties processals, ja que els fets podrien ser constitutius d' un delicte menor de creació de document inveraç i d' un delicte major d' estafa qualificada.

- En el marc de la seva imputació, va sol·licitar la pràctica de diverses diligències que desgrana detalladament per acreditar les seves al·legacions.

-...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR