Decret 214/2023, del 10-5-2023, d' aprovació del Reglament de les estades formatives de la formació professional en empresa en la formació professional inicial i el batxillerat professional del sistema educatiu andorrà.

Fecha de publicación17 Mayo 2023
Fecha10 Mayo 2023
Número de Gaceta65
SecciónGovern
GR20230516_08_34_26

Decret 214/2023, del 10 de maig del 2023

Decret 214/2023, del 10-5-2023, d' aprovació del Reglament de les estades formatives de la formació professional en empresa en la formació professional inicial i el batxillerat professional del sistema educatiu andorrà.

Exposició de motius

La Llei 17/2018, del 26 de juliol, d' ordenament del sistema educatiu andorrà, amb la modificació per la Llei 21/2021, del 15 de juliol, de modificació de la Llei 17/2018, del 26 de juliol, d' ordenament del sistema educatiu andorrà estableix, a l' article 34, que la formació professional inicial i el batxillerat professional formen part de l' ensenyament postobligatori.

També, en els articles 37.2 i 37 bis.3 s' especifica com a una de les finalitats de la formació professional inicial i del batxillerat professional la inserció professional en llocs de treball que s' adiguin al nivell corresponent a la titulació.

L' article 38 estableix que, en finalitzar els nivells de formació professional inicial i batxillerat professional, l' avaluació és acreditativa, i els alumnes que demostrin el nivell esperat de desenvolupament de les competències reben el diploma o títol corresponent.

Així mateix, l' article 47 estableix que les estades formatives formen part dels elements curriculars dels diplomes de formació professional inicial i de batxillerat professional.

D' altra banda, el Decret 315/2022, del 13-7-2022, d' ordenament del nivell de formació professional inicial i de batxillerat professional del sistema educatiu andorrà estableix a l' article 14 que la finalitat de les estades formatives és posar en pràctica les tasques i les activitats professionals treballades al centre de formació en un context real del món laboral, i en fixa l' obligatorietat.

Al mateix article es detalla com a una de les tasques de l' interlocutor nomenat per l' empresa, o referent del món professional, la d' informar sobre el desenvolupament competencial dels alumnes el professor tecnicoprofessional que planifica i supervisa l' acció formativa.

Finalment, la disposició final segona encomana al Govern la publicació, en el termini de dotze mesos des de la data d' entrada en vigor, del Decret del Reglament regulador de les estades formatives.

Per tal de donar empara legal a les estades formatives dels estudis anteriors al Decret 315/2022, del 13-7-2022, d' ordenament del nivell de formació professional inicial i de batxillerat professional del sistema educatiu andorrà, aquest Reglament s' aplica també a aquests estudis, excepte aquells articles que, per la seva dependència del nou model pedagògic no es puguin aplicar.

D' altra banda, la Llei 31/2018, del 6 de desembre, de relacions laborals, regula, a l' article 27 les pràctiques formatives remunerades i a l' article 24 el contracte d' aprenentatge o de formació, i preveu en ambdós modalitats la remuneració econòmica.

Amb anterioritat a aquesta Llei, es va publicar el Decret del 6-9-2017 d' aprovació del Reglament regulador del contracte en pràctiques formatives, encara vigent, que de forma extensa regula les pràctiques formatives dels centres que expedeixin títols reconeguts pel Govern d' Andorra, però no regula les pràctiques formatives de formació professional dels centres dependents del ministeri encarregat de l' educació on es cursen formacions oficials.

Per tal de complir amb el Decret 315/2022, del 13-7-2022, d' ordenament del nivell de formació professional inicial i de batxillerat professional del sistema educatiu andorrà, i per tal de donar una cobertura legal a l' estada formativa s' aprova aquest Reglament de les estades formatives de la formació professional en empresa en la formació professional inicial i el batxillerat professional del sistema educatiu andorrà, que consta de 24 articles organitzats en quatre capítols, una disposició transitòria i una disposició addicional.

El capítol primer d' aquest Decret estableix les disposicions generals, l' àmbit d' aplicació i els objectius de les estades formatives.

El capítol segon inclou les definicions, la documentació necessària i el rol dels actors que intervenen durant l' estada.

El capítol tercer regula tots els aspectes relacionats amb l' organització de l' estada formativa.

El capítol quart regula les condicions de validació, recuperació i convalidació de les estades formatives.

A la disposició addicional s' habilita la direcció del Departament a dictar les instruccions que consideri oportunes a fi d' aplicar aquest Reglament.

La disposició transitòria especifica quines parts del Reglament no són aplicables als estudis encara per renovar.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta de la ministra d' Educació i Ensenyament Superior en funcions, el Govern, en la sessió del dia 10 de maig del 2023, aprova aquest Decret amb el contingut següent:

Article únic

S' aprova el Reglament de les estades formatives de la formació professional en empresa en la formació professional inicial i el batxillerat professional del sistema educatiu andorrà, que entrarà en vigor l' endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Reglament de les estades formatives de la formació professional en empresa en la formació professional inicial i el batxillerat professional del sistema educatiu andorrà

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte i àmbit d' aplicació

Aquest Reglament té per objecte regular l' organització i les condicions per a la realització de les estades formatives per part dels alumnes de formació professional inicial i batxillerat professional, estudis regulats pel Decret 315/2022, del 13-7-2022, d' ordenament del nivell de formació professional inicial i de batxillerat professional del sistema educatiu andorrà, als centres educatius dependents del Govern d' Andorra, així com les estades dels estudis regulats amb anterioritat del Decret mencionat.

Article 2. Estada formativa a l' empresa

1. L' estada formativa és el període de temps en què un alumne matriculat a un centre de formació professional s' incorpora a l' equip de treball d' una empresa o entitat col·laboradora en la qual posa en pràctica les competències professionals i transversals treballades al centre escolar en context de simulació.

2. L' alumne no percep cap remuneració ni gratificació per l' estada formativa.

3. L' estada formativa permet al professor tecnicoprofessional, i a la resta de l' equip educatiu, si escau, recollir informació d' utilitat per a l' avaluació formativa de les competències del programa. Aquesta informació arriba a l' alumne per la via de les reunions de seguiment, de les observacions directes que pugui fer en el si de l' empresa o entitat durant l' estada formativa i de l' informe final d' estada formativa regulat a l' article 10.

Article 3. Finalitat

La finalitat de l' estada formativa amb relació a l' alumne és:

1. Desenvolupar les competències establertes als programes, posant en pràctica els coneixements i les habilitats en un entorn professional real.

2. Integrar-se en un equip de treball productiu i del món laboral, treballant la capacitat d' adaptació a les diverses necessitats existents a les empreses del sector professional dels seus estudis.

3. Completar la formació amb nous coneixements i pràctiques duts a terme durant la realització de l' estada formativa.

4. Preparar-se per a una futura transició al mercat laboral.

Article 4. Lloc de realització de les estades

1. L' estada formativa pot fer-se en qualsevol empresa o entitat col·laboradora, pública o privada, establerta legalment en territori andorrà i que tingui signat un conveni de col·laboració amb el centre educatiu.

2. També es pot dur a terme en empreses d' altres estats que hagin signat un conveni de col·laboració amb el ministeri encarregat de l' educació per a la realització d' estades formatives per part dels alumnes dels centres educatius d' Andorra en l' altre territori o estat.

Capítol segon. Definicions

Article 5. Conveni centre educatiu - empresa

1. És el document en què el centre educatiu i l' empresa es comprometen a organitzar estades formatives.

2. Abans de l' inici de l' estada formativa l' empresa ha de signar un conveni de col·laboració amb el centre educatiu, segons l' annex I.

Article 6. Registre d' empreses i entitats col·laboradores

1. El centre educatiu ha de mantenir un registre de totes les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR