Decret del 30-3-2016 d' aprovació del Pla de control fiscal per l' exercici 2016.

Fecha30 Marzo 2016
Fecha de publicación06 Abril 2016
SecciónGovern
Número de Gaceta22
GD20160331_12_51_52

Decret d' aprovació del Pla de control fiscal per l' exercici 2016

Vist l' article 64, apartat 2, de la Llei 21/2014, del 16 d' octubre, de bases de l' ordenament tributari;

Atès que les actuacions del Departament de Tributs i de Fronteres han d' aplicar-se de manera general, eficaç i transparent a tots els obligats tributaris;

El Govern, a proposta del ministre de Finances, en la sessió del 30 de març del 2016 aprova aquest Decret amb el contingut següent:

Pla de control fiscal per a l' exercici 2016

1. Introducció

L' article 64, apartat 2, de la Llei 21/2014, del 16 d' octubre, de bases de l' ordenament tributari, que regula el deure d' informació i assistència als obligats tributaris, es refereix a la publicitat dels criteris generals que constitueixen el Pla anual de control fiscal, que és un dels mitjans a través del qual informa l' Administració.

El Reglament d' aplicació dels tributs de l' 11 de febrer del 2015 regula, en l' article 33, el Pla de control fiscal en els termes següents:

' 1. Amb la finalitat de prevenir i corregir el frau fiscal, el ministeri encarregat de les finances elaborarà cada any un Pla de control fiscal, on s' han d' integrar les actuacions de control que duran a terme els òrgans d' inspecció, gestió tributària, duana i recaptació.

2. El contingut del Pla anual de control fiscal té caràcter reservat, si bé són públics els criteris generals que n' inspiren l' elaboració i l' execució.'

Així mateix, el Reglament esmentat s' ocupa a l' article 87 del Pla d' inspeccions tributàries, que s' integra dins del Pla anual de control fiscal, que comprèn les estratègies i els objectius generals de les actuacions d' inspecció.

D' acord amb l' article 3 del Decret del 17 de febrer del 2016, de modificació del Decret de creació i funcionament del Departament de Tributs i de Fronteres, correspon al Departament indicat (en endavant, ' DTF' ) desenvolupar i dur a terme les actuacions administratives necessàries perquè el sistema tributari de l' Administració general i duanera s' apliqui de manera general i eficaç a tots els obligats tributaris.

El DTF s' encarrega de la gestió, la liquidació, la recaptació, la inspecció i l' aplicació del règim sancionador dels tributs derivats de la normativa establerta amb caràcter general, i ho fa mitjançant un model organitzatiu d' Administració tributària en el qual s' integren les funcions duaneres junt amb les tradicionals de gestió dels impostos.

El control tributari, a través de les seves diferents estratègies, constitueix un element indispensable en la persecució del frau fiscal, a fi de garantir que els obligats tributaris contribueixin al finançament de la despesa pública en funció de la seva capacitat econòmica, atès que aquest tipus de frau atempta contra els principis bàsics recollits a l' article 37 de la Constitució, com són la generalitat en l' aplicació del sistema tributari i la distribució equitativa de les càrregues fiscals.

El DTF té com a missió dur a terme les tasques de control tributari i duaner, per assegurar que els contribuents compleixen correctament amb les seves obligacions tributàries. Per assolir l' execució correcta de les funcions d' aplicació de tributs, els òrgans d' inspecció, gestió, duana i recaptació han de desenvolupar un conjunt d' actuacions, tot emprant les diferents eines que estan al seu abast.

Amb la finalitat de prevenir i corregir el frau fiscal el DTF elabora un Pla de control fiscal, en el qual s' integren les actuacions de control que han d' executar els òrgans d' aplicació dels tributs. Aquest Pla és un instrument de caràcter bàsic en el treball desenvolupat per les diferents direccions adjuntes que tenen competències en matèria de control, que inclou la detecció del frau fiscal i el disseny de les principals línies per combatre' l i evitar-lo, mitjançant actuacions adreçades a una tipologia concreta d' obligats tributaris, actuacions d' abast general i d' altres de caràcter preventiu.

Si bé el Pla de control fiscal té caràcter reservat, tal com preveu el Reglament d' aplicació dels tributs, s' exposen a continuació els criteris generals que inspiren la seva elaboració i execució, seguint els àmbits següents:

- Pla d' inspeccions tributàries

- Pla de comprovacions de gestió tributària

- Pla de comprovacions i inspeccions duaneres

- Actuacions de recaptació

- Relació entre les direccions adjuntes

L' activitat de la inspecció tributària és de caràcter intensiu i s' orienta a comprovar en profunditat determinades rendes amb elevat risc de frau, a partir d' una sèrie de línies d' actuació que es basen en la prevenció de possibles incompliments i en la correcció dels que ja s' han produït, mitjançant la quantificació dels elements de l' obligació tributària i l' obertura d' expedients sancionadors, si escau.

Quant a gestió tributària, les seves actuacions tenen caràcter extensiu, perquè afecten un major nombre de contribuents i abasten la comprovació formal de les declaracions presentades, el requeriment de compliment respecte als no-declarants i la regularització de la situació tributària quan correspongui.

Pel que fa als òrgans de control de la duana, desenvolupen les actuacions de gestió i inspecció esmentades relatives al control duaner dels tributs que graven el comerç exterior.

A partir de l' entrada en vigor de la Llei 21/2014, de bases de l' ordenament tributari, l' assumpció de funcions en matèria de recaptació executiva per part del DTF suposa la plena integració del control tributari dins del mateix Departament, un tipus de control que no només està vinculat a la liquidació del deute i al seu cobrament en període voluntari, sinó que també ha de fer-lo efectiu a través del procediment de constrenyiment, amb la pràctica dels embargaments que corresponguin.

2. Pla d' inspeccions tributàries

El Pla d' inspeccions tributàries incorpora les estratègies i els objectius generals de les actuacions d' inspecció i es concreta en el conjunt de programes definits sobre sectors econòmics, àrees d' activitat, operacions i supòsits de fet, relacions juridicotributàries o d' altres, conforme als quals els òrgans d' inspecció exerceixen la seva activitat.

Les actuacions més importants de control, que tenen caràcter intensiu perquè afecten un nombre limitat d' obligats tributaris, consisteixen a analitzar els principals riscos d' incompliment tributari, investigar els supòsits de fet per descobrir obligacions no declarades, comprovar les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR