Decret 73/2023, del 8-2-2023, pel qual s' aprova el pla d' estudis del bàtxelor en direcció musical de la Humanium International University.

Fecha de publicación15 Febrero 2023
Fecha08 Febrero 2023
Número de Gaceta24
SecciónGovern
GD20230209_16_35_53

Decret 73/2023, del 8 de febrer del 2023

Decret 73/2023, del 8-2-2023, pel qual s' aprova el pla d' estudis del bàtxelor en direcció musical de la Humanium International University.

Exposició de motius

La Llei 14/2018, del 21 de juny, de l' ensenyament superior preveu que els plans d' estudis de les titulacions estatals siguin elaborats per les universitats i aprovats pel Govern, amb l' acreditació prèvia de l' Agència de Qualitat de l' Ensenyament Superior d' Andorra (AQUA).

Vist que les titulacions andorranes de caràcter estatal, d' acord amb els principis que regeixen l' Espai Europeu d' Ensenyament Superior, s' estructuren en tres cicles: el primer cicle condueix al títol de bàtxelor; el segon cicle, al de màster; i el tercer cicle, al de doctor;

Vist el Decret 16/2022, del 12-1-2022, de creació del títol estatal de bàtxelor en direcció musical;

Vista la proposta de creació del pla d' estudis del títol estatal de bàtxelor en direcció musical, presentada per la Humanium International University al Ministeri d' Educació i Ensenyament Superior;

Vista l' acreditació favorable del pla d' estudis del bàtxelor en direcció musical emesa per l' Agència de Qualitat de l' Ensenyament Superior d' Andorra;

D' acord amb aquestes consideracions, el Govern, en la sessió del 8 de febrer del 2023, a proposta de la ministra d' Educació i Ensenyament Superior en funcions i amb l' objectiu de donar caràcter estatal al pla d' estudis presentat, aprova aquest Decret amb el contingut següent:

Article 1. Pla d' estudis

1. El pla d' estudis té una càrrega de treball de 180 crèdits europeus o crèdits ECTS (sistema europeu de transferència de crèdits), l' assoliment dels quals s' acredita amb el títol de bàtxelor en direcció musical.

2. La durada dels estudis per obtenir el títol de bàtxelor en direcció musical és de tres cursos acadèmics a temps complet dividits en sis semestres. Cada semestre té una càrrega de treball de 30 ECTS. Aquests estudis també es poden cursar a temps parcial, adequant-ne la durada.

3. La unitat de mesura de cadascuna de les unitats d' ensenyament és el crèdit europeu, d' acord amb el que estableix l' article 8 de la Llei 14/2018, del 21 de juny, de l' ensenyament superior.

4. Els 180 crèdits europeus del programa de formació es desglossen en quatre mòduls:

a) Mòdul bàsic (58 ECTS): aquest mòdul és comú als altres bàtxelors de la Humanium International University.

b) Mòdul específic (110 ECTS): aquest mòdul correspon a l' especialitat de cada bàtxelor.

c) Mòdul de lliure configuració (6 ECTS): aquet mòdul permet a l' alumne realitzar altres activitats complementàries ofertes per la Universitat relacionades amb el títol, cursar assignatures d' altres plans d' estudis de la Universitat, realitzar activitats extraacadèmiques, etc.

d) Treball final (6 ECTS): aquest mòdul permet comprovar que l' estudiant ha adquirit les competències del bàtxelor.

4. La titulació s' imparteix en la modalitat semipresencial: el 36,5% (686 hores de 1.890 hores) es fan en modalitat presencial i el 63,5% (1.204 hores de 1.890 hores) es fan en modalitat no presencial. La modalitat presencial inclou: 322 hores de docència presencial de la unitat d' ensenyament tècniques de direcció musical, 126 hores de docència presencial de la unitat d' ensenyament reducció de partitures i 238 hores de docència presencial de la unitat d' ensenyament repertori, assaig i concertació. La modalitat presencial s' imparteix en espais i instal·lacions ubicades a Andorra.

5. Les llengües de l' ensenyament són la castellana i l' anglesa, tot i que en el futur es pot oferir en les llengües catalana i francesa. L' estudiant n' escull una com a vehicular i l' altra com a addicional. Per seguir de forma adequada els estudis es requereix, en la llengua vehicular escollida, un nivell B1 en expressió oral i un nivell B2 en expressió escrita del Marc europeu comú de referència per a les llengües (MECRL). Pel que fa a la llengua addicional escollida, es requereix un nivell A2 en expressió oral i un nivell B1 en expressió escrita del MECRL.

6. El bàtxelor en direcció musical és una titulació de nivell 6A del Marc andorrà de qualificacions (MAQ).

Article 2. Requisits

L' obtenció del títol de bàtxelor en composició musical requereix:

a) Haver superat tots els crèdits del pla d' estudis corresponent, aprovat pel Govern, d' acord amb les disposicions d' aquest Decret.

b) Haver pagat els drets d' expedició del títol corresponent.

Article 3. Perfil i competències

1. Perfil professional

Les persones titulades tenen les competències per treballar com a director d' orquestra, de cor, de banda simfònica i d' altres agrupacions musicals, arranjador d' obres i professor de música en diferents nivells educatius, entre altres professions.

1. Competències

Els estudiants han de desenvolupar les competències transversals i específiques següents:

a) Competències transversals

CT1. Dominar la comunicació en diferents llengües per expressar i entendre missatges en diferents contextos i situacions personals, socials i professionals.

CT2. Treballar com a membre d' un equip, de forma col·laborativa i amb responsabilitat compartida.

CT3. Gestionar la informació i comunicar el coneixement, resolent situacions en una societat en evolució constant.

CT4. Actuar segons l' ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.

CT5. Dissenyar i desenvolupar projectes i processos emprenedors des d' una perspectiva d' equilibri sostenible per a la transformació de l' entorn.

b) Competències específiques

CE1. Dirigir mostrant destreses de memorització, lectura i improvisació sobre el material musical.

CE2. Liderar el treball d' un repertori musical amb els intèrprets dominant el gest corporal i la comunicació verbal, per tal de posar-lo en escena.

CE3. Dominar les tècniques de direcció genèriques integrant els aspectes estètics i estructurals de les obres musicals.

CE4. Dirigir obres musicals de diferents èpoques i estils en diversos formats, atenent a les característiques d' instrumentació.

CE5. Desenvolupar una personalitat artística com a director que permeti adaptar-se a entorns i reptes creatius.

CE6. Dominar les tècniques bàsiques de composició musical.

CE7. Utilitzar les eines específiques tecnològiques i informàtiques musicals en l' àmbit de la disciplina.

CE8. Identificar l' evolució dels elements estètics, tècnics, artístics i culturals contextualitzant-los en el marc de la història de la música.

CE9. Desenvolupar l' educació i la percepció auditiva musicals per aplicar-les a la pràctica professional.

CE10. Utilitzar els principis contrapuntístics i harmònics i les formes musicals més característics de cada època històrica des d' una perspectiva evolutiva.

CE11. Emprar els diversos sistemes analítics en diferents contextos i àmbits musicals.

CE12. Aplicar els mètodes bàsics de recerca en l' àmbit musical.

CE13. Identificar i aplicar les característiques organològiques dels diversos instruments musicals des de perspectives històriques, estètiques, acústiques i antropològiques.

CE14. Integrar la pròpia activitat musical a altres àmbits artístics amb una dimensió interdisciplinària.

CE15. Reduir partitures al piano escrites per a diferents formacions instrumentals i estils com a eina per a la direcció.

Article 4. Requisits d' accés

Per accedir al bàtxelor en direcció musical cal complir les condicions que estableix el Decret del 17-6-2020 pel qual s' aprova el Reglament de l' accés als nivells de l' ensenyament superior estatal.

Article 5. Estructura del pla d' estudis

1. El pla d' estudis està concebut tenint en compte dos criteris: un de competencial i un altre de material. El criteri competencial preveu que els estudiants adquireixin competències diferents a cada mòdul. El criteri material preveu, d' una banda, la interdisciplinarietat entre les unitats d' ensenyament d' aquest bàtxelor i la d' altres bàtxelors de música de la mateixa universitat i, d' altra banda, una interrelació dels resultats d' aprenentatge entre les matèries i les unitats d' ensenyament.

2. El pla d' estudis s' estructura en mòduls, els quals integren matèries, les quals engloben unitats d' ensenyament.

Mòdul

Matèries que conformen el mòdul

Unitats d' ensenyament que conformen les matèries

Bàsic

1. Història i estètica de la música

Història i estètica de la música I, II, III, IV, V, VI

2. Anàlisi i teoria musical

Anàlisi i teoria musical I, II, III, IV

3. Acústica i organologia

Acústica i organologia I, II, III

4. Metodologia de la recerca

Metodologia de la recerca I, II

5. Informàtica i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR