Decret del 17-4-2012 pel qual s’aprova el Reglament de delimitació, identificació o atermenament i recuperació d’ofici dels béns immobles de la parròquia d’Andorra la Vella.

Decret

Preàmbul

Les competències comunals atribuïdes per la Llei qualificada de delimitació de competències comunals, de 4 de novembre del 1993, en el seu Títol II, i en especial l’article 4 apartats 3, 4, i 7, fruit de les previsions de la disposició transitòria primera de la Constitució, atribueixen als comuns, com a competències exclusives, la creació del cadastre, l’ordenació del territori per a la revisió de creus de terme i d’emprius comunals, la delimitació de terres comunals amb els quarts i els particulars, l’administració, gestió i govern en general, dels béns de domini públic comunals i patrimonials adquirits pels comuns, inclús l’aprofitament i explotació dels seus recursos naturals.

Dins del present marc competencial, el Codi de l’Administració, en el Capítol VII “Els béns de les persones públiques”, i especialment en els articles 93 i 94, es regulen els mecanismes de protecció i recuperació dels estats possessoris dels béns immobles patrimoni de l’administració comunal, atorgant les prerrogatives administratives per delimitar, identificar o atermenar immobles, i recuperar d’ofici els immobles propietat del comú, sobre els que la usurpació ha estat produïda.

L’article 93 del Codi de l’Administració preveu que el comú podrà procedir a la delimitació d’immobles sobre els béns que li pertanyen i sobre aquells pertanyents a tercers, mitjançant un procediment administratiu indicat a l’efecte, de caràcter contradictori, que es regula de forma específica en aquest reglament.

L’acció d’identificar immobles, o de delimitar-los (atermenar-los), determina únicament situacions possessòries; tal com s’ha anat pronunciant de forma unànime la Jurisprudència, la delimitació només empara aquestes situacions i la prerrogativa comunal per atermenar els seus immobles amb els dels particulars, s’ha d’entendre amb independència que aquests puguin plantejar una acció de delimitació de les seves propietats amb les de l’Administració davant la Jurisdicció competent. És en aquest procés que es resoldran aquelles qüestions relatives a l’existència dels drets de propietat i de la seva delimitació sobre el terreny.

Un cop iniciat el procediment administratiu d’identificació d’immobles que regula aquest reglament, no es podrà iniciar cap altre procediment judicial amb el mateix objecte, ni seran admesos interdictes sobre l’estat possessori de les finques fins a l’acabament del procediment administratiu de delimitació. L’acció d’identificar o atermenar immobles és aplicable tant als béns patrimonials com als béns demanials. El règim jurídic dels béns anomenats “comunals” s’entendran sempre dins del demani públic.

L’article 94 del Codi de l’Administració fa referència a la potestat comunal de recuperar d’ofici la possessió dels immobles sobre els béns patrimonials i els béns demanials, quan s’hagi produït la usurpació dels mateixos. Aquesta acció, anomenada jurídicament “Interdictum propium” (ja que s’assimila a les accions interdictals civils per recuperar l’estat possessori), té una diferència consubstancial per l’exercici d’aquesta prerrogativa: els béns de naturalesa privada i els del demani públic comunal. L’acció de recuperació de la possessió d’aquells béns usurpats integrants del domini públic es podrà realitzar en qualsevol moment, mentre que la recuperació de l’estat possessori d’aquells béns patrimonials únicament es podrà exercir dins del termini d’un any a partir de la data en què es va produir la usurpació. Passat aquest termini, s’haurà d’exercir l’acció revindicatòria davant dels tribunals ordinaris.

Per al seu exercici, aquesta s’ha de sotmetre a una sèrie de condicions:

  1. Que hi hagi una usurpació efectiva del bé immoble per part d’un tercer

  2. L’ocupació ha de ser efectiva i per la via de fet, sense cap títol habilitant que la justifiqui

  3. L’ús hagi estat pertorbat contra aquell contra qui s’adreça l’acció

  4. La identificació de l’immoble litigiós atès la seva naturalesa demanial o patrimonial.

L’acció finalitza o es materialitza, amb la desocupació del bé immoble, sense generar cap dret indemnitzatori a favor de l’antic ocupant.

Malgrat això, l’extinció de drets constituïts sobre béns de domini públic en virtut de permís, autorització, concessió o de qualsevol altre títol habilitant i de les situacions possessòries que en siguin conseqüència, d’acord amb l’article 97 del Codi de l’Administració, poden generar un dret indemnitzatori que es determinarà amb remissió a la Llei d’Expropiació Forçosa.

Es regula la potestat sancionadora de l’Administració comunal, innata a la seva funció fiscalitzadora, reglada amb la imposició de sancions per la realització de determinades conductes, que serà imposada pel Consell de Comú, sempre i quan no s’hagi atribuït aquesta facultat a la Junta de Govern, que s’imposaran mitjançant el Reglament regulador del procediment sancionador aprovat pel Govern el 9 de gener del 1991.

En relació amb l’exercici d’accions i recursos és aplicable la Llei 29/2008 d’11 de desembre, del cadastre, en els termes del Capítol IX “Recursos administratius” del Codi de l’Administració.

Aquest reglament s’estructura normativament en 30 articles, en VIII Capítols, tres Disposicions Addicionals i una Final. Funcionalment, s’estructura en definicions i conceptes, extensió, límits, mecanismes i procediments administratius, per la recuperació i identificació dels béns i drets immobles comunals.

Vist el Codi de l’Administració i en especial els articles 93, 94 i 97;

Vista l’Ordinació del Cadastre, aprovada pel Consell de Comú del 17 d’abril del 2012;

El Comú d’Andorra la Vella, en la sessió del Consell de Comú del 17 d’abril del 2012, ha aprovat el següent

Reglament

de delimitació, identificació o atermenament i recuperació d’ofici dels béns immobles de la parròquia d’Andorra la Vella

Capítol I. Disposicions generals

Article 1

Béns integrants del patrimoni comunal

  1. El patrimoni comunal està constituït per tots els béns i drets que li pertanyin per qualsevol títol, que es classifiquen en béns de domini públic o béns demanials, i béns de domini privat o patrimonials.

  2. Els béns comunals definits en l’article 105 del Codi de l’Administració, siguin o no afectats a l’ús públic o a un servei públic, estaran sempre sotmesos al règim jurídic de béns de domini públic.

  3. L’aprofitament dels béns propietat del comú està en funció de la seva classificació jurídica, segons sigui de domini públic o patrimonials.

  4. Estan subjectes al règim de domini públic, els drets reals que corresponguin al comú, sobre els drets que pertanyin altres persones, quan aquests drets es constitueixen per una utilitat pública o servei públic, o equivalent aquests.

Article 2

Béns de domini públic i la seva utilització

  1. Són béns de domini públic els afectats a l’ús públic i/o al servei públic del comú, anomenats en l’article 76 del Codi de l’Administració, el seu ús està regulat en els articles 101 al 105 del Codi de l’Administració.

  2. En les ocupacions de domini públic, que siguin realitzades a precari sense que es fixi un termini, o aquestes siguin simplement tolerades, el comú en qualsevol moment pot deixar-les sense efecte. La seva desafectació no comportarà cap dret indemnitzatori.

  3. L’aprofitament i el gaudiment dels béns comunals realitzat en règim d’explotació comuna o col·lectiva (règim d’explotació comú), com a gaudiment general i simultani dels béns per qui ostenten en cada moment la qualitat de comuners, s’adoptarà com l’aprofitament peculiar segons els usos i costums.

Article 3

Béns de domini privat i la seva utilització

  1. Els béns i drets patrimonials del comú, regulats en l’article 77 del Codi de l’Administració, són aquells que pertanyen a les persones públiques i no formen part del domini públic, i que resten sotmesos al règim de dret privat.

  2. El destí dels béns i drets de naturalesa patrimonial és la satisfacció de les pròpies necessitats del comú a través de la utilització directa d’aquests. Normalment, la utilització o explotació es realitza per tercers mitjançant arrendament o qualsevol altre títol que impliqui un traspàs possessori amb caràcter onerós o gratuït. És possible la permuta i la cessió gratuïta a entitats públiques o privades sense ànim de lucre.

  3. L’arrendament o títol que comporti un traspàs possessori dels béns patrimonials del comú es podrà realitzar mitjançant qualsevol medi previst en dret i en la contractació administrativa.

  4. Els béns patrimonials del comú s’han d’administrar amb els criteris de màxima rendibilitat. No obstant, el comú podrà valorar motivacions de caire social, cultural, promoció urbanística o d’altres formes anàlogues, que facin prevaldre una rendibilitat social per sobre de l’econòmica.

Article 4

Exercici d’accions i recursos en defensa de l’estat possessori dels seus béns immobles i drets reals sobre immobles que integren el seu patrimoni

  1. El Comú d’Andorra la Vella té capacitat per exercir tot tipus d’accions i de recursos en defensa i recuperació de la possessió d’immobles i drets reals sobre immobles integrants en el seu patrimoni, siguin patrimonials o demanials.

  2. El comú té la facultat d’investigació sobre els béns immobles i drets, sobre els que existeixin indicis suficients per determinar que integren el seu patrimoni.

  3. El comú podrà procedir a la identificació, delimitació o atermenament de béns immobles que li...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR