Llei 20/2018, del 13 de setembre, reguladora del Fons Andorrà de Garantia de Dipòsits i del Sistema andorrà de garantia d' inversions.

Fecha de publicación03 Octubre 2018
Fecha13 Septiembre 2018
SecciónConsell General
Número de Gaceta57
CGL20180928_13_53_19

Llei 20/2018, del 13 de setembre, reguladora del Fons Andorrà de Garantia de Dipòsits i del Sistema andorrà de garantia d' inversions

Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 13 de setembre del 2018 ha aprovat la següent:

llei 20/2018, del 13 de setembre, reguladora del Fons Andorrà de Garantia de Dipòsits i del Sistema andorrà de garantia d' inversions

ÍNDEX

Exposició de motius

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte i àmbit d' aplicació

Article 2. Definicions

Article 3. Beneficiaris del Fagadi i del SAGI

Article 4. Membres del Fagadi i del SAGI

Article 5. Dipòsits i inversions no elegibles

Capítol segon. Règim del Fagadi

Article 6. Naturalesa, règim jurídic i econòmic

Article 7. Utilització dels fons

Article 8. Límit de cobertura per beneficiari

Article 9. Determinació de l' import reemborsable dels dipòsits

Article 10. Reemborsament als titulars de dipòsits

Article 11. Finançament del Fagadi

Article 12. Càlcul de les aportacions ordinàries al Fagadi

Capítol tercer. Règim del SAGI

Article 13. Naturalesa, règim jurídic i econòmic

Article 14. Supòsits de cobertura

Article 15. Límit de cobertura per beneficiari

Article 16. Determinació de l' import reemborsable de les inversions

Article 17. Reemborsaments als inversors

Article 18. Finançament del SAGI

Article 19. Lliurament de fons de les entitats membres del SAGI

Capítol quart. Disposicions comunes al Fagadi i al SAGI

Article 20. Límit del Fagadi i del SAGI

Article 21. Obligació de suspendre el pagament dels imports garantits

Article 22. Subrogació i drets de crèdit del Fagadi i del SAGI

Article 23. Privilegi dels crèdits dels beneficiaris del Fagadi i del SAGI

Article 24. Informació als dipositants i inversors sobre el Fagadi i el SAGI

Capítol cinquè. Comissió Gestora del Fagadi i Comissió Gestora del SAGI

Article 25. Composició i funcionament

Article 26. Funcions generals de les comissions gestores

Article 27. Funcions de representació de les comissions gestores

Disposicions addicionals

Disposició addicional primera. Transició del sistema de reserves en garantia de dipòsits al Fagadi. Manteniment transitori d' un sistema dual

Disposició addicional segona. Normes relatives als procediments d' arranjament judicial i fallida

Disposicions transitòries

Disposició transitòria primera. Terminis de pagament del Fagadi

Disposició transitòria segona. Afectació de les reserves en garantia de dipòsits d' inversions al SAGI

Disposició transitòria tercera. Proves de resistència del Fagadi

Disposició transitòria quarta. Tractament dels dipòsits i les inversions mantinguts per Banca Privada d' Andorra, SAU

Disposició transitòria cinquena. Constitució de les comissions gestores

Disposició derogatòria

Disposicións finals

Disposició final primera. Modificació de la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l' impost sobre societats

Disposició final segona. Modificació de la Llei de regulació del règim disciplinari del sistema financer

Disposició final tercera. Entrada en vigor

ANNEX 1. MODEL DE FORMULARI D' INFORMACIÓ SOBRE EL FAGADI ALS DIPOSITANTS

ANNEX 2. MODEL DE FORMULARI D' INFORMACIÓ SOBRE EL SAGI ALS INVERSORS

Exposició de motius

Mitjançant l' Acord Monetari entre la Unió Europea i el Principat d' Andorra, del 30 de juny del 2011, el Principat d' Andorra es va comprometre a adaptar el marc jurídic andorrà a la regulació de la Unió Europea, entre altres matèries, pel que fa a la seva legislació financera i bancària. Aquesta necessària adaptació deriva, bàsicament, de tres circumstàncies: l' euro n' és la moneda de curs legal, té dret a encunyar-ne i el sector financer andorrà opera en estreta relació amb la zona euro.

En aplicació de l' article 8 de l' Acord Monetari, Andorra ha de transposar i implementar els actes jurídics i les normes de la Unió Europea previstos en l' annex de l' Acord esmentat, actualitzat anualment per la Comissió Europea en el marc de la celebració del Comitè Mixt. D' acord amb l' annex, Andorra ha de transposar la Directiva 2014/49/UE, del 16 d' abril del 2014, relativa als sistemes de garantia de dipòsits (d' ara en endavant, Directiva 2014/49/UE), i la Directiva 97/9/CE, del 3 de març de 1997, relativa als sistemes d' indemnització dels inversors, ambdós del Parlament Europeu i del Consell (d' ara en endavant, Directiva 97/9/CE).

Així, aquesta Llei permet l' homologació amb la Unió Europea pel que fa a la protecció dels titulars de dipòsits a les entitats bancàries del Principat d' Andorra i d' inversions a les entitats bancàries i a les entitats financeres d' inversió del Principat d' Andorra.

A més de la Directiva 2014/49/UE i de la Directiva 97/9/CE, aquesta Llei ha considerat les normes de desenvolupament següents, divulgades per l' Autoritat Bancària Europea (ABE):

(i) Directrius sobre compromisos de pagament d' acord amb la Directiva 2014/49/UE (EBA/GL/2015/09; 28.5.2015).

(ii) Directrius sobre mètodes de càlcul de les aportacions als sistemes de garantia de dipòsits (EBA/GL/2015/10; 22.9.2015).

(iii) Directrius sobre proves de resistència dels sistemes de garantia de dipòsits d' acord amb la Directiva 2014/49/UE (EBA/GL/2016/04; 19.10.2016).

La transposició de les directives comporta l' adaptació a la normativa comunitària del règim vigent del sistema de garantia de dipòsits i inversions a entitats bancàries andorranes, regulat per la Llei 1/2011, del 2 de febrer, de creació d' un sistema de garantia de dipòsits per a les entitats bancàries (d' ara en endavant, Llei 1/2011) i el Reglament d' organització i funcionament de la Comissió Gestora, aprovat pel Decret del 9 de maig del 2012.

Fons Andorrà de Garantia de Dipòsits

La Llei regula el Fons Andorrà de Garantia de Dipòsits (d' ara en endavant, Fagadi) com un sistema de garantia de dipòsits en els termes establerts en la Directiva 2014/49/UE i amb un coixí addicional de recursos financers perquè el Fagadi disposi de manera immediata de més recursos que els requerits per la pròpia Directiva.

Aquesta Llei, igual que la Directiva, estableix un període transitori durant el qual les entitats bancàries membres del Fagadi han d' aportar anualment les contribucions que determini la seva Comissió Gestora, per disposar d' uns recursos financers ex-ante d' un import equivalent al 0,8% dels dipòsits garantits amb data límit el 30 de juny del 2024.

Addicionalment, aquesta Llei preveu que les entitats bancàries andorranes continuïn fent aportacions anuals al Fagadi amb càrrec al seu compte de resultats durant un període de vuit anys des del 2024 a fi i efecte de disposar d' un volum addicional de recursos financers ex-ante equivalent a un 0,8% dels dipòsits garantits per protegir els dipositants.

Durant el període previst per dotar de recursos financers el Fons ex-ante estarà vigent un sistema dual per assegurar la disponibilitat immediata de recursos financers.

Així, les entitats bancàries han de mantenir una part de les reserves en garantia de dipòsits ja constituïdes en aplicació de la Llei 1/2011 i els actius assignats a les dites reserves només es poden utilitzar de manera immediata a requeriment de la Comissió Gestora del Fagadi. La part restant de les reserves en garantia de dipòsits mantingudes per les entitats bancàries andorranes en virtut de l' aplicació de la Llei 1/2011 a la data d' entrada en vigor d' aquesta Llei serà reclassificada a reserves indisponibles que es poden utilitzar per cobrir eventuals riscos o pèrdues; l' AFA pot autoritzar-ne la seva reclassificació com a reserves disponibles.

A mesura que les entitats bancàries facin aportacions ordinàries al Fons ex-ante aquestes reserves en garantia de dipòsits es poden reclassificar a reserves indisponibles.

Els trets reguladors principals del sistema de garantia de dipòsits són els següents:

- Es manté el règim de cobertura de 100.000 euros per dipositant i per entitat. I s' incorporen cobertures addicionals en casos excepcionals que garanteixen amb un límit de 300.000 euros els dipòsits procedents de transaccions amb béns immobles de naturalesa residencial i caràcter privat, pagaments rebuts pel dipositant amb caràcter puntual i vinculats al matrimoni, el divorci, la jubilació, l' acomiadament, la invalidesa o la defunció; i els que estiguin basats en el pagament de prestacions d' assegurances o en la indemnització per perjudicis que siguin conseqüència d' un delicte o d' un error judicial, sempre que els dits saldos s' haguessin abonat en els comptes coberts durant els tres mesos previs a l' esdeveniment.

- Els recursos ex-ante del Fagadi han d' arribar al 0,8% dels dipòsits garantits amb data límit 30 de juny del 2024, mitjançant les aportacions anuals de les entitats bancàries. Addicionalment, a partir d' aquesta data, les entitats bancàries continuaran fent aportacions anuals al Fons ex-ante a fi i efecte que aquest Fons assoleixi un nivell de recursos financers de l' 1,6% en un termini de vuit anys a comptar del 2024. Aquest percentatge excedeix amb escreix el 0,8% requerit amb caràcter general per la Directiva 2014/49/UE i el 0,5% que preveu com a possible llindar per a sistemes bancaris altament concentrats com el sistema bancari andorrà. En contrapartida, aquesta Llei estableix un límit total dels recursos del Fagadi i augmenta, però, la cobertura màxima total establerta per la Llei 1/2011.

- El Fagadi rebrà els recursos financers disponibles corresponents a la part ex-ante mitjançant aportacions que els seus membres han de fer almenys un cop l' any. Això no impedirà l' obtenció de fons addicionals provinents d' altres fonts, inclòs el finançament per crèdits o préstec procedents d' entitats financeres o d' altres tercers, que en cap cas no poden comportar que s' excedeixi el límit màxim de cobertura que s' estableix en aquesta Llei.

- Els recursos financers a disposició del Fagadi corresponents a la part ex-ante, així com els actius en què...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR