Llei 20/2021, del 15 de juliol, de creació del Marc andorrà de qualificacions.

Fecha de publicación04 Agosto 2021
Fecha15 Julio 2021
Número de Gaceta87
SecciónConsell General
CGL20210729_10_26_31

Llei 20/2021, del 15 de juliol, de creació del Marc andorrà de qualificacions

Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 15 de juliol del 2021 ha aprovat la següent:

Llei 20/2021, del 15 de juliol, de creació del Marc andorrà de qualificacions

Exposició de motius

L' educació és un element clau per al desenvolupament de les societats i de les persones. A la vegada, l' educació, com a dret reconegut constitucionalment, necessita els instruments normatius i referencials que facin dels objectius educatius i dels aprenentatges corresponents elements comprensius, ordenats i clars.

L' any 1999, la signatura de la declaració de Bolonya per part de 29 ministres d' educació d' Europa dona nom al procés que ha de permetre establir mecanismes flexibles i transparents perquè els ciutadans puguin accedir lliurement a l' oferta educativa i al mercat de treball.

Aquesta iniciativa es basa en el reconeixement internacional de l' educació com a factor cabdal per al desenvolupament social i econòmic de les societats, i fa palesa la necessitat dels països de desenvolupar un procés de convergència en l' àmbit de l' ensenyament superior que doni coherència als diversos sistemes existents a Europa. En les successives declaracions de Bolonya, s' estableixen diverses actuacions, entre les quals la creació de marcs nacionals de titulacions.

La implicació d' Andorra en aquest procés és evident, com demostra la Llei 14/2018, del 21 de juny, de l' ensenyament superior, i la posterior publicació del Decret del 8-7-2020 pel qual s' aprova el Reglament d' ordenació de les titulacions d' ensenyament superior estatals, que estructuren les titulacions d' ensenyament superior estatals d' acord amb les característiques comunes mínimes que utilitzen els estats membres de l' Espai Europeu d' Ensenyament Superior (EEES), del qual Andorra forma part.

Actualment, el desenvolupament de marcs nacionals de qualificacions, més enllà de l' ensenyament superior, ha esdevingut una tendència internacional important en la reforma de sistemes educatius i de formació nacionals. Diverses organitzacions internacionals, de les quals Andorra és membre, com l' Organització de les Nacions Unides per a l' Educació, la Ciència i la Cultura, la UNESCO i l' Organització de les Nacions Unides (ONU), insten els governs a dissenyar marcs nacionals de qualificacions.

La Recomanació del Parlament Europeu i del Consell, del 23 d' abril del 2008, i revisada el 2017, relativa a la creació del Marc europeu de qualificacions per a l' aprenentatge permanent (d' ara endavant, ' EQF' ), planteja el desenvolupament de marcs nacionals de qualificacions vinculats a l' EQF mitjançant els nivells i els descriptors dels resultats d' aprenentatge, per millorar la transparència i la comparabilitat de les qualificacions de diferents sistemes nacionals.

En aquest context, i seguint les recomanacions internacionals de les quals Andorra forma part, es proposa la creació del Marc andorrà de qualificacions (en endavant, ' MAQ' ) amb una triple finalitat: promoure l' aprenentatge permanent al llarg de la vida, dotar-se d' eines per a la garantia de qualitat de les formacions i les qualificacions, i augmentar la transparència, la comparabilitat i l' alineament internacional de les qualificacions emeses a Andorra.

La Llei del Marc andorrà de qualificacions ha de permetre a Andorra situar-se dins de les polítiques capdavanteres en educació, i a la vegada ha de servir a tots els actors de l' educació del Principat com a referent per al disseny, el control i el seguiment de les certificacions, i també com a eina per a la definició de noves polítiques educatives amb referència als resultats d' aprenentatge que s' espera per a cada nivell, perquè els ciutadans i la societat en general avancin en el coneixement.

Es concep, doncs, el MAQ com un instrument per a la classificació de les diferents qualificacions que s' ofereixen al Principat d' Andorra en vuit nivells, incloent-hi els nivells actualment vigents del MATES i identificant a cada nivell els resultats d' aprenentatge esperats formulats en termes de sabers, sabers fer i competències transversals.

La Llei de creació del Marc andorrà de qualificacions s' estructura en deu articles, una disposició transitòria, una disposició addicional, una disposició derogatòria i dos disposicions finals.

El tres primers articles fan referència a les disposicions generals, en què s' estableixen l' objecte i l' àmbit d' aplicació d' aquesta Llei, així com definicions d' alguns conceptes clau.

Els articles 4 i 5 estableixen l' estructura del MAQ, així com els descriptors de referència que organitzen la informació continguda a cada nivell. Tot seguit, l' article 6 dona la possibilitat de crear marcs sectorials dirigits als sectors que requereixen una classificació específica de les seves qualificacions.

Els articles 7 i 8 preveuen la creació del Repertori nacional de qualificacions i especifiquen el seu caràcter públic. També s' estableixen les condicions i el procediment per a la inscripció de les qualificacions al repertori.

Els dos darrers articles creen la Comissió Nacional de Qualificacions, i estableixen l' objecte d' aquesta Comissió, la seva composició i el seu funcionament, que s' emmarca en un model de governança plural.

La Llei acaba amb una disposició transitòria que permet que les formacions ja existents puguin ser incloses en el MAQ; una disposició addicional que estableix les equivalències entre el MAQ, el MATES i les titulacions de formació professional, i una disposició derogatòria que fa prevaldre aquesta norma.

Finalment, la disposició final primera habilita el Govern per al desplegament de la norma, i la disposició final segona i darrera estableix la data d' entrada en vigor de la Llei.

Article 1. Objecte

1. L' objecte d' aquesta Llei és crear el Marc andorrà de qualificacions (MAQ), que classifica i ordena els nivells de qualificació existents al Principat d' Andorra. El Marc andorrà de qualificacions té la consideració de Marc nacional de qualificacions. El Marc inclou tant les qualificacions obtingudes dins del sistema educatiu com les obtingudes fora del sistema educatiu.

2. Aquesta Llei ha de permetre assolir els objectius següents:

a) Crear un marc nacional estructurat, pertinent, únic i integrat basat en els resultats d' aprenentatge.

b) Classificar les qualificacions existents en el repertori que resulta de l' estructura del Marc.

c) Definir el valor de les qualificacions registrades i fer llegible aquest valor per al món de l' educació, així com per al món del treball i per a la societat en general.

d) Fer visible la progressió entre certificats i els diferents circuits formatius.

e) Promoure la garantia i la millora de la qualitat de l' educació.

f) Promoure l' aprenentatge al llarg de la vida.

g) Promoure l' accés a les qualificacions per diferents vies: l' educació formal i la formació professional, la formació contínua, la formació per a l' ocupació i la validació dels aprenentatges basats en l' experiència.

h) Facilitar l' elaboració i l' aplicació d' un sistema de validació dels aprenentatges basats en l' experiència no formal i informal.

i) Donar visibilitat al sistema de qualificacions.

j) Utilitzar un llenguatge comú entre tots els agents implicats.

k) Promoure normes, procediments i circuits comuns per al desenvolupament i la revisió de tots els certificats, títols, diplomes o altres.

l) Relacionar els nivells de les qualificacions dels diferents països a través dels marcs nacionals i la seva relació al Marc europeu de qualificacions.

Article 2. Àmbit d' aplicació de la Llei

Aquesta Llei s' aplica al conjunt de qualificacions en forma de certificats, títols o diplomes, entre altres, emesos al Principat d' Andorra, i inscrites al Repertori nacional de qualificacions.

Article 3. Definicions

A efectes d' aquesta Llei s' estableixen les definicions següents:

a) Marc andorrà de qualificacions: instrument de classificació de les qualificacions en funció d' un conjunt de criteris corresponents a determinats nivells d' aprenentatge.

b) Qualificació: qualsevol títol, diploma o certificat emès per una entitat certificadora, com a resultat formal d' un procés d' avaluació i validació que acredita que un individu ha assolit un nivell determinat en termes de resultats d' aprenentatge.

c) Resultat d' aprenentatge: conjunt de descriptors definits per a cada nivell de classificació del MAQ que indica el que una persona sap, el que sap fer i el seu nivell de desenvolupament de competències transversals.

d) Certificació: procés de validar formalment els coneixements, les destreses i les competències transversals.

e) Entitats certificadores: són organismes que tenen la facultat d' acreditar els resultats d' una qualificació que forma part del repertori nacional.

Article 4. Estructura del Marc andorrà de qualificacions

1. L' estructura del MAQ és una sèrie ordenada de nivells que representen la progressió educativa i de capacitació professional en termes de resultats d' aprenentatge.

2. El MAQ s' estructura en vuit nivells de classificació. Cadascun dels vuit nivells es defineix mitjançant un conjunt de descriptors que indiquen els resultats d' aprenentatge pertinents per a una qualificació d' aquest nivell, en relació amb els coneixements, les destreses i les competències transversals, tal com consta en l' annex 1.

3. Cada nivell pot tenir diverses categories tenint en compte l' orientació, acadèmica o general, o bé vocacional, professional o especialitzada.

4. El Marc andorrà de qualificacions conté les equivalències amb el MATES, tal com consta en l' annex 2.

Article 5. Descriptors del Marc andorrà de qualificacions

1. Els descriptors del Marc andorrà de qualificacions s' organitzen de la manera següent:

a) Saber o coneixement: conjunt de fets, principis, teories i pràctiques referides a un camp d' estudi o de treball.

b) Saber fer o destresa: conjunt d' habilitats a l' hora d' aplicar el coneixement i emprar el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR