Llei 84/2010, del 18 de novembre, de modificació de la Llei 5/2004, del 14 d’abril, del Codi de Duana.

Llei 84/2010, del 18 de novembre, de modificació de la Llei 5/2004, del 14 d’abril, del Codi de Duana

Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 18 de novembre del 2010 ha aprovat la següent:

llei 84/2010, del 18 de novembre, de modificació de la Llei 5/2004, del 14 d’abril, del Codi de Duana

Exposició de motius

L’acord d’unió duanera entre Andorra i la Comunitat Europea, del 28 de juny de 1990, va establir relacions comercials entre el Principat d’Andorra i la Unió Europea i va substituir les relacions anteriors d’àmbit nacional entre Andorra i els seus estats veïns. A partir d’aquest moment els intercanvis que regulen les relacions entre les dues parts es regeixen per un marc comú en particular pel que fa als productes industrials. En aquest sentit els canvis normatius en una de les dues parts incideixen directament en els intercanvis existents i en el bon funcionament de l’acord d’unió duanera.

La Unió Europea, amb la voluntat de reforçar els controls i de garantir una harmonització dels controls a qualsevol punt d’entrada al territori duaner comunitari, ha aprovat noves disposicions, en particular el Reglament (CE) núm. 648/2005 del Parlament i del Consell, del 13 d’abril del 2005, que modifica el Reglament (CEE) núm. 2913/92 del Consell i estableix el Codi de Duana comunitari. La Unió Europea ha aprovat un sistema de gestió de riscs comú i la obligatorietat de presentar amb antelació les informacions relatives a les mercaderies que han d’entrar o que han de sortir del territori comunitari, es tracta de dades relatives a la seguretat. Aquesta anticipació en l’enviament de dades permet un tractament anticipat mitjançant noves eines en la gestió de riscs i la millora de la seguretat del territori. Aquestes noves disposicions entraran en aplicació a la Unió Europea l’1 de gener del 2011.

Paral·lelament la Unió Europea ha previst simplificacions a tots els operadors que obtinguin l’estatus d’operador econòmic autoritzat després d’haver acreditat que compleixen determinats criteris de seguretat i presentar garanties de control.

Així, doncs, i amb la voluntat d’harmonitzar la legislació nacional amb la legislació comunitària i poder establir un reconeixement mutu de la normativa, es fa necessari adoptar disposicions en matèria de controls i de seguretat per millorar i agilitzar els intercanvis de mercaderia entre la Unió Europea i Andorra.

Aquesta modificació de la Llei 5/2004, del 14 d’abril, del Codi de Duana, consta de 10 articles, 2 de modificació i 8 d’addició que creen la figura de l’operador econòmic autoritzat i implanten un sistema de gestió de riscs per dur a terme controls duaners en matèria de seguretat.

Article 1

Modificació de l’article 16

Es modifica l’article 16 de la Llei 5/2004, del 14 d’abril, del Codi de Duana, que queda redactat com segueix:

Es modifica l’apartat 15 com segueix:

“15. Controls duaners: les actuacions específiques dutes a terme per les autoritats duaneres per garantir la correcta aplicació de la normativa duanera i d’altres disposicions legals que regulen l’entrada, la sortida, el trànsit, el trasllat i la destinació particular de les mercaderies que circulen entre el territori duaner del Principat d’Andorra i els altres països, així com la presència de mercaderies que no han estat posades en lliure disposició; aquestes actuacions poden implicar la verificació de les mercaderies, el control de les informacions que figuren en la declaració i de l’existència i de l’autenticitat de documents electrònics o escrits, l’examen de la comptabilitat de les empreses i altres registres, el control dels mitjans de transport, el control dels equipatges i altres mercaderies que transporten les persones, la pràctica d’investigacions administratives i altres actuacions similars.”.

S’afegeixen nous apartats que queden redactats com segueix:

“24. Duana d’entrada: el despatx de duana designat per les autoritats duaneres d’acord amb la normativa duanera, on, sense demora, s’han de dur les mercaderies que s’han d’introduir en el territori duaner del Principat d’Andorra i on estan sotmeses als controls d’entrada pertinents en funció dels riscs.

  1. Duana d’importació: el despatx de duana designat per les autoritats duaneres d’acord amb la normativa duanera, on s’han d’acomplir les formalitats per assignar una destinació duanera a les mercaderies introduïdes en el territori duaner del Principat d’Andorra, incloent els controls pertinents en funció dels riscs.

  2. Duana d’exportació: el despatx de duana designat per les autoritats duaneres d’acord amb la normativa duanera, on s’han d’acomplir les formalitats per assignar una destinació duanera a les mercaderies que surtin del territori duaner del Principat d’Andorra, incloent els controls pertinents en funció dels riscs.

  3. Duana de sortida: el despatx de duana designat per les autoritats duaneres d’acord amb la normativa duanera, on, sense demora, s’han de dur les mercaderies que han de sortir del territori duaner del Principat d’Andorra i on estan sotmeses als controls de sortida pertinents en funció dels riscs.

  4. Risc: la probabilitat que es produeixi un fet en relació amb l’entrada, la sortida, el trànsit, el trasllat i la destinació particular de les mercaderies que circulen entre el territori duaner del Principat d’Andorra i els altres països, així com la presència de mercaderies que no s’han posat en lliure disposició que:

    - impedeixi l’aplicació correcta de disposicions nacionals o comunitàries

    - comprometi els interessos financers nacionals

    - constitueixi una amenaça per a la seguretat nacional, la sanitat pública, el medi ambient o per als consumidors.

  5. Gestió de riscs: la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR