Sentència del Tribunal Constitucional del 3-2-2014 relativa al recurs d’empara 2013-36-RE.

Causa 2013-36-RE

(Fernandes Morais c/ Principat d’Andorra)

Número de registre 457-2013. Recurs d’empara

Sentència del 3 de febrer del 2014

En nom del Poble Andorrà;

El Tribunal Constitucional;

Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 26 de setembre del 2013, per la representació processal del Sr. Rui Manuel Fernandes Morais, mitjançant el qual interposa un recurs d’empara contra els autes del 22 de juliol del 2013 i del 19 de setembre del mateix any, dictats per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia, per una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció, reconegut a l’article 10 de la Constitució i atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l’empara sol·licitada i que declari nul·la i sense efectes la decisió de la Sala Penal en aquests autes;

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítol sisè;

Vist l’informe del Ministeri Fiscal del 10 d’octubre del 2013;

Vist l’aute del Tribunal Constitucional del 2 de desembre del 2013, que va admetre a tràmit, sense efectes suspensius, el recurs d’empara 2013-36-RE;

Vist l’escrit d’al·legacions presentat, el 12 de desembre del 2013, per la representació processal del recurrent;

Vistes les conclusions formulades, dintre de termini, per la part recurrent i pel Ministeri Fiscal;

Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Pierre Subra de Bieusses;

Antecedents

Primer

El 14 de juliol del 2011, el Tribunal de Corts va condemnar, mitjançant sentència, entre d’altres, el Sr. Rui Manuel Fernandes Morais com a responsable penalment en concepte d’autor del delicte major de tràfic il·legal de drogues tòxiques cocaïna, haixix i marihuana en gran quantitat, sense la concurrència de circumstàncies modificatives de la responsabilitat penal a la pena de 5 anys de presó ferma, al pagament d’una multa de 12.000,00 € i de les costes processals causades.

En apel·lació, l’1 de desembre del 2011, la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia va confirmar íntegrament aquesta decisió.

Segon

La representació processal del Sr. Rui Manuel Fernandes Morais va sol·licitar al Tribunal de Corts la substitució de la pena de presó ferma restant per complir per la pena d’expulsió del Principat.

Tercer

El 12 de juny del 2013, el Tribunal de Corts va dictar un aute en què acordava denegar la substitució sol·licitada. No obstant això, donava lloc als beneficis de la reducció de pena proposada pel director del centre penitenciari de 2,5 dies per mes pel fet d’haver observat una bona conducta.

Quart

La representació processal del Sr. Rui Manuel Fernandes Morais va interposar un recurs d’apel·lació contra aquesta decisió i, el 22 de juliol del 2013, la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia va desestimar aquest recurs i va confirmar la decisió continguda en l’aute del Tribunal de Corts.

Cinquè

La representació processal del Sr. Rui Manuel Fernandes Morais va presentar, aleshores, un incident de nul·litat d’actuacions per tal com va considerar que aquesta decisió vulnerava el seu dret a la jurisdicció, reconegut a l’article 10 de la Constitució.

Sisè

El 19 de setembre del 2013, la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia va desestimar aquest incident de nul·litat d’actuacions, recordant que aquest procediment no correspon a un tercer grau de jurisdicció i que en aquesta causa la decisió de la jurisdicció ordinària estava fonamentada en la gravetat dels fets i, subsidiàriament, pel fet de l’impagament de la multa imposada, que són ambdós criteris objectius.

Setè

El 26 de setembre del 2013, la representació processal del Sr. Rui Manuel Fernandes Morais va interposar un recurs d’empara contra els autes del 22 de juliol del 2013 i del 19 de setembre del mateix any, dictats per la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR