Sentència del Tribunal Constitucional del 3-12-2012 relativa al recurs d’empara 2012-12-RE.

Causa 2012-12-RE

Número de registre 215-2012. Recurs d’empara

Sentència del 3 de desembre del 2012

En nom del Poble Andorrà;

El Tribunal Constitucional;

Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 3 de maig del 2012, per la representació processal de la Sra. Laura Rossell Soler, mitjançant el qual interposa un recurs d’empara contra l’aute del 3 d’agost del 2011, dictat per la batlle instructora i contra els autes del 19 de gener del 2012 i del 4 d’abril del mateix any, dictats pel Tribunal de Corts, per una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció en diverses de les seves manifestacions recollides a l’article 10 de la Constitució i, atès que demana al Tribunal Constitucional que admeti aquest recurs d’empara, que acordi:

“- Amb caràcter principal: La retroacció del present procediment a la fase d’instrucció de les diligències prèvies DP-2635-6/10, amb la finalitat de practicar la declaració dels testimonis en presència de l’acusació particular, acordant-se la nul·litat de totes aquelles actuacions realitzades amb posterioritat a la presa de declaració.

- Amb caràcter subsidiari: La retroacció del present procediment al moment anterior a que el Tribunal de Corts dictés l’aute de data 19 de gener de 2012, amb la finalitat que dictin nova resolució en la quina no es vulnerin els drets recollits en l’article 10 de la Constitució.”

Així mateix sol·licita que es requereixi una còpia íntegra de la causa AD-0015-2/2011, així com el procediment urgent i preferent promogut per la recurrent, ja que ambdues causes es troben estretament vinculades.

També s’oposa “a que es doni trasllat, coneixement i/o accés al present procediment a cap altre advocat, corporació o particular, a excepció del ministeri fiscal.”

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítol sisè;

Vist l’informe del Ministeri Fiscal del 31 de maig del 2012;

Vist l’aute del Tribunal Constitucional del 13 de juliol del 2012, que va admetre a tràmit, sense efectes suspensius, el recurs d’empara 2012-12-RE;

Vist l’escrit d’al·legacions presentat, el 27 de juliol del 2012, per la representació processal de la Sra. Laura Rossell Soler;

Vistes les conclusions formulades, dintre de termini, per la part i pel Ministeri Fiscal;

Escoltat l’informe de la magistrada ponent, Sra. Laurence Burgorgue-Larsen;

Antecedents

Primer

La Sra. Laura Rossell Soler va considerar que havia estat víctima d’una ingerència en els seus drets fonamentals per la pràctica d’una intervenció telefònica realitzada en el marc d’un expedient administratiu sancionador, promogut pel Comú de Sant Julià de Lòria. Després dels tràmits escaients, va presentar un recurs d’empara constitucional.

Segon

El 3 d’octubre del 2011, en el marc de la causa 2011-12-RE, el Tribunal Constitucional va declarar la vulneració del dret a la intimitat de la Sra. Laura Rossell Soler en relació amb el seu dret al secret de les comunicacions, reconeguts en els articles 14 i 15 de la Constitució.

Tercer

Paral·lelament al procediment esmentat, la Sra. Laura Rossell Soler va interposar, el 29 de juliol del 2010, una querella criminal contra la o les persones que apareguessin com a responsables dels delictes tipificats als articles 183, 188 i 189 del Codi penal (escoltes il·legals i revelació de secrets amb la qualificació de ser autoritat o funcionari).

Quart

El 3 d’agost del 2011, la Secció d’Instrucció de la Batllia va acordar l’arxiu d’aquestes diligències prèvies.

Cinquè

La representació processal de la Sra. Laura Rossell Soler va interposar un recurs d’apel·lació contra aquesta decisió i, el 19 de gener del 2012, el Tribunal de Corts el va desestimar.

Sisè

La representació processal de la Sra. Laura Rossell Soler va formular, aleshores, un incident de nul·litat d’actuacions per tal com va considerar que se li havia vulnerat el dret a la jurisdicció, reconegut a l’article 10 de la Constitució, ja que no se li havia permès assistir a les declaracions de diversos testimonis i/o sospitosos.

Setè

El 4 d’abril del 2012, el Tribunal de Corts va dictar un aute mitjançant el qual desestimava l’incident de nul·litat d’actuacions esmentat.

Vuitè

El 3 de maig del 2012, la representació processal de la Sra. Laura Rossell Soler va interposar un recurs d’empara contra l’aute del 3 d’agost del 2011, dictat per la batlle instructora i contra els autes del 19 de gener del 2012 i del 4 d’abril del mateix any, dictats pel Tribunal de Corts, per una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció en diverses de les seves manifestacions recollides a l’article 10 de la Constitució.

En primer lloc, aquesta part desgrana les diverses fases del litigi inicial que es van dur alhora en diversos fronts. En segon lloc, quant al fons, pel que fa a la querella criminal destaca que no es va permetre a aquesta representació lletrada assistir a les declaracions dels testimonis. No només no hi va haver cap informació formal de la data d’aquestes actuacions, sinó que es va prohibir l’assistència de manera verbal.

Efectivament, considera que s’ha vulnerat la igualtat de les parts en el procediment i el dret a la defensa, així com el dret a un tribunal imparcial, ja que, a més, la batlle instructora va emetre una resolució fonamentada únicament en els arguments del Ministeri Fiscal continguts en el seu informe del 18 d’abril del 2011.

En aquest sentit, considera que l’actuació de la batlle instructora és contrària al Conveni per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals, concretament al dret a un judici equitatiu, a la igualtat d’armes i al caràcter contradictori del procediment. Per tal de demostrar aquesta vulneració cita diversa jurisprudència del Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Aquesta part s’oposa al raonament del Tribunal de Corts que manifesta que la intervenció de les parts en les diligències sumarials no ve obligada per llei; és la Constitució mateixa aquella que dóna dret a aquesta intervenció tant a les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR