Decret del 21-04-2010 d’aprovació del Reglament del sistema de gestió i avaluació de l’acompliment per a l’etapa de gestió 2009-2010.

Decret

Exposició de motius

El Reglament del sistema de gestió i avaluació de l’acompliment desenvolupa el capítol VII del títol II, de la Llei de la funció pública, del 15 de desembre del 2000, i estableix els conceptes, criteris, procediments, elements i mecanismes de control i d’actualització del sistema, i també els rols de tots els actors i els òrgans implicats i l’aplicació retributiva del sistema.

El propòsit del sistema de gestió i avaluació de l’acompliment és reconèixer i recompensar per la contribució i el valor afegit diferencial aportat per la persona empleada de l’Administració general en funció del compliment dels objectius establerts i de les competències que cal desplegar, i també avaluar i identificar possibles àrees de millora, tant en la prestació del servei públic com en l’organització d’aquesta prestació.

El sistema que es desenvolupa en aquest Reglament recull tant els continguts bàsics del Manual del sistema de gestió i avaluació de l’acompliment dels empleats de l’Administració general, d’acord amb la disposició addicional setena de la Llei de la funció pública, com les aportacions i millores del sistema aportades pel primer i el segon comitè de qualitat del Sistema GAdA, consensuades per la Comissió Consultiva de la Funció Pública, i part de les aportacions efectuades per la Plataforma sindical.

El sistema GAdA serveix per desplegar diferents àmbits de gestió de recursos humans, com ara la promoció i la carrera professional, la informació de gestió, la formació, el desenvolupament professional i el règim disciplinari, a partir de l’aplicació directa dels resultats del sistema d’avaluació de l’acompliment.

Destaca, per la seva importància, l’aplicació retributiva del sistema GAdA que té les característiques generals següents:

  1. El complement de millora es percep de manera consolidable i correspon a una quantitat relacionada amb l’acompliment de la feina.

  2. Es tracta d’un concepte retributiu nou, establert legalment per la Llei de la funció pública.

  3. Tant els rangs dels nivells de l’acompliment com el seu import i el model de vinculació es condicionen, d’acord amb la mateixa Llei de la funció pública, als resultats assolits pels empleats respecte del grau de compliment d’objectius i de competències, durant un període concret.

  4. L’avaluació final de resultats i l’aplicació retributiva es basa en etapes de dos cicles de gestió anuals cadascuna.

  5. Les persones empleades que assoleixin el nivell d’acompliment establert pel sistema de gestió i avaluació de l’acompliment perceben l’augment del complement de millora corresponent, o la prima en els casos establerts.

En definitiva, el sistema de gestió i avaluació de l’acompliment regulat en aquest text es consolida com un instrument innovador de gestió pública per a la prestació de serveis de qualitat als ciutadans i una eina de desenvolupament per impulsar, implantar i avaluar els processos de modernització de l’Administració general, que al mateix temps permet la promoció econòmica de les persones empleades dins del mateix lloc de treball, a partir de criteris objectius i en un sistema integral.

L’aplicació del Sistema de Gestió i Avaluació de l’Acompliment al llarg dels darrers anys (2002, 2003/2004, 2005/2006 i 2007/2008) ha posat en evidència la necessitat d’introduir-hi diversos canvis que millorin l’eficàcia i la gestió del propi sistema, sense canviar-ne l’esperit.

En aquest sentit i per tal de treballar en els canvis i millores que s’han d’implantar en el futur sistema d’avaluació, en data 12 d’agost del 2009 es va publicar el decret pel qual es deixava sense efecte el Reglament del sistema de gestió i avaluació de l’acompliment del 24 de desembre del 2008, per al cicle de gestió 2009, i el decret de suspensió del sistema de gestió i avaluació de l’acompliment al cos especial d’ensenyament per al cicle de gestió corresponent al curs escolar 2009-2010.

Val a dir que, a causa de la suspensió esmentada, no es disposa de cap nota relativa al cicle 2009, o al curs escolar 2009-2010, per tant el pagament corresponent a l’etapa 2009-2010 s’efectuarà en base a la nota obtinguda en el cicle 2010, o en la nota obtinguda en el curs escolar 2010-2011.

Com a conseqüència de la suspensió del cicle 2009, el període comprès entre el mes de gener i el mes d’abril del 2010, i el cicle corresponent al curs escolar 2009-2010, no computen a cap efecte.

El Sistema GAdA, malgrat les complexitats derivades de la seva implantació i altres dificultats operatives, ha aportat una sèrie de beneficis al funcionament de l’Administració general i ha suposat un pas important per consolidar una Administració general més professionalitzada, eficaç, eficient i orientada a l’assoliment de resultats, en un marc de transparència i de donar compte als ciutadans dels objectius assolits.

Per últim, de manera excepcional, atenent a la situació econòmica actual, davant la necessitat de controlar la despesa de personal, i d’acord amb l’article 3 de la Llei de Mesura de Reactivació Econòmica aprovada en data 18 de desembre del 2008, l’aplicació retributiva del Sistema GAdA per a aquesta etapa 2009/2010 s’efectua mitjançant el pagament variable, no consolidable, en funció del resultat obtingut i de la posició retributiva, en forma de prima. Així, doncs, l’augment salarial derivat del nivell d’acompliment ponderat obtingut no es consolida dins del complement de millora i l’empleat no creix dins de la banda salarial de referència.

Amb l’objectiu de complir amb la normativa de Funció Pública que estableix que els empleats de caràcter fix de l’Administració general han de disposar d’un sistema que valori les seves aportacions en base a objectius i competències, i que pugui garantir una percepció econòmica que reconegui l’aportació diferencial de l’empleat, s’aprova el present Reglament que garanteix la continuïtat del sistema GAdA durant aquesta etapa 2009/2010.

Consegüentment, a proposta del cap de Govern, el Govern, en la sessió del 21 d’abril del 2010, aprova el present Decret amb el contingut següent:

Article únic

S’aprova el Reglament del sistema de gestió i avaluació de l’acompliment per a l’etapa de gestió 2009-2010, que entrarà en vigor a partir de l’1 de maig del 2010.

Reglament del sistema de gestió i avaluació de l’acompliment per a l’etapa de gestió 2009-2010

Article 1

Àmbit d’aplicació

El present Reglament és aplicable als funcionaris i agents de l’Administració de caràcter indefinit que presten els seus serveis a l’Administració general.

Article 2

Objecte i finalitats del sistema

El sistema de gestió i avaluació de l’acompliment és un procés sistemàtic i periòdic que permet analitzar, seguir i avaluar els resultats consolidables del treball dels empleats de l’Administració general per tal d’aconseguir una millora diferencial de la qualitat i l’eficàcia en la prestació del servei.

Article 3

Principis generals

El sistema de gestió i avaluació de l’acompliment es compon de dos elements: els objectius i les competències.

  1. Els objectius són metes concretes a obtenir per l’ocupant d’una plaça, durant un període de temps determinat i que es desprenen de les funcions del lloc de treball.

  2. Les competències comprenen el conjunt de capacitats, habilitats i actituds que tenen les persones, mitjançant les quals incideixen directament en el desenvolupament de les funcions i són característiques que diferencien l’acompliment rellevant de l’acompliment normal en un determinat lloc de treball.

Article 4

Objectius

La fixació d’objectius segueix les regles següents:

  1. Als empleats de l’Administració general se’ls ha de fixar un mínim d’1 i un màxim de 3 objectius segons la taula annex núm. 7

  2. Cada objectiu té una ponderació, que ha de ser igual o superior al 25% i igual o inferior al 75%. La suma de les ponderacions dels objectius fixats ha de donar 100%. La distribució de les ponderacions entre els objectius depèn de la prioritat i importància dels objectius a partir de les línies d’actuació dels departaments. Els llocs de treball amb un sol objectiu tenen una ponderació del 100%.

  3. Per a cada objectiu s’ha de definir el criteri de mesura, que és l’eina o mitjà que ha de permetre identificar, mesurar i concretar en quin grau s’ha aconseguit la realització de l’objectiu establert.

  4. Per a cada objectiu, s’han d’establir quatre (4) graus d’acompliment, que són els indicadors o combinació d’indicadors que permeten avaluar concretament el nivell d’assoliment de l’objectiu. Els graus d’acompliment es defineixen a partir del criteri de mesura, i són insuficient (I), parcialment assolit (P), assolit (A) i excepcionalment assolit (E).

Article 5

Competències

  1. Els llocs de treball de l’Administració general s’agrupen en famílies de llocs de treball, segons el seu contingut organitzatiu, i cada família de llocs de treball disposa d’un perfil de competències, amb un mínim de 6 i un màxim de 8.

  2. Cada competència es defineix per entre 4 i 5 conductes que són comportaments concrets propis de la família del lloc de treball, i que són els que s’han d’avaluar i gestionar en el sistema.

  3. Aquestes conductes estan fixades i establertes al diccionari de competències de l’Administració general i és una eina que recull de manera sistemàtica i formal les conductes associades a competències, definides pels mateixos ocupants, en funció de cada família de llocs de treball. Aquest document està dipositat a la Secretaria d’Estat de Funció Pública i a l’abast de tots els funcionaris i agents de l’Administració de caràcter...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR