Ordinació tributària del Comú d’Encamp de data 18-12-2013.

Ordinació tributària comunal

Vists els articles 5 i 9 de la Llei qualificada de delimitació de competències dels comuns de data 4 de novembre del 1993;

Vista la Llei 6/2007, del 22 de març, qualificada de modificació de l’apartat 5 de l’article 9 de la Llei qualificada de delimitació de competències dels comuns de data 4 de novembre del 1993;

Vist l’establert a la Llei de bases de l’ordenament tributari de data 19 de desembre del 1996;

Vist l’establert a la Llei 10/2003 del 27 de juny de les finances comunals;

Vist l’establert a la Llei 14/2007, del 20 de setembre de modificació de la Llei 10/2003 del 27 de juny de les finances comunals;

Vist l’establert a la Llei 32/2012, del 22 de novembre de modificació de la Llei 10/2003 del 27 de juny de les finances comunals;

El Comú d’Encamp, en la sessió del Consell celebrada el dia 18 de desembre del 2013, ha aprovat la següent

Ordinació

tributària comunal

Índex

Títol I. Disposicions generals

Títol II. Taxes

Títol III. Contribucions especials

Títol IV. Impostos comunals

Títol V. Impostos d’àmbit estatal compartits

Títol VI. Gestió tributària (procediments de declaració i recaptació)

Títol VII. Règim d’infraccions, sancions i procediment sancionador i revisió d’actes en matèria tributària

Títol I. Disposicions generals

Capítol I. Exercici de les potestats en matèria tributària

Article 1

Exercici de la potestat normativa

  1. El Comú desplega i regula els elements essencials dels tributs establerts a la Llei 10/2003, de les finances comunals mitjançant l’Ordinació tributària comunal.

  2. Per a l’impost d’àmbit estatal compartit, l’impost sobre les transmissions patrimonials, el Comú fixa el tipus de gravamen addicional corresponent mitjançant la present ordinació.

  3. El desplegament i la regulació dels tributs en l’Ordinació tributària consegüent han de ser aprovats pel Comú abans de l’Ordinació del pressupost.

  4. El Comú actualitza el tipus de gravamen dels tributs mitjançant l’Ordinació del pressupost dins dels límits establerts per la Llei 10/2003.

Article 2

Definició i contingut de l’Ordinació tributària comunal

  1. L’Ordinació tributària comunal és única, de forma que regula la totalitat dels tributs comunals.

  2. Els tributs comunals es classifiquen en taxes, contribucions especials i impostos.

  3. L’Ordinació tributària comunal regula, com a mínim, els elements que s’assenyalen a continuació, respecte als tributs que apliquin:

    1. El fet generador, l’obligat tributari, la base de tributació, el tipus de gravamen, el meritament, i la resta d’elements determinants del deute tributari.

    2. Les infraccions i sancions aplicables.

    3. El sistema de gestió, declaració i liquidació.

  4. Respecte a l’impost sobre les transmissions patrimonials, l’Ordinació tributària comunal regula únicament el tipus de gravamen addicional aplicable.

Article 3

Exercici de la potestat administrativa: de gestió i comprovadora

  1. El Comú té, quant a la recaptació dels tributs comunals, les mateixes prerrogatives establertes legalment a favor de l’Administració general.

  2. En cas de recaptació en període de constrenyiment, i en aplicació de l’article 60 de la Llei de bases de l’ordenament tributari de 19 de desembre de 1996, la potestat recaptadora correspon al Comú en el marc del seu autogovern.

  3. En cas de concurrència de crèdits d’antiguitat diferent, les quantitats cobrades sobre aquests crèdits s’apliquen als deutes més antics.

  4. El Comú és competent per comprovar el compliment dels tributs comunals d’acord amb l’establert a la Llei de bases de l’ordenament tributari.

Article 4

Exercici de la potestat sancionadora

El Comú és competent per definir infraccions i aplicar sancions per incompliment de la normativa comunal en relació amb els tributs comunals, en els termes establerts a la Llei de bases de l’ordenament tributari i en aquesta Ordinació.

Capítol II. Obligacions tributàries

Article 5

Obligacions de l’obligat tributari

  1. L’obligació principal de l’obligat tributari consisteix en el pagament del deute tributari. Així mateix, queda obligat a formular totes les declaracions i comunicacions que s’exigeixin per a cada tribut i a portar i conservar els registres, les dades i la resta de documents que en cada cas es puguin considerar amb transcendència tributària.

  2. Aquestes obligacions, si tenen el caràcter d’accessòries, no es poden exigir quan hagi finalitzat el termini de prescripció de l’acció administrativa per fer efectiva l’obligació principal.

  3. Els responsables adquirents de béns afectats i successors dels obligats tributaris tindran les obligacions i deures fixats en la normativa de la Llei 10/2003, de les finances comunals, Llei de bases de l’ordenament tributari i la present Ordinació.

Article 6

Extinció de les obligacions

Les obligacions tributàries s’extingeixen mitjançant el pagament, la prescripció, la compensació, la condonació i la insolvència provada de l’obligat tributari.

Article 7

Integritat del pagament: ajornament i fraccionament

  1. El pagament ha de comprendre l’import total del deute tributari perquè produeixi l’efecte d’extingir l’obligació tributària.

  2. No obstant això, un cop notificada la quota o, si és el cas, el deute tributari, l’obligat tributari pot sol·licitar l’ajornament o el fraccionament, tant en període voluntari com de constrenyiment, amb oferta de garantia bancària. L’Administració, si considera adequada aquesta garantia, ha d’accedir a l’ajornament o fraccionament que, en cap cas, no es pot aplicar a les sancions.

  3. L’ajornament o el fraccionament comporten l’acreditació de l’interès legal sobre les quantitats ajornades o fraccionades.

  4. En cas d’ajornament, la falta de pagament determina:

    1. En període voluntari, l’exigència immediata en via de constrenyiment

    2. En període de constrenyiment, la represa del procediment executiu

  5. En cas de fraccionament, la falta de pagament d’un sol termini determina:

    1. En període voluntari, l’exigència immediata per via de constrenyiment de les quantitats vençudes; en cas que no s’ingressin, es consideren vençuts els restants terminis pendents, els quals així mateix s’exigiran per via de constrenyiment.

    2. En període de constrenyiment, la represa dels procediments executius per raó dels terminis pendents.

  6. La resolució favorable de la sol·licitud d’ajornament o fraccionament exigeix el compliment per part del sol·licitant dels següents requisits:

    1. No tenir cap altre deute amb el Comú d’Encamp.

    2. Domiciliació bancària obligatòria dels pagaments.

Article 8

Prescripció

  1. Prescriuen als tres anys:

    1. El dret de l’Administració per determinar el deute tributari mitjançant l’oportuna liquidació.

    2. L’acció per exigir el pagament dels deutes tributaris liquidats.

    3. L’acció per imposar sancions tributàries.

    4. El dret de devolució dels ingressos indeguts.

  2. El termini de prescripció comença a comptar, respectivament:

    1. Des de la data de la realització del fet generador o del naixement de l’obligació correlativa.

    2. Des de la data de la notificació de la liquidació.

    3. Des del moment en què es van cometre les respectives infraccions.

    4. Des de la data en què es va realitzar l’ingrés indegut.

Article 9

Interrupció de la prescripció

  1. Els terminis de prescripció establerts en l’article anterior s’interrompen per:

    1. Qualsevol acció administrativa realitzada amb coneixement formal de l’obligat tributari, exigint el pagament o qualsevol actuació d’aquest darrer, reconeixent el deute directament davant de l’Administració o indirectament per la interposició de reclamacions o recursos de qualsevol mena.

    2. El termini de prescripció referent a la devolució d’ingressos indeguts s’interromp quan l’Administració reconeix el deute, amb notificació fefaent al creditor, i si aquest li n’exigeix el pagament, també en forma fefaent.

  2. En cas d’interrupció de la prescripció, el que se n’ha de beneficiar no perd el temps transcorregut abans de la interrupció si es reinicia la inactivitat del creditor.

  3. La prescripció s’aplica d’ofici, mitjançant resolució de l’òrgan competent, sense necessitat que l’invoqui o l’excepcioni l’interessat.

    Títol II. Taxes

    Capítol I. Taxa higiene pública

Article 10

Naturalesa jurídica i fet generador

La taxa...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR