Sentència del Tribunal Constitucional del 7-9-2013 relativa al recurs d’empara 2013-4 i 8-RE.

Causa 2013-4 i 8-RE

Números de registre: 61-2013 i 123-2013. Recursos d’empara

Sentència del 7 de setembre del 2013

En nom del Poble Andorrà;

El Tribunal Constitucional;

Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 8 de febrer del 2013, per la representació processal del Sr. Antoni Calvente Gutierrez, mitjançant el qual interposa un recurs d’empara contra els autes del 20 de desembre del 2012 i del 18 de gener del 2013, dictats per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia, per una presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció i a obtenir una decisió fonamentada en Dret, reconeguts a l’article 10.1 de la Constitució i atès que demana al Tribunal Constitucional que admeti aquest recurs d’empara, que declari “la suspensió de l’aute recorregut, acordant la llibertat immediata del Sr. Calvente” i que, en el seu dia, dicti una sentència que declari la lesió dels drets fonamentals invocats, que anul·li les resolucions objecte de recurs i que retrotregui les actuacions al moment processal anterior a la vulneració;

Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 8 de març del 2013, per la representació processal del Sr. Antoni Calvente Gutierrez, mitjançant el qual interposa un recurs d’empara, contra l’aute del 15 de gener del 2013, dictat pel batlle de guàrdia i contra la sentència de l’1 de març del mateix any, dictada per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia, en el marc del procediment urgent i preferent, per una presumpta vulneració dels drets fonamentals a la llibertat i a la seguretat, establerts a l’article 9.1 de la Constitució i atès que demana al Tribunal Constitucional que admeti aquest recurs d’empara, que declari la suspensió de l’aute recorregut, acordant la llibertat immediata del recurrent, que acumuli aquesta causa amb l’anterior recurs d’empara presentat per aquest mateix recurrent i que, en el seu dia, dicti una sentència que declari la lesió dels drets fonamentals invocats, que anul·li les resolucions objecte de recurs i que retrotregui les actuacions al moment processal anterior a la vulneració;

Vista la Constitució, especialment els articles 9, 10, 41, 88 i 98 c);

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítol sisè;

Vist l’informe del Ministeri Fiscal del 7 de març del 2013 presentat en relació amb el recurs d’empara 2013-4-RE;

Vist l’aute del Tribunal Constitucional del 8 d’abril del 2013, que va admetre a tràmit, sense efectes suspensius, la causa acumulada 2013-4 i 8-RE;

Vist l’escrit d’al·legacions presentat, el 22 d’abril del 2013, per la representació processal del Sr. Antoni Calvente Gutierrez;

Vist l’escrit d’al·legacions presentat, el 24 d’abril del 2013, pel Ministeri Fiscal en el marc del recurs d’empara 2013-8-RE;

Vistes les conclusions formulades, dintre de termini, per les parts i pel Ministeri Fiscal;

Escoltat l’informe de la magistrada ponent, Sra. Laurence Burgorgue-Larsen;

Antecedents

Primer

El 4 de desembre del 2011, es va dictar un aute de processament del Sr. Antoni Calvente Gutierrez per uns presumptes delictes majors d’estafa continuada, associació il·lícita i delicte menor continuat de creació i ús de documents mercantils inautèntics, tipificats respectivament als articles 209.1 e), 359, 360 i 435 del Codi penal. El processat, aprofitant la seva condició de gestor de comptes d’una entitat bancària, hauria reintegrat diners de diferents clients, sense el seu consentiment, mitjançant diferents mecanismes bancaris fins l’import de 5.187.287,04 euros, import del qual es desconeix el destí i la localització actual.

En aquest mateix aute s’acordava, d’acord amb l’article 108 del Codi de procediment penal vigent (Llei 16/2008 del 3 d’octubre que modificava el Codi de procediment penal del 10 de desembre de 1998) la mesura de presó provisional per una durada de 4 mesos.

D’acord amb l’article esmentat, aquesta mesura de presó provisional va ser prorrogada en dues ocasions (autes del 2 d’abril del 2012 i del 3 d’agost del mateix any). La darrera pròrroga havia de finalitzar el 4 de desembre del 2012, és a dir, 12 mesos després de l’aute que dictava la mesura de presó provisional.

Segon

El 21 de novembre del 2012, es va trametre l’aute de conclusió del sumari i la causa va ser traslladada al Tribunal de Corts.

Tercer

Així mateix, el 14 de novembre del 2012, el Consell General va publicar al BOPA la Llei 19/2012, de l’11 d’octubre, qualificada de modificació de la Llei 16/2008, del 3 d’octubre, qualificada de modificació del Codi de procediment penal, del 10 de desembre de 1998.

Aquesta Llei modificava la redacció de l’article 108.4 de la manera següent: “Tramesa la causa al tribunal jutjador, el termini de presó preventiva no pot excedir els sis mesos en cas de delictes menors i els dotze mesos en cas de delictes majors a partir de la notificació de l’aute de conclusió i, en tot cas, s’ha d’acordar preceptivament la llibertat provisional quan el termini de presó provisional arribi a la meitat de la pena màxima assenyalada al Codi penal per al delicte o per als delictes pels quals s’ha processat, tenint en compte el sistema d’acumulació de penes o, a aquella sol·licitada pel Ministeri Fiscal o per l’acusació particular en els escrits de qualificació provisional respectius.”

Quart

D’acord amb aquesta nova redacció, el 3 de desembre del 2012, el Tribunal de Corts va dictar un aute mitjançant el qual, emprant el principi tempus regit actum, acordava el manteniment de la situació de presó provisional del Sr. Antoni Calvente Gutierrez.

Cinquè

La representació processal del Sr. Antoni Calvente Gutierrez va presentar un recurs d’apel·lació contra aquest aute del Tribunal de Corts. Tanmateix, el 20 de desembre del 2012, la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia el va desestimar.

Sisè

Seguidament, la representació processal del Sr. Antoni Calvente Gutierrez va interposar un incident de nul·litat d’actuacions, que també va ser desestimat per un aute del 18 de gener del 2013.

Setè

Paral·lelament, aquesta representació va instar un procediment urgent i preferent per una presumpta vulneració dels drets fonamentals a la llibertat i a la seguretat, establerts a l’article 9.1 de la Constitució.

Aquest procediment va ser resolt per l’aute del 15 de gener del 2013, dictat pel batlle de guàrdia i per la sentència de l’1 de març del mateix any, dictada per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia.

Vuitè

El 8 de febrer del 2013, la representació processal del Sr. Antoni Calvente Gutierrez va interposar un recurs d’empara contra els autes del 20 de desembre del 2012 i del 18 de gener del 2013, dictats per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia, per una presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció i a obtenir...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR