Sentència del Tribunal Constitucional del 17-4-2023 relativa al recurs d'empara 2022-64-RE.

Fecha de publicación26 Abril 2023
Fecha17 Abril 2023
Número de Gaceta53
SecciónTribunal Constitucional
TS20230417_15_30_45

Sentència

Sentència del Tribunal Constitucional del 17-4-2023 relativa al recurs d' empara 2022-64-RE.

Causa 2022-64-RE
(F. B. c/ Govern d' Andorra)

Número de registre 507-2022. Recurs d' empara

Sentència del 17 d' abril del 2023

En nom del Poble Andorrà;

El Tribunal Constitucional;

Atès l' escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 14 de novembre del 2022, per la representació processal de F. B., mitjançant el qual interposa un recurs d' empara contra la sentència del 20 d' octubre del 2022, dictada per la Sala Administrativa del Tribunal Superior de Justícia, en el marc del procediment urgent i preferent, per una presumpta vulneració dels drets a l' accés a la justícia, ' a una tutela judicial efectiva' i a obtenir una decisió fonamentada en Dret, i, per una incongruència omissiva, reconeguts a l' article 10 de la Constitució, així com per una presumpta vulneració dels drets a la intimitat, a la vida privada i familiar i a l' honor, reconeguts a l' article 14 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l' empara sol·licitada, que declari la vulneració dels drets esmentats, que anul·li la resolució impugnada i que es declari que s' han de jutjar al fons les altres vulneracions dels drets reconeguts a l' article 14, o bé retrotreure les actuacions davant la jurisdicció ordinària per tal que s' efectuï un pronunciament sobre aquesta qüestió; també demana, que s' anul·li diversa documentació per ser il·legal, perquè constitueix una recollida i un tractament il·legal de dades que vulnera els drets esmentats a l' article 14. Sobre les proves declarades pertinents, demana que el Tribunal Superior de Justícia requereixi al Govern per tal que aporti els documents sol·licitats. Així mateix, demana que no es publiquin les resolucions que recaiguin per tal de preservar la seva intimitat i vida privada, o, en cas contrari, que s' anonimitzin aquestes resolucions;

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 14, 41.2, 98 c) i 102;

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítols primer i sisè;

Vist l' aute del Tribunal Constitucional del 20 de desembre del 2022 que va admetre a tràmit, sense efectes suspensius, aquesta causa;

Vist l' escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 23 de gener del 2023, pel recurrent, actuant en nom propi, en què demana que s' incloguin en les actuacions els certificats aportats pel Govern, i que adjunta en annex, mitjançant els quals no s' acrediten quins documents han estat destruïts, la data de la seva destrucció, la persona que els va destruir, el lloc de destrucció, ni el nombre de documents destruïts;

Vist l' escrit d' al·legacions presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 24 de gener del 2023, pel Ministeri Fiscal;

Vist l' escrit d' al·legacions presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 24 de gener del 2023, pel Govern;

Vistes les conclusions formulades dintre de termini per les parts i pel Ministeri Fiscal;

Escoltat l' informe del magistrat ponent, Sr. Josep-D. Guàrdia Canela;

1. Antecedents processals davant les jurisdiccions ordinàries

1.1. En el marc d' un procediment de selecció per a la contractació d' agents de l' Administració de caràcter indefinit per ocupar places del Cos Especial d' Ensenyament, el recurrent va ser considerat com a no apte en la prova psicotècnica escrita eliminatòria.

En resposta a la demanda de justificació d' aquesta decisió sol·licitada pel recurrent, el Govern va emetre uns informes amb consideracions psicològiques i psiquiàtriques.

1.2. Exhaurida la via administrativa, el 19 de novembre del 2018, el recurrent va presentar una demanda jurisdiccional contra les decisions administratives, i, el 29 de gener del 2021, el Tribunal de Batlles va dictar una sentència mitjançant la qual desestimava aquesta demanda per considerar que les pretensions formulades eren incongruents amb aquelles que s' havien formulat en el recurs administratiu previ.

1.3. La representació processal del recurrent va formular un recurs d' apel·lació contra aquesta decisió, i, el 13 de setembre del 2021, la Sala Administrativa del Tribunal Superior de Justícia va dictar una sentència mitjançant la qual acordava desestimar aquest recurs i confirmar la decisió de la primera instància.

1.4. L' 1 d' octubre del 2021, la representació processal del recurrent va interposar un recurs d' empara contra aquesta resolució dictada per la Sala Administrativa, per una presumpta vulneració dels drets a l' accés a la justícia, ' a una tutela judicial efectiva' i a obtenir una decisió fonamentada en Dret, i, per una incongruència omissiva, reconeguts a l' article 10 de la Constitució, així com per una presumpta vulneració del dret a la intimitat i a la vida privada i familiar, reconegut a l' article 14 de la Constitució.

1.5. El 22 de novembre del 2021, el Tribunal Constitucional va inadmetre a tràmit aquest recurs d' empara (causa 2021-77-RE); la part recurrent va formular recurs de súplica contra aquesta decisió, i, el 20 de desembre del 2021, el Tribunal Constitucional el va desestimar.

1.6. La representació processal del recurrent va interposar un procediment urgent i preferent davant la Batllia de Guàrdia, en què demanava que ' es fes cessar una situació il·lícita consistent en declarar que els tests 1 i 2 anomenats ' psicotècnics' (& ), que la declaració de no aptitud i que l' informe de 4 de juliol de 2021 són il·legals i constitueixen una recollida i tractament il·legal de dades i una intromissió il·legítima en els drets fonamentals d' aquesta part' , per aquests motius sol·licitava la seva destrucció, la declaració del seu dret a rebre una indemnització i la condemna del Govern al pagament de les costes processals.

1.7. El 16 de juny del 2022, la Batllia de Guàrdia (Civil) va dictar una sentència mitjançant la qual va estimar molt parcialment aquesta demanda i va declarar que no s' havien vulnerat els drets al·legats pel recurrent, tanmateix, va requerir al Govern per tal que procedís a la destrucció física i digital del conjunt de les dades obtingudes a través dels tests als quals s' havia sotmès el recurrent, així com els informes que se' n van derivar, sense que resultés pertinent la seva eliminació de qualsevol altre document en què s' hi fes referència en el marc dels diferents procediments administratius o judicials instats pel recurrent mateix.

1.8. La representació processal del recurrent va formular un recurs d' apel·lació contra aquesta resolució, en el decurs del qual també va presentar un incident de nul·litat per tal com la Sala Administrativa va satisfer la petició de pròrroga del termini de contesta del Govern.

1.9. El 17 d' octubre del 2022, la Sala Administrativa va desestimar, mitjançant aute, l' incident de nul·litat, i, el 20 d' octubre següent, va desestimar, mitjançant sentència, el recurs d' apel·lació.

1.10. El 14 de novembre del 2022, la representació processal de F. B. va interposar un recurs d' empara contra la sentència del 20 d' octubre del 2022, dictada per la Sala Administrativa del Tribunal Superior de Justícia, en el marc del procediment urgent i preferent, per una presumpta vulneració dels drets a l' accés a la justícia, ' a una tutela judicial efectiva' i a obtenir una decisió fonamentada en Dret, i, per una incongruència omissiva, reconeguts a l' article 10 de la Constitució, així com per una presumpta vulneració dels drets a la intimitat, a la vida privada i familiar i a l' honor, reconeguts a l' article 14 de la Constitució.

2. Argumentació jurídica

2.1. Argumentació de la part recurrent

- La part recurrent al·lega, d' una banda, la vulneració de l' article 10 de la Constitució per tal com la sentència impugnada no entra a examinar el fons de les seves peticions, i, d' altra banda, la vulneració per part del Govern, dels seus drets a la intimitat, a la vida privada i familiar, i a l' honor, reconeguts a l' article 14 de la Constitució.

- Pel que fa al primer...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR