Decret 193/2023, del 3-5-2023, pel qual s' aprova el Reglament de procediments d' arranjament.

Fecha de publicación10 Mayo 2023
Fecha03 Mayo 2023
Número de Gaceta60
SecciónGovern
GR20230503_16_43_30

Decret 193/2023, del 3 de maig del 2023

Decret 193/2023, del 3-5-2023, pel qual s' aprova el Reglament de procediments d' arranjament.

Exposició de motius

Els convenis i tractats internacionals per evitar la doble imposició dels quals el Principat d' Andorra és part preveuen mecanismes de resolució de conflictes quan les mesures adoptades pels diferents estats contractants comporten o poden comportar una imposició no conforme a les disposicions d' aquests convenis i permeten a la persona afectada iniciar un procediment amistós per resoldre aquests eventuals conflictes.

En desenvolupament dels convenis i tractats internacionals, la Llei 5/2023, del 19 de gener, de mesures per a la reforma de la imposició directa i de modificació d' altres normes tributàries i duaneres preveu, en la disposició final quarta, aquests procediments d' arranjament que necessiten un desenvolupament reglamentari per establir-ne les modalitats pràctiques i els mecanismes que s' han de seguir perquè els obligats tributaris puguin iniciar aquests procediments, així com per permetre als estats dur a terme les diferents actuacions per permetre assolir un eventual acord.

Aquest Reglament estableix els requisits necessaris per iniciar un procediment d' arranjament i les diferents fases que s' han de seguir per tramitar-lo fins que finalitzi, així com la possibilitat de sol·licitar la suspensió del deute afectat pel procediment d' arranjament. A més, també incorpora una disposició transitòria per a les sol·licituds presentades amb anterioritat a l' entrada en vigor d' aquest Reglament.

A proposta del ministre de Finances i portaveu en funcions, el Govern, en la sessió del 3 de maig del 2023, aprova aquest Decret, que entra en vigor l' endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra, amb el contingut següent:

Article únic

S' aprova el Reglament de procediments d' arranjament, que entrarà en vigor l' endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d' Andorra.

Títol I. Disposicions generals

Article 1. Àmbit d' aplicació

Aquest Reglament regula els procediments d' arranjament previstos en els convenis i tractats internacionals dels quals és part el Principat d' Andorra, d' acord amb el que estableix la disposició addicional quarta de la Llei 21/2014, del 16 d' octubre, de bases de l' ordenament tributari.

Aquest Reglament és aplicable a les persones definides en els convenis o tractats esmentats i a l' Administració andorrana.

Article 2. Autoritat competent

L' autoritat competent per exercir les funcions establertes en aquest Reglament és el Departament de Tributs i de Fronteres.

Article 3. Drets i deures dels obligats tributaris

1. En el curs de la tramitació dels procediments d' arranjaments, els obligats tributaris han d' aportar a l' Administració tributària els documents, les dades, els informes, els antecedents i qualsevol altre document que sigui necessari per resoldre el cas. La informació i la documentació aportada han de ser exactes i completes, i s' han de lliurar a l' Administració tributària en el termini establert.

2. Els obligats tributaris tenen dret a instar l' inici dels procediments d' arranjament, a ser informats de l' estat de tramitació del procediment i a ser escoltats per l' Administració tributària per exposar el seu cas.

Article 4. Obligació de comunicar l' admissió d' inici d' un procediment d' arranjament a determinats òrgans administratius

A l' efecte del que estableix l' apartat 6 de la disposició addicional quarta de la Llei 21/2014, del 16 d' octubre, de bases de l' ordenament tributari, el Departament de Tributs i de Fronteres ha de comunicar l' admissió d' inici del procediment amistós a l' òrgan administratiu competent que conegui un procediment de revisió que afecti algun dels elements de l' obligació tributària que sigui objecte del procediment d' arranjament.

El Departament de Tributs i de Fronteres també informa la jurisdicció administrativa de l' admissió d' inici del procediment amistós si existeix alguna causa oberta que afecti algun dels elements de l' obligació tributària que sigui objecte del procediment d' arranjament davant d' aquesta jurisdicció als efectes escaients.

Títol II. Procediments d' arranjament

Capítol primer. Procediments d' arranjament iniciats prop de l' autoritat competent andorrana per accions de l' Administració tributària andorrana

Article 5. Legitimació

Quan així estigui establert en un conveni o tractat per evitar la doble imposició del qual és part el Principat d' Andorra, qualsevol persona que sigui resident al Principat d' Andorra en el sentit del corresponent conveni o tractat i que consideri que les mesures adoptades per l' Administració tributària andorrana impliquin o puguin implicar una imposició que no estigui conforme amb les disposicions del conveni o tractat esmentat, pot sotmetre el seu cas a l' autoritat competent.

Article 6. Sol·licitud d' inici

1. La sol·licitud d' inici del procediment d' arranjament ha de presentar-se prop de l' autoritat competent abans de la finalització del termini que estableixi el conveni o tractat corresponent, a comptar de l' endemà de la notificació de l' acte de liquidació o equivalent que comporti o pugui comportar una imposició no conforme amb les disposicions del conveni o tractat.

2. La sol·licitud ha de contenir com a mínim la informació següent:

a) Nom, domicili i número de registre tributari, així com altres dades necessàries per identificar la persona que presenta la sol·licitud i la resta de persones implicades en les transaccions que s' han d' examinar.

b) Identificació de l' Administració tributària estrangera competent.

c) L' article del conveni o tractat que l' obligat tributari considera que no s' ha aplicat correctament i la interpretació que el mateix obligat tributari fa d' aquest article, i l' exposició del motiu pel qual l' obligat tributari considera que s' ha d' iniciar el procediment.

d) Identificació dels períodes impositius o de liquidació afectats.

e) Descripció detallada dels fets i les circumstàncies rellevants relatives al cas. En particular s' hi ha d' incloure:

i) Els imports rellevants per al procediment d' arranjament en les monedes dels estats afectats.

ii) Les dades corresponents a les relacions, les situacions o l' estructura de les operacions entre les persones afectades.

iii) La naturalesa i la data de realització de les actuacions que originen l' objecte del procediment, incloent-hi, si escau, el detall de la mateixa renda percebuda en l' altre estat afectat per la inclusió de la renda esmentada en la base de tributació del dit estat i els detalls de l' impost exigit o que s' exigirà amb la renda mencionada en l' altre estat afectat.

f) Identificació dels recursos administratius o jurisdiccionals que ha interposat el sol·licitant o la resta de persones implicades, així com qualsevol resolució sobre el mateix assumpte.

g) Manifestació expressa de si l' obligat tributari ha presentat una sol·licitud amb anterioritat en el marc d' un procediment d' arranjament regulat en aquest Reglament prop de qualsevol de les autoritats competents implicades sobre el mateix assumpte o un altre de similar.

h) Manifestació expressa de si la sol·licitud inclou alguna qüestió que pugui considerar-se que forma part d' un procediment d' acord previ de valoració o d' algun procediment similar.

i) Data i signatura de la persona que sol·licita l' inici o del seu representant.

3. A la sol·licitud s' hi ha d' adjuntar una còpia de tots els documents que justifiquin la informació de l' apartat 2.

4. En un termini de dos mesos a comptar de la data de presentació, s' acusa recepció...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR