Decret 211/2023, del 10-5-2023, pel qual s' aprova el Reglament de desenvolupament del títol VIII de la Llei 42/2022, de l' 1 de desembre, de l' economia digital, l' emprenedoria i innovació, relatiu a l' entorn controlat de proves o sandbox.

Fecha de publicación17 Mayo 2023
Fecha10 Mayo 2023
Número de Gaceta65
SecciónGovern
GR20230515_08_58_08

Decret 211/2023, del 10 de maig del 2023

Decret 211/2023, del 10-5-2023, pel qual s' aprova el Reglament de desenvolupament del títol VIII de la Llei 42/2022, de l' 1 de desembre, de l' economia digital, l' emprenedoria i innovació, relatiu a l' entorn controlat de proves o sandbox.

Exposició de motius

El títol VIII de la Llei 42/2022, de l' 1 de desembre, de l' economia digital, l' emprenedoria i innovació, mitjançant la modificació de la Llei 9/2012, del 31 de maig, de modificació de la Llei qualificada d' immigració, regula l' entorn controlat de proves o sandbox al Principat d' Andorra, el qual consisteix en un espai segur en què es poden provar iniciatives, enteses com a productes, serveis, models de negoci o projectes relacionats amb l' economia digital o la innovació. En aquest entorn controlat de proves o sandbox s' analitzen les oportunitats i els riscos que presenten les iniciatives esmentades, i es du a terme una avaluació de la viabilitat de la iniciativa de què es tracti, en particular pel que fa a la seva explotació al mercat i el seu compliment normatiu.

Mitjançant aquest Decret, es du a terme el desenvolupament reglamentari dels articles del títol VIII de la Llei 42/2022, de l' 1 de desembre, de l' economia digital, l' emprenedoria i innovació mencionat, que preveu l' obligació o la facultat de desenvolupament reglamentari. Concretament, en els dotze articles del Reglament que s' aprova en virtut d' aquest Decret s' hi desenvolupen qüestions relatives als requisits per a l' accés a l' entorn controlat de proves o sandbox, a la sol·licitud d' accés a l' entorn controlat de proves o sandbox i a l' avaluació de la dita sol·licitud, al protocol de proves, a la fase de desenvolupament i seguiment de les proves, al consentiment informat dels participants en les proves, a la valoració i conclusions dels resultats de les proves, a l' autoritat supervisora, a la Comissió de Coordinació i al Registre de l' entorn controlat de proves o sandbox.

En vista de tot això, a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa en funcions, el Govern, en data 10 de maig del 2023, aprova aquest Decret amb el contingut següent:

Article únic

S' aprova el Reglament de desenvolupament del títol VIII de la Llei 42/2022, de l' 1 de desembre, de l' economia digital, l' emprenedoria i innovació, relatiu a l' entorn controlat de proves o sandbox.

Reglament de desenvolupament del títol VIII de la Llei 42/2022, de l' 1 de desembre, de l' economia digital, l' emprenedoria i innovació, relatiu a l' entorn controlat de proves o sandbox

Article 1. Definicions

A efectes d' aquest Reglament, s' entén per:

a) Economia digital: part de la producció econòmica derivada únicament o principalment de tecnologies digitals amb models de negoci basats en béns o serveis digitals.

b) Innovació: implementació en la pràctica d' idees que resulten en la introducció de nous béns o serveis o en la millora de l' oferta de béns o serveis existents.

c) Entorn controlat de proves o sandbox: espai en el qual es poden provar productes, serveis, models de negoci o projectes relacionats amb l' economia digital o la innovació, d' una forma controlada.

d) Iniciatives: productes, serveis, models de negoci o projectes relacionats amb l' economia digital o la innovació.

e) Autoritat supervisora: autoritat encarregada de supervisar i avaluar una iniciativa per raó del sector o de la disciplina a la qual pertanyi.

f) Comissió de Coordinació: organisme encarregat de facilitar la coordinació entre diferents autoritats i entitats eventuals, inclosa l' autoritat supervisora, que siguin competents per opinar o col·laborar en relació amb una iniciativa, i que dona suport a l' autoritat supervisora.

g) Monitor: persona física designada per l' autoritat supervisora un cop aprovat el protocol de proves de conformitat amb el que s' estableix en aquesta Llei, per fer el seguiment de cada iniciativa i de les proves associades. Segons la complexitat de la iniciativa, l' autoritat supervisora pot designar un o més monitors.

h) Promotor: persona física o jurídica andorrana o estrangera, resident o no al Principat d' Andorra, que, individualment o com a part d' un equip format per més persones físiques o jurídiques, sol·licita l' accés a l' entorn controlat de proves. Una iniciativa pot tenir un o més promotors.

i) Participant: cada un dels usuaris '"persones físiques o jurídiques andorranes o estrangeres, residents o no al Principat d' Andorra'" que, després d' haver signat un document informatiu, una política de privacitat i altres eventuals documents o polítiques en relació amb una iniciativa, decideix participar voluntàriament en una o diverses proves relatives a aquesta iniciativa.

j) Protocol de proves: conjunt de termes i condicions de conformitat amb els quals s' efectuen les proves, establerts entre el promotor, la Comissió de Coordinació i l' autoritat supervisora.

k) Certificat operacional temporal: certificat que atorguen la Comissió de Coordinació i l' autoritat supervisora, que qualifica la iniciativa com a favorable i autoritza al promotor l' accés a l' entorn controlat de proves.

l) Proves: proves relatives a una iniciativa, desenvolupades a l' entorn controlat de proves, amb participants o sense.

Article 2. Objecte

1. L' objecte d' aquest Reglament és el desenvolupament reglamentari dels articles del títol VIII de la Llei 42/2022, de l' 1 de desembre, de l' economia digital, l' emprenedoria i innovació, relatiu a l' entorn controlat de proves o sandbox, que preveuen l' obligació o la facultat de desenvolupament reglamentari.

2. El desenvolupament reglamentari que es fa en virtut d' aquest Reglament, de caràcter genèric, és sense perjudici dels eventuals desenvolupaments reglamentaris específics del títol VIII de la Llei 42/2022, de l' 1 de desembre, de l' economia digital, l' emprenedoria i innovació, relatiu a l' entorn controlat de proves o sandbox, que si escau es duguin a terme segons els sectors o les disciplines específics per als quals s' obri l' entorn controlat de proves o sandbox.

3. Els desenvolupaments reglamentaris esmentats als apartats anteriors són sense perjudici dels eventuals requisits per accedir a l' entorn controlat de proves o sandbox que si escau s' estableixin a les bases de les convocatòries que faci el ministeri encarregat de l' economia; entre altres requisits, les bases de les convocatòries poden determinar els criteris específics d' avaluació de les iniciatives i les puntuacions mínimes que han d' obtenir les iniciatives per accedir a l' entorn controlat de proves o sandbox, i el nombre màxim d' iniciatives que poden accedir a l' entorn controlat de proves o sandbox.

Article 3. Requisits per a l' accés a l' entorn controlat de proves o sandbox

1. Per accedir a l' entorn controlat de proves o sandbox, les iniciatives han de complir, almenys, amb els requisits següents:

a) Les iniciatives han de fomentar l' economia digital o la innovació.

b) Les iniciatives han d' estar alineades amb l' estratègia en matèria d' economia digital i innovació impulsada pel Govern en cada moment.

c) Les iniciatives han d' oferir beneficis identificables i directes, com ara millora de la seguretat o la qualitat d' un producte o servei, o beneficis indirectes a favor dels consumidors, com ara l' augment de la competència.

d) Les iniciatives han d' estar en un estat suficientment avançat perquè puguin provar-se.

S' entén per iniciatives en un estat suficientment avançat les que compten amb els elements necessaris, com ara un prototip, perquè se' n pugui comprovar i valorar la utilitat i funcionalitat i, per tant, sigui possible analitzar-ne la viabilitat futura malgrat que es requereixin desenvolupaments posteriors.

e) Les iniciatives han de comptar amb un pla de negoci que mostri que poden ser desplegades amb èxit després de sortir de l' entorn controlat de proves o sandbox.

f) Amb el seu accés a l' entorn controlat de proves o sandbox, les iniciatives han de contribuir a la millora de la normativa i a l' aprenentatge al voltant d' aquesta darrera.

g) S' han de preveure salvaguardes per protegir els participants, incloent-hi el disseny d' un procés efectiu d' eventuals queixes per part dels mateixos participants.

h) S' ha d' acreditar que els promotors posseeixen els recursos humans, materials i financers necessaris per participar en l' entorn controlat de proves o sandbox, inclosa la realització de totes les proves, i per mitigar i controlar els possibles riscos i pèrdues derivats de la participació en aquest entorn.

2. Les iniciatives també han de complir amb els requisits que eventualment s' estableixin en reglaments específics per a sectors o disciplines específics per als quals s' obri l' entorn controlat de proves o sandbox, o en les bases de convocatòries que efectuï el ministeri encarregat de l' economia per a l' accés a l' entorn controlat de proves o sandbox.

Article 4. Sol·licitud d' accés a l' entorn controlat de proves o sandbox

1. L' accés a l' entorn controlat de proves o sandbox es fa sota demanda al ministeri encarregat de l' economia, sense perjudici que aquest ministeri pugui establir convocatòries puntuals genèriques o per raó de sectors o disciplines concretes.

2. Les sol·licituds d' accés a l' entorn controlat de proves les presenten els promotors al ministeri encarregat de l' economia, mitjançant el formulari oficial de sol·licitud i la documentació que es requereixi per a cada cas de conformitat amb els eventuals reglaments específics per a sectors o disciplines específics per als quals s' obri l' entorn controlat de proves o sandbox, o amb les bases de convocatòries que efectuï el ministeri encarregat de l' economia per a l' accés a l' entorn controlat de proves o sandbox. En tot cas, les sol·licituds s' acompanyen almenys de la documentació següent:

a) Una memòria justificativa...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR