Llei 7/2023, del 19 de gener, de text consolidat de creació del Marc andorrà de qualificacions.

Fecha de publicación15 Febrero 2023
Fecha19 Enero 2023
Número de Gaceta24
SecciónConsell General
CGL20230207_11_27_45

Llei 7/2023, del 19 de gener, de text consolidat de creació del Marc andorrà de qualificacions

Atès que dins del termini d' un mes des de la seva publicació en el Butlletí del Consell General, establert per l' article 116.6 del Reglament del Consell General, no han estat formulades objeccions per part dels consellers generals o dels grups parlamentaris, en data 19 de gener del 2023, ha quedat aprovat el projecte de consolidació següent:

Llei 7/2023, del 19 de gener, de text consolidat de creació del Marc andorrà de qualificacions

Exposició de motius

El desenvolupament de marcs nacionals de qualificacions, més enllà de l' ensenyament superior, ha esdevingut una tendència internacional important en la reforma dels sistemes educatius i de formació nacionals.

En aquest context, i seguint les recomanacions internacionals, es va proposar la creació del Marc andorrà de qualificacions (en endavant, ' MAQ' ) amb una triple finalitat: promoure l' aprenentatge permanent al llarg de la vida, dotar-se d' eines per a la garantia de qualitat de les formacions i les qualificacions, i augmentar la transparència, la comparabilitat i l' alineament internacional de les qualificacions emeses a Andorra.

La Llei del Marc andorrà de qualificacions ha de permetre a Andorra situar-se dins de les polítiques capdavanteres en educació, i a la vegada ha de servir a tots els actors de l' educació del Principat com a referent per al disseny, el control i el seguiment de les certificacions, i també com a eina per a la definició de noves polítiques educatives amb referència als resultats d' aprenentatge que s' esperen per a cada nivell, perquè els ciutadans i la societat en general avancin en el coneixement.

El MAQ és un instrument que classifica les diferents qualificacions que s' ofereixen al Principat d' Andorra en vuit nivells, incloent-hi els nivells actualment vigents del MATES, i identifica a cada nivell els resultats d' aprenentatge esperats formulats en termes de sabers, sabers fer i competències transversals.

La Llei 27/2022, del 14 de juliol, de creació del sistema de validació dels aprenentatges basats en l' experiència preveu, en la disposició final primera, la modificació de la Llei 20/2021, del 15 de juliol, de creació del Marc andorrà de qualificacions incorporant al Repertori nacional de qualificacions el Repertori de competències complementàries, en què s' inscriuran les qualificacions professionals que no tenen sortides professionals i no es referencien amb el MAQ.

La Llei de creació del Marc andorrà de qualificacions s' estructura en deu articles, una disposició addicional, una disposició transitòria, una disposició derogatòria i dos disposicions finals.

El tres primers articles fan referència a les disposicions generals, en què s' estableixen l' objecte i l' àmbit d' aplicació d' aquesta Llei, així com definicions d' alguns conceptes clau.

Els articles 4 i 5 estableixen l' estructura del MAQ, així com els descriptors de referència que organitzen la informació continguda a cada nivell. Tot seguit, l' article 6 dona la possibilitat de crear marcs sectorials dirigits als sectors que requereixen una classificació específica de les seves qualificacions.

Els articles 7 i 8 preveuen la creació del Repertori nacional de qualificacions i especifiquen el seu caràcter públic. També estableixen les condicions i el procediment per a la inscripció de les qualificacions al repertori. La modificació aportada per la disposició final primera de la Llei 27/2022, del 14 de juliol, de creació del sistema de validació dels aprenentatges basats en l' experiència estipula que el Repertori nacional de qualificacions inclou el Repertori de competències complementàries i les similituds i diferències entre la fitxa del Repertori nacional de qualificacions i la fitxa del Repertori de competències complementàries.

Els dos darrers articles creen la Comissió Nacional de Qualificacions, i estableixen l' objecte d' aquesta Comissió, la seva composició i el seu funcionament.

La Llei acaba amb una disposició addicional que estableix les equivalències entre el MAQ, el MATES i les titulacions de formació professional; una disposició transitòria que permet que les formacions ja existents puguin ser incloses en el MAQ, i una disposició derogatòria que fa prevaldre aquesta norma.

Finalment, la disposició final primera habilita el Govern per al desplegament de la norma, i la disposició final segona i darrera estableix la data d' entrada en vigor de la Llei.

La publicació d' aquest text consolidat de la Llei 20/2021, del 15 de juliol, de creació del Marc andorrà de qualificacions té per objectiu integrar la normativa que regula el Marc en un únic text a fi de garantir la transparència i seguretat jurídica.

Article 1. Objecte

1. L' objecte d' aquesta Llei és crear el Marc andorrà de qualificacions (MAQ), que classifica i ordena els nivells de qualificació existents al Principat d' Andorra. El Marc andorrà de qualificacions té la consideració de Marc nacional de qualificacions. El Marc inclou tant les qualificacions obtingudes dins del sistema educatiu com les obtingudes fora del sistema educatiu.

2. Aquesta Llei ha de permetre assolir els objectius següents:

a) Crear un marc nacional estructurat, pertinent, únic i integrat basat en els resultats d' aprenentatge.

b) Classificar les qualificacions existents en el repertori que resulta de l' estructura del Marc.

c) Definir el valor de les qualificacions registrades i fer llegible aquest valor per al món de l' educació, així com per al món del treball i per a la societat en general.

d) Fer visible la progressió entre certificats i els diferents circuits formatius.

e) Promoure la garantia i la millora de la qualitat de l' educació.

f) Promoure l' aprenentatge al llarg de la vida.

g) Promoure l' accés a les qualificacions per diferents vies: l' educació formal i la formació professional, la formació contínua, la formació per a l' ocupació i la validació dels aprenentatges basats en l' experiència.

h) Facilitar l' elaboració i l' aplicació d' un sistema de validació dels aprenentatges basats en l' experiència no formal i informal.

i) Donar visibilitat al sistema de qualificacions.

j) Utilitzar un llenguatge comú entre tots els agents implicats.

k) Promoure normes, procediments i circuits comuns per al desenvolupament i la revisió de tots els certificats, títols, diplomes o altres.

l) Relacionar els nivells de les qualificacions dels diferents països a través dels marcs nacionals i la seva relació al Marc europeu de qualificacions.

Article 2. Àmbit d' aplicació de la Llei

Aquesta Llei s' aplica al conjunt de qualificacions en forma de certificats, títols o diplomes, entre altres, emesos al Principat d' Andorra, i inscrites al Repertori nacional de qualificacions.

Article 3. Definicions

A efectes d' aquesta Llei s' estableixen les definicions següents:

a) Marc andorrà de qualificacions: instrument de classificació de les qualificacions en funció d' un conjunt de criteris corresponents a determinats nivells d' aprenentatge.

b) Qualificació: qualsevol títol, diploma o certificat emès per una entitat certificadora, com a resultat formal d' un procés d' avaluació i validació que acredita que un individu ha assolit un nivell determinat en termes de resultats d' aprenentatge.

c) Resultat d' aprenentatge: conjunt de descriptors definits per a cada nivell de classificació del MAQ que indica el que una persona sap, el que sap fer i el seu nivell de desenvolupament de competències transversals.

d) Certificació: procés de validar formalment els coneixements, les destreses i les competències transversals.

e) Entitats certificadores: són organismes que tenen la facultat d' acreditar els resultats d' una qualificació que forma part del repertori nacional.

Article 4. Estructura del Marc andorrà de qualificacions

1. L' estructura del MAQ és una sèrie ordenada de nivells que representen la progressió educativa i de capacitació professional en termes de resultats d' aprenentatge.

2. El MAQ s' estructura en vuit nivells de classificació. Cadascun dels vuit nivells es defineix mitjançant un conjunt de descriptors que indiquen els resultats d' aprenentatge pertinents per a una qualificació d' aquest nivell, en relació amb els coneixements, les destreses i les competències transversals, tal com consta en l' annex 1.

3. Cada nivell pot tenir diverses categories tenint en compte l' orientació, acadèmica o general, o bé vocacional, professional o especialitzada.

4. El Marc andorrà de qualificacions conté les equivalències amb el MATES, tal com consta en l' annex 2.

Article 5. Descriptors del Marc andorrà de qualificacions

1. Els descriptors del Marc andorrà de qualificacions s' organitzen de la manera següent:

a) Saber o coneixement: conjunt de fets, principis, teories i pràctiques referides a un camp d' estudi o de treball.

b) Saber fer o destresa: conjunt d' habilitats a l' hora d' aplicar el coneixement i emprar el saber per completar activitats, tasques, i resoldre problemes.

c) Competències transversals: conjunt de capacitats personals, socials o metodològiques en el treball o en una situació d' estudi i en el desenvolupament personal i professional.

Article 6. Marcs sectorials

1. El MAQ pot tenir associats marcs sectorials corresponents als diferents sectors professionals i econòmics i que de manera específica requereixin un submarc propi. En aquest supòsit, els marcs sectorials han d' alinear-se amb els nivells de classificació i els descriptors del MAQ.

2. L' òrgan competent per aprovar els marcs sectorials és el Govern d' Andorra, amb l' informe favorable previ de la Comissió Nacional de Qualificacions.

Article 7. Repertori nacional de qualificacions

1. El Repertori nacional de qualificacions es defineix com un catàleg en què figuren tots els certificats, els títols, els diplomes o similars emesos en territori nacional aprovats pel Govern d' Andorra.

2. El Repertori nacional de qualificacions identifica i recull en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR