Ordinació del 17-4-2012 per la qual s’aprova l’Ordinació del Cadastre de la parròquia d’Andorra la Vella.

Ordinació

Exposició de motius

L’ordinació aprovada pel Consell General, en data 20 de maig del 1912, va delegar a les parròquies l’elaboració i la gestió del cadastre o padró de les finques rústegues, el qual havia d’expressar la classe de terres i el producte líquid, amb l’objectiu de repartir equitativament la contribució territorial. Així, la parròquia d’Andorra la Vella va elaborar l’any 1947 un cadastre, actualment desfasat per la falta d’actualització continuada, de documentació gràfica i de plànols, que estableix confrontacions entre veïns i superfícies aproximades en unitats tradicionals. A partir d’aquest document i de les informacions existents en els arxius comunals, l’any 2003 es va elaborar l’actual cadastre, que ha anat identificant les propietats immobiliàries de naturalesa urbana i rústica.

L’any 1993, la Llei qualificada de delimitació de competències dels comuns, de 4 de novembre, va establir conjuntament amb la Constitució, la delegació de competències a cada comú sobre l’elaboració i la gestió del cadastre. Posteriorment, la Llei de finances comunals, de 27 de juny del 2003, estableix un termini de deu anys, en la seva disposició transitòria tercera, perquè els comuns i el Govern elaborin un cadastre de la propietat immobiliària amb l’objectiu d’identificar propietats i d’establir valors, a partir del valor del mercat, mitjançant els mateixos criteris tècnics, amb la dificultat que no existia cap normativa d’àmbit estatal que coordinés l’activitat cadastral a nivell nacional, i els comuns no disposaven dels instruments legals escaients per tal d’actualitzar els cadastres de forma que reflectissin la realitat immobiliària.

L’any 2008, la Llei 29/2008, d’11 de desembre, del cadastre, amb l’objectiu d’omplir la llacuna existent en matèria de legislació cadastral i respectant les competències del comuns, en relació amb les seves facultats d’elaboració i de gestió del cadastre parroquial, va implantar una normativa cadastral moderna. Va establir unes normes que donaven uniformitat a tots els cadastres parroquials, amb la suficient coordinació amb el Govern, perquè el comuns disposessin de la informació necessària per actualitzar i mantenir els cadastres, tot basant-se en el model cadastral germànic de representació fidel del territori. Aquesta normativa no està orientada únicament a finalitats fiscals, sinó també a ser un instrument territorial fiable al servei de l’Administració i dels ciutadans.

La Llei 29/2008, d’11 de desembre, del cadastre, el defineix com un registre administratiu en el qual s’inscriuen els immobles situats al territori de la parròquia i se’n descriuen les seves característiques físiques, jurídiques i econòmiques.

A efectes jurídics, tal com ha vingut afirmant la jurisprudència, la llei preveu que les inscripcions cadastrals es presumeixen certes, com a prova “iuris tantum”, que admet prova en contrari, sobre la titularitat dels drets que es pretenen gravar sobre els béns immobles.

En relació amb la gestió comunal del cadastre, la llei estableix unes disposicions generals, deixant un ampli marge d’autogestió i govern, que emana de la Constitució i la Llei qualificada de delimitació de competències, mitjançant l’elaboració de les corresponents ordinacions i reglaments comunals. L’objectiu és concretar i regular els mecanismes d’inscripció i de modificació de les dades cadastrals que, conjuntament amb aquestes facultats, la Llei 10/2003, de 27 de juny, de les finances comunals, en el seu article vuitè, atribueix les potestats inspectores i sancionadores necessàries, per tal d’exigir i controlar el compliment de la normativa en matèria cadastral.

Partint d’un model basat en el mètode d’enregistrament de títols, d’acord amb la Llei 29/2008, d’11 de desembre, del cadastre, aquesta ordinació estableix l’obligatorietat d’inscripció de tots els béns immobles radicats al territori de la parròquia i d’enregistrar les seves alteracions físiques i jurídiques, introduint els conceptes d’unitat i de referència cadastrals com a elements nuclears a partir dels quals s’estructura el cadastre. Pel que respecta a les unitats cadastrals, cal que tinguin assignada una referència que les identifiqui d’un forma unívoca dins del territori nacional, i es realitzin en base a immobles consistents en parcel·les, enteses com a extensions de terreny delimitades per una línia poligonal tancada.

En relació amb els titulars cadastrals, aquests estan definits com qualsevol persona física o jurídica, pública o privada, que posseeix qualsevol títol de propietat, de superfície, cens emfitèutic o de concessió administrativa sobre un bé immoble.

Dins del marc que estableix la Llei 29/2008, d’11 de desembre, del cadastre, aquesta ordinació compleix els paràmetres mínims exigits per la llei. Regula i defineix la normativa cadastral, el manteniment i la seva gestió.

Com a instrument de gestió cadastral que és aquesta ordinació, preveu la resolució de divergències, les inspeccions cadastrals, un procediment de valoració, les regles bàsiques per a la concreció de la cartografia cadastral i la publicitat i difusió de les dades del cadastre. En relació amb la resolució de divergències entre els titulars d’immobles i, concretament, en la inscripció dels béns immobles, es farà d’acord amb les indicacions de cada titular, fent constar específicament la divergència entre els titulars fins que no quedi resolta per acord entre els interessats, per resolució judicial, pels supòsits remesos al reglament comunal, o en qualsevol cas, per títol habilitant equivalent.

Les inspeccions cadastrals tenen com a objecte verificar el correcte compliment de la normativa cadastral i l’adequació de la realitat física i jurídica de les inscripcions.

El procediment de valoració dels béns establirà les normes que, juntament amb l’àmbit estatal, possibiliten avaluar les propietats immobles.

En aquesta ordinació es concreten les regles bàsiques de la cartografia cadastral en format digital i paper, que introdueix les funcions de localització i de representació de la geometria dels objectes cadastrals, tot proporcionant els elements necessaris perquè el cadastre sigui un veritable sistema d’informació territorial.

La publicitat i la difusió de les dades del cadastre es regulen d’acord amb la Llei 29/2008, d’11 de desembre, del cadastre, fent remissió a la Llei 15/2003, de 18 de desembre, qualificada de protecció de dades personals, de forma que la informació que descriu la realitat física dels immobles és pública, restant aquelles dades considerades protegides, com els noms i els cognoms de les persones físiques o la denominació de les persones jurídiques, restringida, i únicament es pot facilitar a petició expressa de la persona interessada o dels seus hereus, a petició dels òrgans judicials o quan es tracta d’identificar titulars de finques contigües o que es trobin situades en la mateixa unitat d’actuació.

Amb la finalitat d’actualitzar el cadastre i adaptar-lo al que estableix la Llei 29/2008, d’11 de desembre, del cadastre, aquesta ordinació també regula un període transitori durant el qual s’han de dur a terme els treballs de recollida de dades de la situació actual dels immobles existents a la parròquia.

Per tot això, el Comú d’Andorra la Vella, en la sessió del Consell de Comú del 17 d’abril del 2012, ha aprovat la següent:

Ordinació

del cadastre de la parròquia d’Andorra la Vella

Capítol I. Disposicions Generals

Article 1

Objecte i àmbit d’aplicació

  1. El cadastre de la parròquia d’Andorra la Vella és un registre de caràcter administratiu en què s’inscriuen béns immobles, llurs titulars i els drets posseïts sobre aquests en la forma definida per aquesta ordinació i els reglaments que la desenvolupen.

  2. Aquesta ordinació s’aplica a tots els béns immobles situats al territori de la parròquia d’Andorra la Vella.

Article 2

Contingut

  1. La inscripció de béns immobles al cadastre s’efectua amb la menció de les característiques físiques, jurídiques i econòmiques següents: el titular cadastral, el dret posseït, la referència cadastral, la localització i la situació, la superfície, les confrontacions, la representació gràfica i la valoració cadastral.

  2. En les unitats cadastrals edificades es fa constar l’ús actual al qual es destinen els immobles. Els usos urbanístics permesos en la zona en què estan ubicats els immobles els estableix la normativa sobre ordenament del territori i urbanisme.

Article 3

Obligatorietat

  1. És obligatòria la inscripció al cadastre de béns immobles radicats en la parròquia i de les seves alteracions físiques i jurídiques.

  2. La infracció del deure d’inscripció comporta l’aplicació de les sancions establertes en aquesta ordinació.

Article 4

Presumpció de veracitat

  1. Excepte prova en contrari i únicament a efectes cadastrals, les dades que consten al cadastre es presumeixen certes.

  2. Les persones interessades poden sol·licitar la modificació de qualsevol de les seves dades, d’acord amb el que disposa aquesta ordinació.

Capítol II. Competència, organització i funcions

Article 5

Competència i organització

  1. La formació, la gestió i el manteniment del cadastre així com...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR