Decret del 8-01-2014 de creació i funcionament del Departament de Tributs i de Fronteres.

Decret de creació i funcionament del Departament de Tributs i de Fronteres

Exposició de motius

L’aprovació per part del Consell General de la Llei 94/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals, modificada per la Llei 18/2011, de l’1 de desembre; de la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre societats, modificada per la Llei 17/2011, de l’1 de desembre; i de la Llei 96/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre la renda de les activitats econòmiques, modificada per la Llei 19/2011, de l’1 de desembre, ha suposat introduir per primer cop en el nostre ordenament jurídic la fiscalització de les rendes (beneficis empresarials) obtingudes per part d’obligats tributaris residents i no-residents fiscals.

A aquestes figures impositives, cal afegir-hi l’entrada en vigor, l’1 de gener del 2013, de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte, modificada per la Llei 29/2012, del 18 d’octubre, i per la Llei 11/2013, del 23 de maig, que grava la capacitat econòmica que es posa de manifest amb el consum final d’un bé o servei.

Totes aquestes figures impositives pretenen dotar Andorra d’un sistema fiscal modern i equiparable als dels països del nostre entorn que permeti la signatura de convenis de no doble imposició amb aquests països.

Però un sistema fiscal no es pot considerar complet sense una autoritat administrativa encarregada de la seva gestió, dotada dels mitjans humans i els mecanismes legals que permetin una gestió i una recaptació eficaç dels ingressos de naturalesa tributària.

Les modificacions normatives d’ampli abast esmentades suposen un canvi fonamental en l’aplicació dels tributs duta a terme fins ara dins l’estructura del Departament de Tributs, que requereix la definició i el disseny d’un nou model organitzatiu d’Administració tributària, en la qual s’integrin les funcions del Departament de Duana. La creació del Departament de Tributs i de Fronteres comporta l’agrupació dels diversos àmbits relatius a l’aplicació dels tributs, és a dir, la gestió, la inspecció i la recaptació, per sotmetre’ls a un criteri d’unitat de direcció.

Aquest Decret s’articula en tres capítols, setze articles, tres disposicions addicionals, una disposició transitòria i una disposició final.

El capítol primer, “Disposicions generals”, regula la creació del Departament, el seu objecte i funcions, n’estableix les bases legals i recull el Programa anual d’actuació.

El capítol segon, “Organització”, desenvolupa l’estructura organitzativa amb l’objectiu de dotar el Departament de la màxima eficàcia i eficiència possible, determina les competències del director general i les funcions de les direccions adjuntes i les àrees que la integren.

El capítol tercer, “Personal del Departament de Tributs i de Fronteres”, regula la tipologia del personal adscrit al Departament i el règim de contractació.

Les disposicions addicionals i transitòria preveuen algunes conseqüències administratives derivades d’aglutinar els departaments de Duana i de Tributs. La disposició final preveu l’inici d’activitats del Departament de Tributs i de Fronteres mitjançant una ordre del ministre de Finances i Funció Pública.

A proposta del ministre de Finances i Funció Pública, el Govern, en la sessió del 8 de gener del 2014, ha aprovat aquest Decret amb el contingut següent:

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1

Creació i naturalesa

Amb aquest Decret es crea el Departament de Tributs i de Fronteres adscrit al ministeri encarregat de les finances.

Article 2

Objecte

El Departament de Tributs i de Fronteres és l’organització administrativa responsable de l’aplicació efectiva del sistema tributari de l’Administració general i del sistema duaner, i de les gestions que es puguin establir per llei o conveni amb altres administracions i estats.

Article 3

Funcions

  1. Correspon al Departament de Tributs i de Fronteres desenvolupar i dur a terme les actuacions administratives necessàries perquè el sistema tributari de l’Administració general i el sistema duaner s’apliquin de manera general i eficaç a tots els obligats tributaris.

  2. El Departament de Tributs i de Fronteres s’encarrega de la gestió, la liquidació, la recaptació, la inspecció i l’aplicació del règim sancionador dels tributs derivats de la normativa establerta amb caràcter general.

  3. El Departament de Tributs i de Fronteres s’encarrega de controlar la recaptació dels ingressos de dret tributari.

  4. El Departament de Tributs i de Fronteres pot participar en l’elaboració de projectes de llei i reglaments.

  5. El Departament de Tributs i de Fronteres emet les consultes vinculants previstes a la normativa tributària.

  6. Qualsevol altra funció que li sigui encomanada de conformitat amb les previsions específiques d’una llei o un reglament.

Article 4

Bases legals

El Departament de Tributs i de Fronteres es regeix per les disposicions d’aquest reglament sense perjudici del que estableix la Llei general de les finances públiques, la Llei de bases de l’ordenament tributari, la Llei 5/2004, del 14 d’abril, del Codi de la Duana, i les altres normes legals i reglamentàries que siguin aplicables per al desenvolupament de les funcions de gestió, liquidació, recaptació, inspecció i altres que siguin necessàries en matèria tributària i duanera.

Article 5

Programa anual d’actuació

  1. El Govern, a proposta del ministre encarregat de les finances, aprovarà cada any el programa d’actuació del Departament de Tributs i de Fronteres, que ha d’incloure, almenys, la definició dels objectius que s’han d’assolir, tant en l’atenció ciutadana com en l’àmbit tributari de control, la previsió dels resultats a obtenir a partir de la gestió duta a terme i els instruments de seguiment i avaluació a què ha de sotmetre la seva activitat.

  2. El programa anual d’actuació ha de tenir cura especial de l’eficiència i responsabilitat en la gestió de la informació. Per a això el Departament compta amb el suport de la infraestructura tecnològica que garanteixi sempre la seguretat i la confidencialitat de les dades.

Capítol segon. Organització

Article 6

Òrgans de direcció

  1. El Departament està format per un director general i pels directors adjunts que s’enumeren a l’article 8.

  2. El director general i els directors adjunts són nomenats pel Govern, a proposta del ministre encarregat de les finances, d’acord amb el que estableix la Llei de la funció pública.

Article 7

Competències del director general

  1. El director general té les competències següents:

    1. Exercir la direcció d’acord amb la política fiscal aprovada pel Govern, així com organitzar i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR