Llei 1/2018, de l'1 de març, del pressupost per a l'exercici del 2018.

Fecha de publicación21 Marzo 2018
Fecha01 Marzo 2018
Número de Gaceta17
SecciónConsell General
CGL20180321_10_48_41

Llei 1/2018, de l' 1 de març, del pressupost per a l' exercici del 2018

Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 1 de març del 2018 ha aprovat la següent:

llei 1/2018, de l' 1 de març, del pressupost per a l' exercici del 2018

Exposició de motius

El marc normatiu del pressupost general de l' Estat per a l' exercici 2018 es fonamenta en la Constitució del Principat d' Andorra, del 28 d' abril del 1993; el Decret legislatiu del 20-05-2015 de publicació del text refós de la Llei general de les finances públiques, del 19 de desembre del 1996, i la Llei 32/2014, del 27 de novembre, de sostenibilitat de les finances públiques i d' estabilitat pressupostària i fiscal.

La Llei del pressupost general regula les obligacions que, com a màxim, poden reconèixer durant l' exercici 2018 l' Administració general, les entitats parapúbliques o de dret públic i les societats públiques participades per l' Administració general, i els drets que es preveuen liquidar durant el mateix exercici, d' acord amb els principis pressupostaris que estableix la Llei general de les finances públiques i d' acord amb el marc pressupostari o, cosa que és el mateix, la projecció pressupostària per als anys de mandat en què s' emmarquen els pressupostos anuals de la legislatura.

En concret, la Llei inclou un contingut necessari constituït per la determinació de la previsió d' ingressos per a l' exercici 2018 i les obligacions que, com a màxim, poden reconèixer durant l' exercici 2018 l' Administració general i les seves entitats dependents o vinculades. I també, les regles o els criteris d' execució del pressupost general per a l' exercici 2018, per mitjà de l' articulat i les disposicions de la Llei, que es limita a les matèries o qüestions que tenen relació directa amb les previsions d' ingressos, les habilitacions de despesa i els criteris de política econòmica general.

Si bé la Llei del pressupost anual es pot qualificar com una norma essencialment temporal, es fa necessari incloure-hi, mitjançant disposicions finals i derogatòries, modificacions i derogacions amb caràcter permanent de normes legals que regulen aspectes relacionats amb les finances públiques, la funció pública i l' activitat econòmica del sector públic. Les disposicions finals de modificació de normes vigents són per vetllar per l' equilibri en l' execució del marc pressupostari i per vetllar per la utilització dels recursos disponibles d' acord amb el principi de bona gestió (economia, eficiència i eficàcia) a l' efecte de garantir el compliment de les obligacions establertes en la Llei 32/2014, del 27 de novembre, de sostenibilitat de les finances públiques i d' estabilitat pressupostària i fiscal.

El marc pressupostari del Govern per al període que va de l' exercici 2016 a l' exercici 2019, ambdós inclosos, suporta el programa de govern del mandat legislatiu que al seu torn és fruit dels objectius estratègics per al mandat. Aquest marc pressupostari respecta i compleix el límit d' endeutament, de despesa màxima permesa, de variació de despesa corrent o de funcionament, així com de limitació del pes de la imposició directa sobre el total d' impostos directes i indirectes de l' Administració general establerts en la Llei 32/2014, d' acord amb la disposició transitòria tercera de la mateixa Llei.

Es fa palès que el marc pressupostari és un document dinàmic que, en definir-se per un període de quatre anys, és necessari que es vagi actualitzant d' acord i a mesura que es disposa de dades més recents de les bases de càlcul. En aquest sentit, el Govern ha tingut en compte les previsions del producte interior brut expressat en termes nominals per posar al dia el seu marc per al període corresponent al mandat 2016-2019.

El pressupost general per a l' exercici 2018 i el marc pressupostari en què s' encabeix persegueixen el mateix objectiu dels pressupostos del mandat anterior de garantir la sostenibilitat financera de l' Administració general i les seves entitats dependents o vinculades i enfortir la confiança en l' estabilitat de l' economia andorrana. L' assoliment d' aquests objectius permet consolidar el marc d' una política econòmica orientada al creixement econòmic i al manteniment i a la creació de llocs de treball. En aquesta línia, el pressupost de l' Estat per a l' exercici 2017 i el marc pressupostari corresponent tenen com a objectiu prioritari continuar mantenint el percentatge d' endeutament respecte al producte interior brut (PIB) expressat en termes nominals, per sota del límit del 40%, en un context de consolidació fiscal i d' optimització i bona gestió de la despesa pública. Es fa palès que l' import de la despesa pública no financera s' ajusta i compleix al final del mandat els límits establerts en els termes que determina la disposició transitòria tercera de la Llei 32/2014, de constant referència.

La part essencial de la Llei del pressupost es recull en el capítol primer, ' Els crèdits i les seves modificacions' , atès que s' hi defineix l' àmbit del pressupost de l' Estat, i s' aprova la totalitat dels estats d' ingressos i despeses del sector públic estatal. El capítol primer també conté les normes de modificació i ampliació dels crèdits pressupostaris que clarifiquen, matisen i complementen el que regula la Llei general de les finances públiques en aquest sentit. En aquest capítol i com a novetat, la Llei estableix que el cap de Govern, en el marc de les seves competències, a banda d' autoritzar ' a proposta dels ministeris afectats' les transferències de crèdits pressupostaris que resultin necessàries a conseqüència de possibles reorganitzacions administratives que afectin un o més ministeris, també pot autoritzar, a proposta del ministre encarregat de les finances, les transferències de crèdits pressupostaris que també resultin necessàries a conseqüència de possibles reclassificacions comptables pel que fa als comptes de l' Administració general i de les entitats dependents, fruit de l' aplicació de les Normes internacionals de comptabilitat del sector públic (NICSP) que s' apliquen amb el caràcter de Pla marc per al sector públic estatal del Principat d' Andorra.

Cal fer avinent que amb l' adopció de les Normes internacionals de comptabilitat del sector públic (NICSP) i sobretot en els primers anys d' implantació, pot ser necessari adequar el tractament comptable i pressupostari de la informació dels expedients que tramiten els òrgans de contractació i que tenen incidència sobre les finances públiques, en relació amb les previsions inicials fetes quant a les partides pressupostàries consignades en el pressupost inicial. Aquest procés de millora i adequació del tractament comptable i pressupostari pot suposar una reclassificació de partides pressupostàries ' que en cap cas no pot comportar un increment de crèdit dins del pressupost' que necessita una tramitació àgil i que estaria justificada amb motiu del control pressupostari, per vetllar que tant el Govern com les entitats dependents compleixen amb tots els requisits necessaris per tal que els comptes anuals singulars i consolidats compleixin amb el que estableixen les Normes internacionals de comptabilitat del sector públic (NICSP) i les Normes internacionals d' informació financera (NIIF) en cada moment.

El capítol segon de la Llei del pressupost, ' Gestió pressupostària i despesa pública' , regula els aspectes en matèria de contractació pública, d' ajuts, de la funció pública i de les finances públiques que concreten i permeten aplicar i executar per a cada exercici pressupostari els preceptes aplicables. En particular, aquest capítol estableix les retribucions i el règim de la contractació de personal de l' Administració general, de l' Administració de justícia, de les societats públiques, de les entitats parapúbliques, de dret públic i altres organismes públics i de les entitats autònomes les despeses corrents de les quals es financen mitjançant transferència corrent del Govern.

En relació amb els contractes administratius, i com a novetat, la Llei detalla l' inventari dels contractes que tenen per objecte les actuacions previstes a l' article 34 de la Llei de contractació pública ' ' Contracte de gestió de serveis públics' ' , finançats mitjançant el procediment establert a l' article 16 de la Llei 5/2008, que precisa les modalitats contractuals escollides i el règim jurídic dels contractes formalitzats amb anterioritat al 31 de desembre del 2017 i que són vigents.

En relació amb les retribucions del personal i igual que en els exercicis 2016 i 2017, es preveu l' augment de tots els conceptes retributius inclosos en l' estructura salarial només amb l' índex de preus de consum (IPC).

Quant al règim de contractació de personal, la Llei continua corregint les distorsions que s' han produït en l' aplicació de la Llei de la funció pública i de la Llei del contracte de relacions laborals ' aplicable a les entitats dependents o vinculades a l' Administració general' i que s' han generat arran de les restriccions legals del període que va de l' any 2009 al 2015, ambdós inclosos, per contractar personal fix i també personal eventual. En aquest sentit, igual que els anys 2016 i 2017, la Llei determina que les places vacants que estan ocupades per personal eventual o de durada determinada es poden cobrir amb personal fix, d' acord amb els principis de publicitat, igualtat i concurrència amb acord del Govern o del l' òrgan competent, i amb els informes previs preceptius.

La Llei del pressupost general de l' Estat, en línia amb l' anterior Llei del pressupost, determina també que amb els límits i requisits establerts en el mateix precepte, durant l' exercici 2018 es podrà cobrir amb personal fix o eventual les places vacants generades fins avui i que no es troben ocupades. S' estableix una taxa de reposició del 75% amb caràcter general i que afecta les places vacants no ocupades per personal eventual...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR